Κίνα: Fake news οι αναφορές περί ρωσικού αιτήματος για βοήθεια
Στρατιωτικής και οικονομικής φύσεως
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Κάθε εμπλοκή της στον ρωσοουκρανικό πόλεμο αρνήθηκε η Κίνα αποδίδοντας σε fake news τις αναφορές για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ρωσία.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλέστηκε την Κυριακή ανώνυμες πηγές, η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να της προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο και οικονομική βοήθεια προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την ακριβή φύση της βοήθειας που ζητήθηκε, ούτε αν η Κίνα απάντησε.
«Τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ διαδίδουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις εναντίον της Κίνας», αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη με τον Γιάνγκ Ζιετσί, τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία.
Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», επεσήμανε η Έμιλι Χορν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.
«Παρακολουθούμε στενά αν η Κίνα προσφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλική είτε οικονομική βοήθεια στη Ρωσία», σχολίασε χθες ο Σάλιβαν μιλώντας στο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί ανησυχία».
«Και ενημερώσαμε το Πεκίνο ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς και ότι δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υποστεί η Ρωσία λόγω των οικονομικών κυρώσεων» που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τόνισε.
«Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση ενεργειών με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων», προειδοποίησε ο Σάλιβαν.
Αν προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, «η Κίνα κινδυνεύει να γίνει στόχος σημαντικών κυρώσεων και να μετατραπεί σε κράτος -παρία, ενώ αν αρνηθεί, θα διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας» με τη Δύση, εκτίμησε στο Twitter ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χαας του Council of Foreign Relations.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον έλεγχο της διώρυγας το 1999
Ουκ ολίγες χώρες έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή
Εν αντιθέσει με την επιλογή πρεσβευτή, ο διορισμός απεσταλμένου δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.