Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες

Η Ευρώπη θα πάρει όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, διαβεβαίωσε η Μπέρμποκ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες © EPA/WOJTEK JARGILO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία.

Αφότου ξεκίνησαν οι βίαιες μάχες ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό, οι άμαχοι προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να φθάσουν σε γειτονικές χώρες για να βρουν καταφύγιο.

Με τρένα, με αυτοκίνητο ή καμιά φορά και με τα πόδια, με τα φτωχικά μπαγκάζια τους, γυναίκες και παιδιά κυρίως, οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία, βρίσκουν φροντίδα μόλις διασχίσουν τα σύνορα.

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 84.586 πρόσφυγες σύμφωνα με αυτήν την τελευταία καταμέτρηση, η Μολδαβία τουλάχιστον 36.000 και η Ρουμανία και η Σλοβακία γύρω στους 30.000 η κάθε μια.

Περίπου 34.000 άνθρωποι κατάφεραν να πάνε απευθείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ουκρανοί πολίτες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

Τουλάχιστον 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ΕΕ χρειάζεται να ετοιμαστεί για εκατομμύρια αφίξεις, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Οι δηλώσεις της Γιόχανσον έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε συνοριακό πέρασμα στη Ρουμανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου, πάνω από 74.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την Ουκρανία.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στα σύνορα της Πολωνίας
Πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στα σύνορα της Πολωνίας © EPA/WOJTEK JARGILO

Ουκρανία - Ρωσία: «Η Ευρώπη θα πάρει όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία»

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε ότι θα ήμασταν τόσο αποφασισμένοι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ίδια διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση της ΕΕ να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες.

«Η Ουκρανία είναι κομμάτι του σπιτιού της Ευρώπης», στο οποίο είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σλοβένο ομόλογό της 'Ανζε Λογκάρ και διευκρίνισε ότι, ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θέλει να την απομακρύνει από τη Ρωσία, αλλά θα αντανακλούσε τη βούληση να ικανοποιηθεί η επιθυμία πολλών Ουκρανών. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό σώμα που επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια και στο οποίο μπορεί κάποια χώρα να ενταχθεί.

Αναφερόμενη στις χθεσινές ανακοινώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας, η κυρία Μπέρμποκ, επισήμανε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν αποτελεί σημείο καμπής και πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί κατάστασης συναγερμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, η υπουργός κάλεσε τον κ. Πούτιν «να αποφύγει τις δηλώσεις κλιμάκωσης της έντασης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει και να καταστήσουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Μόσχα».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη «θα τους πάρει όλους» και ότι πρέπει να δοθεί άσυλο σε όλους όσοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε άτομα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, τα οποία συναντούν προβλήματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τη χώρα.

«Εξετάζουμε ενδελεχώς και σε συνεργασία με άλλες χώρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν διαθέτουν ουκρανικό διαβατήριο», εξήγησε η Αναλένα Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές αρχές θα βοηθήσουν όσους Γερμανούς βρίσκονται στη Ρωσία και θέλουν να φύγουν, καθώς ο ρωσικός εναέριος χώρος έχει κλείσει για πτήσεις από ΕΕ και η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στα ρωσικά αεροσκάφη.

Η Γερμανία έχει ήδη διαθέσει 16 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, στο Ταμείο του ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό.

Ρωσία - Ουκρανία: Η Airbnb θα προσφέρει στέγη σε έως και 100.000 ουκρανούς πρόσφυγες

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb ανακοίνωσε σήμερα ότι ο μη κυβερνητικός βραχίονάς της, η Airbnb.org, θα προσφέρει δωρεάν, προσωρινή στέγαση σε 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Μπράιαν Τσέσκι και ο Τζο Γκέμπια, πρόεδρος της Airbnb.org, έχουν στείλει επιστολές στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας προσφέροντας βοήθεια για τη στέγαση των προσφύγων.

Οι χώρες αυτές μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία.

Τουλάχιστον 300.000 ουκρανοί πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής εισέλθει στην ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και το μπλοκ πρέπει να προετοιμαστεί για την υποδοχή εκατομμυρίων άλλων, έχουν δηλώσει ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γαλλίας.

Η Airbnb.org, η οποία παρέχει προσωρινή διαμονή σε ανθρώπους στη διάρκεια κρίσης, θα συνεργαστεί στενά με κυβερνήσεις για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κάθε χώρας, περιλαμβανομένης της παροχής πιο μακροπρόθεσμης παραμονής.

Η παραμονή θα χρηματοδοτείται από την Airbnb, από δωρητές του Ταμείου για τους Πρόσφυγες της Airbnb.org και από ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb.org.

Ουκρανία: 26 Έλληνες πολίτες εγκατέλειψαν την Οδησσό

Την ίδια ώρα, 26 Έλληνες πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή της Οδησσού, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο Γενικό Προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών οικογενειών τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η επιχείρηση «Νόστος 2» έλαβε χώρα σήμερα και εκκενώθηκαν 26 άτομα, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών. Τους συνόδευε ο γενικός πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ανωτέρω αφίχθηκαν στη Μολδαβία, όπου τους υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί, με τον γενικό πρόξενο να επιστρέφει στην έδρα του.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Αθήνα 36 Ουκρανοί πρόσφυγες

Στην Αθήνα έφτασαν με λεωφορείο 36 Ουκρανοί πρόσφυγες λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου 2022.

Οι εν λόγω πρόσφυγες χρειάστηκε να περπατήσουν περισσότερο από 10 ώρες για να καταφύγουν στη Ρουμανία και από εκεί μετέβησαν στην Ελλάδα με ένα οδικό ταξίδι 20 ωρών.

Στις πρώτες τους δηλώσεις σημείωσαν πως είναι συγκλονισμένοι για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους, ενώ πολλοί τόνισαν ότι έχουν συγγενείς στην Ελλάδα, όπως στην Κρήτη και την Εύβοια. 

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κάποιον συγγενή και απλά ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες στην χώρα μας. 

Λεωφορείο με 36 Ουκρανούς πρόσφυγες έφτασε στην Αθήνα | 28/02/2022 | ΕΡΤ

Κικίλιας: Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες

«Δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους φροντίδα, άδεια παραμονής και εργασίας», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχουν 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό Τουρισμό που δεν καλύφθηκαν πέρυσι από την εγχώρια αγορά. «Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι, με αξιοπρέπεια, με ευρωπαϊκές συμβάσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας να απορροφηθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το ΠΔ 80/2006, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να καθορίσει τους ακριβείς όρους και συνθήκες.

«Οι εικόνες παιδιών, γυναικών, αμάχων, Ελλήνων ομογενών μας είναι συγκλονιστικές. Ζούμε μία ανθρωπιστική κρίση και σε αυτήν τη κρίση πρέπει να ενσκήψουμε με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά και με αγάπη για αυτούς τους ανθρώπους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει και μιλάει για 4 εκατομμύρια ανθρώπους που ενδεχομένως θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου και η Ύπατη Αρμοστεία μιλάει μέχρι στιγμής για περίπου 400.000 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει προς τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις γύρω χώρες. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν και στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «οι ομογενείς μας, οι συμπατριώτες μας, οι ομόθρησκοί μας, αλλά και οι Ουκρανοί, όλοι οι άνθρωποι που φεύγουν από τις εστίες τους λόγω του πολέμου πρέπει να τύχουν φροντίδας, αλληλεγγύης και στήριξης στο μέτρο που μας αναλογεί».

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.