- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία
Συνεχίζονται τα στρατιωτικά γυμνάσια - Τι ζητά από το ΝΑΤΟ η Ρωσία
Στα σύνορα με την Ουκρανία η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες. Η συνάντηση Πούτιν με Λαβρόφ. Σε ρόλο διαμεσολαβητή το Βατικανό.
Στην Ουκρανία οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν να εξοπλίζονται με αντιαεροπορικούς πυραύλους, την ώρα που η Ρωσία μεταφέρει όλο και περισσότερους στρατιώτες στα σύνορα.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του» είπε ο Κίρμπι στο CNN. Και πρόσθεσε: «Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».
«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών. Αυτές οι δυνατότητες (...) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα» τόνισε ακόμη.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών ελιγμών, ενώ τα χερσαία και ναυτικά γυμνάσια στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία πυροδοτούν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, από τη μεριά του, θεώρησε πιθανή μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία, προτείνοντας ακόμη και την «παράταση και διεύρυνση» του διαλόγου, σε έναν πιο ήπιο τόνο της Μόσχας, συγκριτικά με μια εμπρηστική ρητορική του Κρεμλίνου τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία - Τι συνέβη με το αμερικανικό υποβρύχιο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα Δευτέρα (14.02) δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Λαβρόφ παρουσίασε στην εισήγηση του τις απόψεις του υπουργείου του για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα» να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία με τους εταίρους της σε βασικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia, δηλώνοντας ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, σε βάθος μεγαλύτερο των 4 μιλίων.
Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος των απαντήσεων αφορά σε τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας. Συγκεκριμένα:
- Τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς,
- τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και
- την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997.
Για το σκέλος αυτό ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί». Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.
Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Ρώσος πρόεδρος, αφού άκουσε την εισήγηση, ρώτησε τον Λαβρόφ: «Πως κατά την άποψη σας, υπάρχει παρόλα αυτά πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «πάντα υπάρχει πιθανότητα», προσθέτοντας ότι η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο (της απάντησης) έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» την απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Από τη μεριά του ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αναφερόμενος στις στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις που γίνονται σε διάφορες θάλασσες, στην περιοχή της Κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης αλλά και στις κοινές ασκήσεις με την Λευκορωσία, είπε ότι «μερικές ολοκληρώνονται, ενώ άλλες θα ολοκληρωθούν σύντομα».
Ο Σοϊγκού στάθηκε ιδιαίτερα στο περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia, το οποίο εντοπίστηκε στις ακτές των Κουρίλων νήσων στις 12 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες, το υποβρύχιο εκδιώχθηκε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στα οποία εισήλθε σε αρκετά μεγάλο βάθος για τα μέτρα των νησιών, δηλαδή μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων».
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι «εντελώς ακατανόητη και αβάσιμη».
Το Βατικανό σε ρόλο διαμεσολαβητή για την Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε μια μεσολάβηση του Βατικανού για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία και θέλει από τον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δήλωσε τη Δευτέρα (14.02) ο νέος πρεσβευτής του Κιέβου στην Αγία Έδρα.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε από το Κίεβο στο πρακτορείο Reuters ο Άντριι Γιούρας είπε ότι το Βατικανό εξετάζει την απάντηση που θα δώσει στις προσκλήσεις τόσο των πολιτικών όσο και των θρησκευτικών αξιωματούχων της Ουκρανίας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε μια ιταλική εφημερίδα ότι το Βατικανό θα ήταν ο ιδανικός χώρος για να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές τη λήξη του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Γιούρας επανέλαβε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να δεχτεί τη μεσολάβηση του Βατικανού, εν μέσω της αντιπαράθεσης, με αφορμή την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή, όμως πολλές δυτικές χώρες αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη και έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
«Όπως το καταλαβαίνω, το Βατικανό θα ήταν έτοιμο και θα χαιρόταν να δημιουργήσει την ευκαιρία μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών και των δύο πλευρών» είπε ο Γιούρας, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και Εθνικοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.
Και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία είναι απολύτως υπέρ του να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πολύ πνευματικός χώρος για μια συνάντηση. Αν η Ρωσία επιβεβαιώσει ότι θα καθίσει στο τραπέζι, η Ουκρανία αμέσως θα απαντήσει θετικά».
Το Βατικανό δεν έχει ανταποκριθεί προς το παρόν σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές. Τις τελευταίες δεκαετίες το Βατικανό έχει μεσολαβήσει μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων στο Νότιο Σουδάν, μεταξύ της Χιλής και της Αργεντινής για μια εδαφική διαφορά τους, καθώς και στην προσέγγιση της Κούβας και των ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όμως περίπου το 10% ανήκει στην Ανατολική Καθολική Εκκλησία που, αν και ακολουθεί το βυζαντινό τυπικό, βρίσκεται σε κοινωνία με τον πάπα. Το 2018 η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διασπάστηκε, με τη μία πλευρά να κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την άλλη να διατηρεί τους δεσμούς της με τη Μόσχα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.