- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Φιδονήσι: Οι στρατιώτες έχουν γυρίσει πια στους δικούς τους ανθρώπους στην Ουκρανία σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, oι ηρωικοί στρατιώτες στο Φιδονήσι έχουν γυρίσει πια στους δικούς τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Την είδηση της απελευθέρωσης των συλληφθέντων στρατιωτών επιβεβαίωσε την Πέμπτη 24 Μαρτίου και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Το νησάκι Zmiinyi ή αλλιώς Φιδονήσι στην Ουκρανία έγινε γνωστό χάρη στην είδηση ότι 13 Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις, «γαζώθηκαν» από τους Ρώσους.
Όπως φαινόταν σε βίντεο, που είχε γίνει viral, oι ρωσικές δυνάμεις απείλησαν τους στρατιώτες πως αν δεν παραδοθούν, θα ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Οι 13 Ουκρανοί φρουροί τους απάντησαν αρνητικά στις προειδοποιήσεις ρωσικού πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με ηχητικό υλικό από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί υποστήριζαν ότι εκτελέστηκαν ενώ οι Ρώσοι ότι παραδόθηκαν για να αποφύγουν βομβαρδισμό.
«Πέθαναν ηρωικά. Δεν τα παράτησαν», είχε αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι για τους 13 Ουκρανούς συνοριακούς φρουρούς του νησιού Zmiinyi, απέναντι από την Οδησσό. Οι στρατιώτες τους οποίους είχε προσεγγίσει ρωσικό πλοίο σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από τις ουκρανικές αρχές γνώριζαν ότι ήταν καταδικασμένοι, όμως δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ούτε και παραδόθηκαν όταν πλήρωμα ρωσικού πολεμικού πλοίου τους έστειλε μέσω ασυρμάτου τελεσίγραφο να παραδώσουν τα όπλα τους. Αντίθετα, οι Ρώσοι είχαν δηλώσει ότι είχαν διασωθεί. Γεγονός που ένα σχεδόν μήνα μετά επιβεβαιώνεται.
Ποιο είναι το Φιδονήσι
Μέχρι το 1948 το Φιδονήσι θεωρούνταν μέρος της ρουμανικής παράκτιας πόλης Σουλιμά. Το 1948 οι Σοβιετικοί ανάγκασαν την ρουμανική πλευρά (κατεχόμενη από τα σοβιετικά στρατεύματα) να αποδεχθεί τη «μεταφορά» του Φιδονησίου στη Σοβιετική Ένωση, καθώς και να δεχθεί να μετακινήσει τα ρουμανικά σύνορα στο Δέλτα του Δούναβη προς τα δυτικά, προς όφελος της ΕΣΣΔ. Η Ρουμανία αμφισβήτησε έντονα την εγκυρότητα αυτής της «συνθήκης», δεδομένου ότι δεν επικυρώθηκε ποτέ από καμία από τις δύο χώρες και θεωρεί το Φιδονήσι ρουμανικό έδαφος.
Την ίδια χρονιά, το 1948, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Σοβιετική ένωση έχτισε στο νησί ραντάρ. Σε συνθήκη μεταξύ Ρουμανίας και ΕΣΣΔ που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι στις 27 Φεβρουαρίου 1961 αναγνωρίστηκε η κατοχή του Φιδονησίου από την ΕΣΣΔ.
Μεταξύ 1967 και 1987, η ΕΣΣΔ και η ρουμανική πλευρά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η ρουμανική πλευρά αρνήθηκε να δεχθεί την Σοβιετική προσφορά για ορισμό υφαλοκρηπίδας από 4000 έως 6000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το νησί. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 το Φιδονήσι πέρασε στην επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρουμανική πλευρά διεκδίκησε εκ νέου το νησί. Σύμφωνα με τη ρουμανική πλευρά, στις συνθήκες ειρήνης του 1918 και 1920 (μετά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο), το νησί θεωρήθηκε μέρος της Ρουμανίας, και δεν αναφέρθηκε στην συνθήκη του 1947 που ανακαθόρισε τα σύνορα μεταξύ της Ρουμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης .
Το 1997, η Ρουμανία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια συνθήκη με την οποία και τα δύο κράτη επιβεβαιώνουν ότι τα υφιστάμενα μεταξύ τους σύνορα είναι απαραβίαστα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απέχουν, τώρα και στο μέλλον, από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά των συνόρων, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση, ή πράξη, την κατάσχεση και σφετερισμό μέρους ή του συνόλου του εδάφους του συμβαλλόμενου μέρους. Ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κάθε πλευρά μπορεί να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο για να διεκδικήσει οριστική απόφαση.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2004, η ρουμανική πλευρά έφερε την υπόθεση κατά της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), η υπόθεση αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών στη Μαύρη Θάλασσα. Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του (Θαλάσσια Οριοθέτηση στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας) και οριοθέτησε οριστικά τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη ανταλλαγή κρατουμένων
Την ανακοίνωση για την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών έκανε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Με φόντο τα παραπάνω με ανάρτησή της στο Facebook χθες η Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι 10 Ρώσοι στρατιωτικοί ανταλλάχθηκαν με 10 αιχμάλωτους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή για να πραγματοποιηθεί η πρώτη πλήρης ανταλλαγή κρατουμένων του στρατού.
Mε πληροφορίες από ΕΡΤ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έντονη κριτική στα social media για την καμπάνια - «Πουλάτε αυτοκίνητα;», σχολίασε ο Έλον Μασκ
Τι είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας Λορ Σαμπό
Πάνω από 200 προειδοποιήσεις και συναγερμοί για πλημμύρες
Η συγκλονιστική εξομολόγηση του ηθοποιού για τα παιδικά του χρόνια
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το νέο είδος σαύρας που ανακαλύφθηκε ζούσε σε υπόγεια λαγούμια
Από ποια χώρα προήλθε το πασίγνωστο επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής
Η 46χρονη κατέρρευσε ενώ βρισκόταν με τον σύζυγό της στην Κω
To μεταπολεμικό κυνήγι μαγισσών στη βιομηχανία του θεάματος - Πώς καταστράφηκαν οι καριέρες τους
Η αστυνομία ερευνά αν οι σοροί κλάπηκαν ή δωρήθηκαν από τους συγγενείς
Οι 87 επιβάτες και τα 4 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια
Ποια είναι η 52χρονη που αναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας
Ένοπλη επίθεση δέχτηκε στη μέση του δρόμου ο 46χρονος Ερσίν Ακά
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση - Άδεια τα κέντρα κράτησης για πάνω από ένα μήνα
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο
«Η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται υπολείμματα τέτοιου πυραύλου», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος
Μέσω εταιρείας που συνδέεται με τους Χούθι
Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί ότι θα απαντήσει στην ισραηλινή επιθετικότητα
Η ποσότητα των κερμάτων θα φτάσει τους 3.600 τόνους ή 181 φορτηγά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.