Κοσμος

Βρετανικό Υπ. Αμυνας: Προειδοποίηση για χρήση όπλων φωσφόρου στη Μαριούπολη

Τις χρησιμοποιούσε ευρέως ο Άσαντ στην Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανικό Υπ. Αμυνας: Προειδοποίηση για χρήση όπλων φωσφόρου στη Μαριούπολη
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι η χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τη Ρωσία είναι πιθανή στη Μαριούπολη.

Στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών για την Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι η προηγούμενη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ «αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικής χρήσης τους στη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες για την πόλη εντείνονται».

Ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, «με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν αρκετές επιθέσεις με αποτέλεσμα την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης, οχημάτων και εξοπλισμού πυροβολικού».

Τέλος επισημαίνεται ότι η χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών από την Ρωσία μειώνει την ικανότητά της για στοχευμένα πλήγματα και αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών για τον άμαχο πληθυσμό.

Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Ο λευκός φώσφορος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους όλα αυτά τα χρόνια. Τους πρώτους επτά μήνες του 2018, αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία 30 φορές από τη συριακή-ρωσική στρατιωτική συμμαχία, σύμφωνα με την Human Rigts Watch . 

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης. 

Ο Ολιβιέ Λεπικ, συνεργάτης ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, δήλωσε στο LCI ότι «η βόμβα φωσφόρου είναι μια εμπρηστική βόμβα. Ο κύριος στόχος των βομβών φωσφόρου είναι να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές.  Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.