Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για το κλίμα COP26
«Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για μικροπολιτική»
Παρέμβαση για την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γλασκώβη, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη COP26.
Στον στόχο του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως το 2028όπως ήταν και ο αρχικός στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη σύνοδο το κλίμα COP26.
Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση εξήγησε ότι πολλά από τα νησιά μας θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα με τη χρήση φιλικών πηγών ενέργειας. «Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη έως το 2028», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο. Ειδική μνεία έκανε και στη συμφωνία με την Αίγυπτο και τη μεταφορά φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη από την Αφρική μέσω της Ελλάδας.
Η στρατηγική της Ελλάδας
«Πρώτον, όσον αφορά την απομάκρυνση από τον άνθρακα και την ταχεία απολιγνιτοποίηση, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Θα διαθέσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.
Μάλιστα, βασικός μας στόχος πλέον είναι το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έως το 2025, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Δεύτερον, στο θέμα της αναθεώρησης και του σχεδιασμού του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, ο μακροπρόθεσμος προφανής στόχος είναι να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050. Τα κύρια εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, αναμφίβολα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα.
Προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε θετικά το ενεργειακό μας μείγμα, εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και ηλιακών μονάδων με φωτοβολταϊκά έως το 2030. Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα έναν συνεκτικό οδικό χάρτη με στόχο την εισαγωγή μιας οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω της ανακαίνισής τους.
Τρίτον, στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, δεν προχωρούμε μόνον σε σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά με το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» παρέχουμε σημαντικές επιδοτήσεις, της τάξεως του 20 έως 40%, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Τέλος, έχουμε διαφορετικές πολιτικές για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, βάσει του μεγέθους και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού.
Για τα μεγαλύτερα νησιά εφαρμόζουμε ένα μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για νέες γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουν στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προάγουμε την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Για μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα νησιά, εφαρμόζουμε ειδικά στοχευμένες λύσεις για να μειώσουμε το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, ή ολοκληρωμένες λύσεις με στόχο να αναπτύξουμε ενεργειακά συστήματα 100% απαλλαγμένα από τον άνθρακα.
Η Μεσόγειος είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που βίωσε η Ελλάδα τον φετινό Αύγουστο αποτελούν απόδειξη αυτής της πικρής αλήθειας.
Κατά τη συνάντησή μας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής EUMED, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, επιταχύναμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των δασών της Μεσογείου, αλλά και τη μετάβαση σε μία οικονομία περιορισμένης χρήσης άνθρακα, που θα χρησιμοποιεί αποδοτικά πόρους και θα είναι κυκλική.
Η καθαρή ενέργεια για όλους δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν εάν δρούμε κατά μόνας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι από κοινού σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος».
Μητσοτάκης στο Sky News: Η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος Ευρώπης - Αφρικής
Η Ελλάδα είναι το φυσικό σημείο υποδοχής της Ευρώπης και μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος Ευρώπης – Βόρειας Αφρικής, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις ανεμογεννήτριες και στη συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Τόνισε ότι μπορούμε να προμηθευτούμε φτηνό ηλεκτρινό ρεύμα που παράγεται μέσω του ήλιου στη Βόρεια Αφρική και μέσω Ελλάδας να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη, ενώ το επόμενο βήμα μπορεί να είναι το υδρογόνο και φυσικά το φυσικό αέριο.
Μιλώντας για τον «πράσινο» τουρισμό, αναφέρθηκε στην ενεργειακή αυτονομία των μικρότερων ελληνικών νησιών και στα παραδείγματα της Αστυπάλαιας και της Χάλκης, την οποία θα επισκεφτεί την Παρασκευή, όπως είπε.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αναφέρθηκε ειδικότερα στην κλιματική αλλαγή.
Δήλωσε ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται ιδιαίτερα, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία στην Ελλάδα υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πάντα πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, και πως στο μέλλον ο σχεδιασμός είναι για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και πιο γρήγορη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βρετανός μονάρχης προσέφερε τις «θερμές ευχαριστίες» του στις ιατρικές ομάδες που τον υποστήριξαν
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν γνωστό για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων αμφεταμίνης
Eξετράπη λόγω ομίχλης, λέει η αεροπορική εταιρεία
Είχε καταδικαστεί για φόνο και κυβέρνησε δύο φορές τη χώρα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει την εκτεταμένη χρήση κρυπτονομισμάτων
Διακόπηκαν τα δρομολόγια σε μεγάλο μέρος της χώρας
Σώθηκαν όσοι κάθονταν στις τελευταίες θέσεις
Ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει σύντομα το προξενείο στο Χαλέπι
Ερωτηματικά για την πτώση του - Είχε αλλάξει δρομολόγηση το αεροσκάφος;
Επέμενε να διοργανώσει τη χριστουγεννιάτικη συναυλία μετά από μια δύσκολη χρονιά
Φόρεσε μαγιό στους -20 βαθμούς Κελσίου
Μία συνέντευξη με την Ουκρανή χρυσή Ολυμπιονίκη στο άλμα εις ύψος
Βίντεο από τη διάσωση των ανθρώπων
H συστοιχία νεαρών άστρων περίπου 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη δημιουργεί ένα θέαμα μοναδικό
Το τοξικό κλίμα, το παρασκήνιο της αγωγής και ολόκληρα σχέδια online καταστροφής
Yπάρχουν επιζώντες, σύμφωνα με τις αρχές - Βίντεο από τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους
Το σημείωμα για τα λύτρα, ο εντοπισμός του πτώματος και οι ύποπτοι
Τι αναφέρει το πόρισμα των IDF
Καθαριότητα λέγοντας για αποτυπώματα, ναρκωτικά και βίντεο αποδεικτικών στοιχείων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε νοσήσει με συμπτώματα γρίπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.