Κοσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία ελέγχει την Αζοφική Θάλασσα, λέει το Κρεμλίνο

Τι ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα © EPA/LPhot Rory Arnold/BRITISH MINISTRY

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ελέγχει την Αζοφική Θάλασσα και η Ουκρανία δεν έχει πλέον πρόσβαση, υποστηρίζει το Κρεμλίνο.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το  ρωσικό πρακτορείο TASS.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους σήμερα Τρίτη (01.03) στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Νωρίτερα, ο Εντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων οι 120.000 είναι Έλληνες.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA, ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έφθασαν στα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Η πόλη Βολνοβάχα, που απέχει μία ώρα οδικώς στα βόρεια της Μαριούπολης, «καταστράφηκε» σε μεγάλο βαθμό σήμερα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής του Ντονέτσκ.

Αζοφική Θάλασσα - Πού βρίσκεται η Θάλασσα του Αζόφ - Γιατί είναι σημαντική για τον Πούτιν

Η Θάλασσα του Αζόφ (Αζοφική Θάλασσα) είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που ενώνεται μέσω του πορθμού του Κερτς. Χαρακτηριστικά:

  • Συνορεύει από βόρεια με την Ουκρανία, ανατολικά με τη Ρωσία και δυτικά με την Κριμαία.
  • Πρόκειται για μεγάλη κόλπωση, 35.000 τ. χλμ. του Εύξεινου Πόντου ανάμεσα στην Κριμαία και στον Καύκασο.
  • Είναι αβαθής θάλασσα (3-14 μ.).
  • Μοιάζει με κλειστή λίμνη και δέχεται τα νερά 20 ποταμών,
  • Η θαλάσσια περιοχή φημίζεται για το χαβιάρι που βγαίνει από τους οξύρρυγχους.

Η Αζοφική Θάλασσα έχει αξιόλογη ναυτιλιακή κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Λόγω όμως του μικρού βάθους της σε μερικά σημεία, δεν είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της σε μεγάλη κλίμακα από μεγάλα ποντοπόρα σκάφη. Για να διευκολύνεται η κίνηση των πλοίων τον χειμώνα χρησιμοποιούνται παγοθραυστικά.

Χάρτης με την Αζοφική Θάλασσα
Χάρτης με την Αζοφική Θάλασσα © wikipedia

Διεθνείς αναλυτές είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να ελέγξει άμεσα την Αζοφική Θάλασσα στην προσπάθειά της να αποκλείσει τη Μαριούπολη, την παραθαλάσσια πόλη - κλειδί, η οποία αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ρωσικός χώρος μέχρι την προσαρτημένη Κριμαία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.