- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ - Εκατοντάδες άμαχοι σε εργοστάσιο
Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί


Στην Ανατολική Ουκρανία, στο Σεβεροντονέτσκ, οι Ρώσοι πολιορκούν την πόλη, με τις μάχες στο κέντρο να είναι σφοδρές. Παγιδευμένοι άμαχοι σε εργοστάσιο χημικών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας δεν ελέγχουν την πόλη, διαβεβαίωσε απόψε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.
Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Γκαϊντάι ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς το Λισίτσανσκ, τη «δίδυμη πόλη» του Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.
Εκατοντάδες άμαχοι σε εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ
Εν τω μεταξύ, περίπου 800 άμαχοι έχουν καταφύγει σε ένα εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων εδώ και πολλές ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός δικηγόρος του Ουκρανού μεγιστάνα Ντμίτρο Φίρτας, του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
«Περίπου 800 πολίτες κατέφυγαν στα υπόγεια του χημικού εργοστασίου Αζότ, ιδιοκτησίας του Ομίλου DF του Ντμίτρο Φίρτας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Λέινι Ντέιβις. Και πρόσθεσε: «Μεταξύ των 800 είναι περίπου 200 από τους 3.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και περίπου 600 κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ομίλου, οι 200 εργαζόμενοι παραμένουν στο εργοστάσιο «για να διασφαλίσουν την προστασία των χημικών προϊόντων» που υπάρχουν εκεί και θα μπορούσαν να εκραγούν.
Το εργοστάσιο Αζότ βρίσκεται στο Σεβεροντονέτσκ μια πόλη-κλειδί της περιφέρειας Λουχάνσκ, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και πολλές εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα το πρωί η Μόσχα υποστήριξε ότι έχει «απελευθερώσει πλήρως» τις κατοικημένες συνοικίες της πόλης, ενώ χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωνε ότι οι Ουκρανοί μαχητές «κρατούν τις θέσεις τους».
Ο 57χρονος Ντμίτρο Φίρτας είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία και υπήρξε στενός σύμμαχος του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Τον Ιούνιο του 2021 ο Ζελένσκι του επέβαλε κυρώσεις, όπως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του και την άρση των αδειών λειτουργίας των εταιρειών του, αφού τον κατηγόρησε ότι πωλούσε προϊόντα με βάση το τιτάνιο σε ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες. Πάντως, ο Φίρτας κατήγγειλε τον Φεβρουάριο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και βοήθησε να λειτουργήσει ένα τηλεοπτικό κανάλι με συνεχή ροή ειδήσεων, σε συνεργασία με την ουκρανική προεδρία και άλλους ιδιοκτήτες καναλιών.
«Αυτός ο πόλεμος είναι παντελώς αχρείαστος και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να δικαιολογηθεί. Αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία είναι αβάσταχτη», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε Τρίτη (7/6).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποια περίπτωση η εκλογή νέου Ποντίφικα θα μπορούσε να θεωρηθεί άκυρη
Αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους από πολλά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα του Ισραήλ
Το BBC έφερε στο φως τη σκοτεινή πλευρά των αισθητικών επεμβάσεων στη χώρα
Με φόντο τις αντιρρήσεις του Ουκρανού προέδρου για την Κριμαία
Για χρόνια αποτελεί ζήτημα ανάμεσα στους μελετητές του μεγάλου δραματουργού
Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο
Κατηγορείται για εξύβριση Ερντογάν και εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία
«Αποδεχτείτε την πρότασή μας, αλλιώς αποχωρούμε», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς
Όλοι φορούν ράσο, αλλά έχουν άλλες ιδιότητες, άλλους τίτλος και διαφορετικά χρώματα που τους ξεχωρίζουν
Για πρώτη φορά, λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους θα είναι Ευρωπαίοι
«Πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη», δήλωσε
Είχε παραιτηθεί προ ημερών επικαλούμενος την ηλικία του
«Ο λαός μας πληρώνει το τίμημα, όχι το Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής
«Υπερβολικά αλλοπρόσαλλες» οι κινήσεις του - Έρευνα Reuters/Ipsos
Καμπανάκι από τον καθηγητή Νατζί Γκιορούρ μετά από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ
Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων σεισμολόγων
Ναι, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν υπέρ της δωρεάς οργάνων, όπως και ο Πάπας Βενέδικτος, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν μπόρεσε να γίνει δωρητής μετά θάνατον – Ο λόγος
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ όπως καταγράφηκε στον τηλεοπτικό αέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.