Κοσμος

Πούτιν και Σι σφίγγουν τους δεσμούς εν μέσω εντάσεων με τη Δύση

Ο κινέζος πρόεδρος αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογο του «παλιό φίλο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν και Σι Τζινπινγκ
Πούτιν και Σι Τζινπινγκ © Kenzaburo Fukuhara - Pool/Getty Images

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, εξέφρασαν την αλληλλεγγύη τους ο ένας στον άλλο εν μέσω τριβών με τη Δύση.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας ανέδειξαν σήμερα στη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης, εν μέσω εντάσεων με τη Δύση, με τον ένοικο του Κρεμλίνου τις καλές τους σχέσεις με τον ένοικο του Κρεμλίνου να επιβεβαιώνει με την ευκαιρία αυτή ότι θα μεταβεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Διθυραμβικός, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στις δύο δυνάμεις που βασίζεται στη «μη ανάμιξη », τον «σεβασμό των συμφερόντων του καθενός» και την «αποφασιστικότητά τους να μετατρέψουν τα κοινά σύνορα σε ζώνη παντοτινής ειρήνης και καλής γειτονίας».

Ο κινέζος πρόεδρος από την άλλη, αποκάλεσε τον Πούτιν «παλιό φίλο», χαιρετίζοντας τη στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Σι σημείωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος «υποστήριξε σθεναρά τις προσπάθειες της Κίνας να προστατεύσει βασικά εθνικά συμφέροντα και εναντιώθηκε σθεναρά στις προσπάθειες να δημιουργηθεί μια σφήνα μεταξύ των χωρών μας». «Το εκτιμώ πολύ», είπε ο κινέζος ηγέτης.

Ο φιλικός τόνος της βιντεοδιάσκεψης, που μεταδόθηκε εν μέρει από τη ρωσική τηλεόραση, έρχεται σε αντίθεση με την ομοβροντία δυτικών επικρίσεων απέναντι στη Μόσχα, την οποία υποπτεύονται ότι ετοιμάζει μια εισβολή στην Ουκρανία, και το Πεκίνο λόγω της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ.

Η Μόσχα και το Πεκίνο είδαν τις αντίστοιχες σχέσεις τους με τους Δυτικούς να επιδεινώνονται στην πορεία των χρόνων και θέλουν ως εκ τούτου να προβάλουν την εικόνα δύο ενωμένων κρατών ως αντίβαρο.

Εξάλλου, η βιντεοδιάσκεψη Σι-Πούτιν καταδεικνύει την εγγύτητά τους, ιδιαίτερα υπό το φως των συναντήσεων που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρώσος και ο Κινέζος ηγέτης με τον Τζο Μπάιντεν.

Έκτοτε, ο Ρώσος ηγέτης μίλησε τηλεφωνικά με μια σειρά ηγετών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Όλοι έχουν προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση. Το Κρεμλίνο από την άλλη αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει και υποστηρίζει ότι η Δύση έχει κυριευτεί από ρωσοφοβία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν τις εντάσεις στην Ευρώπη και την «επιθετική» ρητορική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα η Κίνα κατήγγειλε την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας να μην στείλουν πολιτικούς εκπροσώπους στους Αγώνες, αντιδρώντας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.

Η Μόσχα θεωρεί πως αυτό το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» είναι μια προσπάθεια να πολιτικοποιηθούν οι Αγώνες. Η Ρωσία θεωρεί επίσης τον εαυτό της θύμα μιας ρωσοφοβικής πολιτικής των Δυτικών στον αθλητικό τομέα.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε βλέπω ντίρλα, Σάντα
Σε βλέπω ντίρλα, Σάντα

Τι να κάνεις κι εσύ; Σ’ αυτόν τον άδικο κόσμο που το 1% έχει όλα τα φράγκα, όλα τα κονέ, όλα τα σπίτια, και το υπόλοιπο 99% ψάχνει τις τσέπες του για ψιλά, πώς να φέρεις ισοζύγιο;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.