Κοσμος

Πούτιν προς Μητσοτάκη: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται

Τι είπε ο πρωθυπουργός για Κυπριακό, Τουρκία και Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Live από το Σότσι οι δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη – Β. Πούτιν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Βλαντιμίρ Πούτιν © EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζουν να ενισχύονται σε όλες τις κατευθύνσεις, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι. Όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφησαν μία σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως η ασφάλεια της θάλασσας, η οικονομία, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «παραγωγικές, περιεκτικές και αποτελεσματικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έκανε λόγο για «ώθηση στη διμερή συνεργασία» με την υιοθέτηση του πολυσύνθετου σχεδίου δράσης Ελλάδας - Ρωσίας.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56% ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές», επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Στα βασικότερα σημεία της συνέντευξης ο κ. Πούτιν σημείωσε:

– Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τον τουρισμό, είμαστε ευγνώμονες που οι ελληνικές αρχές αναγνώρισαν τον πιστοποιητικό εμβολιασμού.

– Συμφωνήσαμε να παραδώσουμε τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που έπεσαν θύματα του ναζισμού.

Για το Κυπριακό, επαναλάβαμε τη θέση της Ρωσίας υπέρ της αναζήτησης συνολικής βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

-Υιοθετήσαμε το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022 – 2024 της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

– Υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε. Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη λύσης σε υπερτοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

– Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν που έσπευσε να αποστείλει σημαντικές εναέριες ενισχύσεις παρότι και η Ρωσία δοκιμαζόταν από πυρκαγιές στη Σιβηρία. Το ίδιο ισχύει και για την κοινή απειλή κατά του Covid

Οι διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα λυθούν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας έθεσε στον κ. Πούτιν και «αν κάπου συμφωνήσατε».

Επισήμανε ότι το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η Ελλάδα «είναι πολύ σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη διαφορά, το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας». Προσέθεσε πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης» αναφέροντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο και προσέθεσε: «Η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή. Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εκτιμώ ιδιαίτερα την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία και η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών».

Σε ερώτηση αν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα «προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα» ωστόσο επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει, ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία». «Είχαμε την ευκαιρία, νομίζω, να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων στα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας τα οποία δεν άπτονται άμεσα των ευρύτερων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ή τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η χθεσινή συζήτηση Πούτιν –Μπάιντεν «είχε αρκετή διάρκεια». Είπε πως εύχεται «να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω» και προσέθεσε: «Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το επιδιώκει και δεν το επιθυμεί κανείς, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους, ειδικά σε εποχές όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά και να συζητάμε με ειλικρίνεια. Όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε και εκεί με ειλικρίνεια. Αλλά, κυρίως, να φροντίζουμε και να σπεύδουμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του άλλου».

 


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε βλέπω ντίρλα, Σάντα
Σε βλέπω ντίρλα, Σάντα

Τι να κάνεις κι εσύ; Σ’ αυτόν τον άδικο κόσμο που το 1% έχει όλα τα φράγκα, όλα τα κονέ, όλα τα σπίτια, και το υπόλοιπο 99% ψάχνει τις τσέπες του για ψιλά, πώς να φέρεις ισοζύγιο;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.