- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο Καζακστάν -Εκρηκτική η κατάσταση
Μια χώρα που διατηρεί όλα τα «κλασσικά» σύνδρομα των μετασοβιετικών καθεστώτων
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Καζακστάν μετά την επέμβαση του στρατού στo Αλμάτι, οικονομική πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν ως τμήμα της «ειρηνευτικής» προσπάθειας που έχει αναλάβει o CSTO, ο συνασπισμός συλλογικής ασφαλείας (Collective Security Treaty Organisation) που αποτελείται από έξι πρώην σοβιετικά κράτη.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «εξουδετερώθηκαν» ταραξίες και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών και πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς- οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από επίσημες πηγές. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ 12 αστυνομικοί φέρονται να έχουν σκοτωθεί. Καταστήματα έχουν διαλυθεί και κτίρια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.
Σύμφωνα με το Reuters οι πρώτες ρωσικές δυνάμεις έφτασαν ήδη στη χώρα, ύστερα από σχετικό αίτημα του Καζάκου προέδρου, Κασίμ-Τομάρτ Τοκάγεφ, που αποδίδει τις διαδηλώσεις σε «συμμορίες τρομοκρατών εκπαιδευμένων από ξένες δυνάμεις». Συγκεκριμένα Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής επιχείρησης», που έχει αναλάβει o CSTO.
Σε ανακοίνωσή του ο CSTO επισημαίνει ότι αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης είναι η προστασία σημαντικών κρατικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παροχή βοήθειας στις δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν με στόχο την επαναφορά της σταθερότητας στη χώρας.
Η Ρωσία έχει δημοσίως υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του Τοκάγιεφ, ο οποίος δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά στον προκάτοχο του Ναρζαρμπάγεφ. Μέχρι στιγμής η Μόσχα αποφεύγει να αποδώσει ξεκάθαρα τις κινητοποιήσεις σε δάχτυλο της Δύσης, αν και δεν έλλειψαν σχετικές αναφορές Ρώσων αξιωματούχων, που ο Λευκός Οίκος απέδωσε σε «παραπληροφόρηση».
Η κατάσταση στη χώρα
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις και τις ταραχές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν 400 εξ αυτών νοσηλεύονται και 62 είναι σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.
«Τη νύχτα που πέρασε, οι δυνάμεις των εξτρεμιστών αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στα διοικητικά κτίρια, το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Αλμάτι, όπως και στις τοπικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαλτανάτ Αζίρμπεκ. «Δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν και αυτή την ώρα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων τους», πρόσθεσε. Όπως είπε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνοικία του Αλμάτι.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καταστήματα που έχουν λεηλατηθεί και κάποια διοικητικά κτίρια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων.
Θωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης στην κύρια πλατεία του Αλμάτι. Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο ακούστηκαν πυροβολισμοί καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος.
Η αστυνομία του Αλμάτι ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες «εξουδετερώθηκαν» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Στρατιώτες έφτασαν στην πλατεία, άρχισαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των ταραχοποιών. Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών έλαβε χώρα» σύμφωνα με το TASS. Το Sputnik από την πλευρά του μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές.
Πώς άρχισαν όλα
Τις σφοδρές αναταραχές έχει πυροδοτήσει η εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων. Οι πρώτες οργισμένες κινητοποιήσεις ξέσπασαν την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι και οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα. Eπίσης σε μία κίνηση, στην οποία τα διεθνή ΜΜΕ δίνουν μεγάλη σημασία, ανέλαβε ο ίδιος την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μέχρι πρότινος κατείχε ο ιδρυτής της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ο οποίος κυβέρνησε την χώρα από το 1991 έως το 2019.
Δεν είναι τυχαίο πως τις 72 ώρες διαδηλώσεων κατά μήκος της χώρας το κυρίαρχο σύνθημα ήταν το “Шал кет” (δηλ. «οι γέροι να φύγουν»). Ο Tokayev μπορεί να.. απέλυσε τον Nazarbayev ωστόσο το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ως προς την πολιτική μετάβαση στη χώρα μένει να φανεί.
