Κοσμος

Γερμανία: Στο επίκεντρο της κριτικής η πολιτική Μέρκελ για την Ρωσία

Στο ίδιο μοτίβο και η στάση απέναντι στην Κίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕPA Pool

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύει λάθη της γερμανικής πολιτικής τα τελευταία 30 χρόνια, ισχυρίζονται επικριτικές φωνές.

Μετά τις θηριωδίες στην Μπούκα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της θητείας της. Κάλεσε μάλιστα την πρώην καγκελάριο να επισκεφθεί την το κατεστραμμένο προάστιο του Κιέβου για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, «που οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων έναντι της Ρωσίας τα τελευταία 14 χρόνια »

Πριν από 14 χρόνια η τότε καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν ταχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να μην προκαλέσουν την Ρωσία. Σήμερα ο  πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτηρίζει την απόφαση «εσφαλμένο υπολογισμό», ο οποίος επέφερε στην Ευρώπη «τον χειρότερο πόλεμο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η κυβέρνηση Μέρκελ απέκλεισε επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και έδωσε πράσινο φως στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, με τον οποίο παρακάμπτονταν η Ουκρανία. «Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη στάση αυτή εκτός από σιωπηλή αποδοχή βίαιης μετατόπισης συνόρων από τη Μόσχα;» διερωτάται ο Χένινγκ Χοφ από την Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η γερμανική πολιτική έναντι της Κίνας, εκτιμά ο Στέφαν Μπίρλινγκ «Κολακείες με ζητούμενο οικονομικά οφέλη, αφελείς ιδέες περί φιλελευθεροποίησης μιας αυτοκρατορίας από το εξωτερικό, υποχωρήσεις  στον σεβασμό δημοκρατικών αξιών και ανθρώπινα δικαιώματα για μην ενοχληθούν οι κρατούντες στο Πεκίνο». Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ουάσιγκτον επέκριναν εδώ και χρόνια την πολιτική της Γερμανίας έναντι Ρωσίας και Κίνας. Το Βερολίνο όμως δεν συγκινούνταν, έως ότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.