Κοσμος

Times του Λονδίνου: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα

Το editorial άρθρο που φέρνει τα «πάνω κάτω»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © ΑΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου
Tα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © ΑΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Η βρετανική εφημερίδα Times μετά από 50 χρόνια τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας ζητώντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Οι Times του Λονδίνου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι επί 50 χρόνια στήριζαν την εκάστοτε κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο στη θέση τους κατά της επιστροφής των Mαρμάρων του Παρθενώνα, ανακοίνωσαν σήμερα μέσω editorial ότι αλλάζουν γνώμη.

«Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν», σημειώνεται στο άρθρο  με τίτλο: «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά». Το άρθρο, που εμφανίζεται δεύτερο στη σελίδα των κύριων άρθρων της εφημερίδας ανατρέχει στην ιστορία της υπόθεσης και υπογραμμίζει ότι επί πάνω από 50 χρόνια καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των καλλιτεχνημάτων είναι επιβεβλημένη. 

«Η πρόταση έφτασε κοντά σε συμφωνία. Απέτυχε λόγω διαμάχης για την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επέμεινε ότι είχαν αγοραστεί, όχι λεηλατηθεί, και πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να διαθέσει αντικείμενα κατασκευασμένα στην Ελλάδα σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από την οθωμανική κατάκτηση. Το μουσείο και η κυβέρνηση έχουν πετάξει την απόφαση πέρα-δώθε. Ένας τέτοιος γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί να επιλυθεί γρήγορα. Αφήστε τα γλυπτά να πουληθούν πάλι σε τιμή κόστους. Μια πράξη του Κοινοβουλίου κατακύρωσε τις αγορές του Λόρδου Έλγιν στο μουσείο. Ας εγκρίνει λοιπόν το Κοινοβούλιο την επιστροφή τους», αναφέρει. 

Οι Times αναφέρονται και στη συμφωνία της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης το οποίο είχε κλαπεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε άλλες χώρες, ιδίως τη Γαλλία, οι οποίες διεκδικούν την επιστροφή σημαντικών έργων τους από άλλες χώρες.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι sui generis (μοναδική περίπτωση), καθώς στέκονται εμπόδιο σε μια «φιλική σχέση» με την Ελλάδα, αναφέρεται στο άρθρο. «Η επιστροφή τους θα ήταν μια γενναιόδωρη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες», καταλήγει το άρθρο.

To ζήτημα άλλωστε είχε τεθεί και στο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζόνσον, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τότε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά τις δύο κυβερνήσεις και ότι πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια, καθώς και ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστει διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.