Σε κάθε περίπτωση την κατάσταση περιπλέκει η πολυπλοκότητα του ίδιου του Καζακστάν: Αποτελεί μία αχανέστατη χώρα 19 εκατομμυρίων ανθρώπων, ένα απέραντο μωσαϊκό φυλών και εθνοτήτων, όπου μόλις το 63% είναι Καζάκοι. Στην χώρα υπάρχει μία πολυάριθμη ρωσική μειονότητα, ενώ κατοικούν επίσης Ουζμπέκοι, Τατάροι, Ουκρανοί,και μουσουλμάνοι Ουιγούροι. Αν και οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 70% του πληθυσμού (έναντι 30% των Χριστιανών) η χώρα κηρύσσει επισήμως την ανεξιθρησκεία.
Όπως συνέβη σε όλη την Κεντρική Ασία, η παλιά νομεκλατούρα της Σοβιετική Ένωσης διατήρησε την εξουσία και τα προνόμια της στο Καζακστάν, με την χώρα να έχει μετατραπεί σε μία ανατολικού τύπου δεσποτεία, στην οποία δεν χωρά η παραμικρή κουβέντα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Πριν δυο χρόνια ο ίδιος ο Ναζαρμπάγεφ επέλεξε και ανακοίνωσε τον διάδοχό του: τον Τοκάγεφ για τον οποίο είχε πει «Ο Τοκάγεφ είναι το πρόσωπο που μπορούμε να εμπιστευθούμε για να κυβερνήσει το Καζακστάν. Τον ξέρω καλά. Είναι έντιμος, υπεύθυνος και άξιος εμπιστοσύνης», είπε.
Για τον εαυτό του, ο Ναζαρμπάγεφ κράτησε τον ταπεινό τίτλο του «Ηγέτη του Εθνους» κι φρόντισε πολύ έγκαιρα, τον Μάιο του 2018, να περάσει ένα νόμο, με τον οποίο αυτοδιορίστηκε επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Καζακστάν, ισοβίως.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεταβολές στα κόμματα της χώρας και επιδείνωση της εικόνας του καγκελάριου
Η συριακής και τουρκικής καταγωγής αλ Ντιμπς έχει την έγκριση της Άγκυρας
«Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο θα τους ξεριζώνουμε τα δόντια», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί
«Η αποχώρησή του Μακρόν είναι αναπόφευκτη», δηλώνει η αντιπολίτευση
Σπάει η παράδοση που θέλει τον μονάρχη να απευθύνει το μήνυμα από το παλάτι ή μια από τις βασιλικές κατοικίες
Εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 90 ετών, το «πρόσωπο» του «Κροκοδειλάκια»
Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις
Αναλυτικά όλα τα άτομα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας
Τη Μέση Ανατολή επισκέφτηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος
«Σε όλη μου τη ζωή ένιωθα πραγματικά ηλίθιος», εξομολογήθηκε ο Βρετανός σταρ
Πρόκειται για τρεις 'Ελληνες και δύο Κύπριους
«Απόλυτη αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ», τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ
Σήμερα οι Ιταλοί θυμούνται μια τρομοκρατική επίθεση της μαφίας
Η ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ είχε βιώσει και η ίδια τα πάνδεινα από την ομάδα της Μελίσα Νέιθαν
Ο Μάικλ Κράτσιος είχε υπηρετήσει και την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ
Ο 26χρονος αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, ομοσπονδιακές κατηγορίες για καταδίωξη και δολοφονία
Κωδική ονομασία: «Επιχείρηση Δελφίνιο» - Όλα όσα συνέβαιναν στα παρασκήνια του βρετανικού παλατιού
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες
Το τρυφερό στιγμιότυπο του BBC, για τον άνθρωπο που έχει δώσει το όνομά του σε περισσότερα από 40 είδη ζώων και φυτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.