Κοσμος

11η Σεπτεμβρίου - 20 Χρόνια Μετά: Οι ΗΠΑ τιμούν τα θύματα

Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11η Σεπτεμβρίου - Τρομοκρατικές επιθέσεις: Η στιγμή που το δεύτερο αεροπλάνο πέφτει πάνω στους Δίδυμους Πύργους το 2001
11η Σεπτεμβρίου - Τρομοκρατικές επιθέσεις: Η στιγμή που το δεύτερο αεροπλάνο πέφτει πάνω στους Δίδυμους Πύργους το 2001 © YouTube

Φόρο τιμής στους 2.997 νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποτίουν οι ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά το «χτύπημα» στους Δίδυμους Πύργους.

Εκδηλώσεις μνήμης στις ΗΠΑ, καθώς σημειώθηκε σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου το 2001 η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Συνολικά 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου, όταν αεροπλάνα, στα οποία είχαν κάνει αεροπειρατεία τρομοκράτες, έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους. Άλλα δύο αεροσκάφη έπεσαν σε Πεντάγωνο και Πενσιλβάνια.

Είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τις πιο φονικές τζιχαντιστικές επιθέσεις στην Ιστορία, οι ΗΠΑ αποτίουν σήμερα Σάββατο φόρο τιμής με επιμνημόσυνες δεήσεις και επίσημες τελετές στους σχεδόν 3.000 νεκρούς των τρομοκρατικών πληγμάτων της Αλ Κάιντα, σε ένα βεβαρημένο κλίμα μετά τη χαοτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Σε δύο δεκαετίες, τον χρόνο μιας γενιάς, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 έχουν πλέον περάσει στην πολιτική Ιστορία και τη συλλογική μνήμη των ΗΠΑ, ωστόσο ο πόνος των οικογενειών των θυμάτων και των επιζώντων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ζωντανός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποδυναμωμένος από την «πανωλεθρία» στο Αφγανιστάν, θα παραστεί στην τελετή που θα γίνει στη μνήμη των 2.977 νεκρών των επιθέσεων (εκ των οποίων οι 2.753 στη Νέα Υόρκη) στο μνημείο στο Μανχάταν που ανεγέρθηκε στο «Σημείο Μηδέν», όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), οι οποίοι κατέρρευσαν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

How the 9/11 terror attacks unfolded | Telegraph Time Tunnel

11η Σεπτεμβρίου: Η στιγμή που το πρώτο αεροπλάνο έπεσε στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη

Στις 08.46 τοπική ώρα (15.46 ώρα Ελλάδος) σήμερα, θα τηρηθεί στο μνημείο ενός λεπτού σιγή. Είναι η ώρα που το πρώτο αεροπλάνο στο οποίο είχε γίνει αεροπειρατεία, έπεσε στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, 

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί άλλες πέντε φορές, ενώ μουσικά αφιερώματα θα διαδέχονται το ένα το άλλο έως τις 12.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδος) για να σηματοδοτήσουν τις τραγωδίες αυτού του μοιραίου πρωινού Τρίτης πριν από 20 χρόνια:

  • Την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης,
  • την επίθεση στο Πεντάγωνο κοντά στην Ουάσινγκτον και
  • τη συντριβή ενός εκ των αεροπλάνων στο Σάνκσβιλ, στην Πενσιλβάνια.

Όπως γίνεται κάθε 11η Σεπτεμβρίου από τότε επί τρεις ώρες θα αναγνωστούν στο μνημείο στη Νέα Υόρκη τα ονόματα των σχεδόν 3.000 νεκρών. Τεράστιες, κάθετες δεσμίδες φωτός υψώνονται ήδη από τις δύο τεχνητές λίμνες που φτιάχτηκαν εκεί όπου βρισκόταν η βάση των Δίδυμων Πύργων.

Στην Times Square, στην καρδιά του Μανχάταν, τον οικονομικό πνεύμονα της πρώτης παγκόσμιας δύναμης, όπου παραδοσιακά γιορτάζονται οι νίκες της Αμερικής, προγραμματίζεται επίσης να πραγματοποιηθεί συνάθροιση και τελετές περισυλλογής.

9/11: How America’s worst terror attack unfolded

Περλ Χάρμπορ, απόβαση στη Νορμανδία και τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Κάθε Αμερικανός, θύμα ή μάρτυρας της 11ης Σεπτεμβρίου, ετοιμάζεται επίσης να τιμήσει τη μνήμη ενός κοντινού προσώπου που έχασε στην τραγωδία. Ο Φρανκ Σίλερ το πήγε μακρύτερα. Αυτός, αδελφός ενός πυροσβέστη στο Μπρούκλιν που έχασε τη ζωή του στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, «περπάτησε 537 μίλια (864 χιλιόμετρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέας Υόρκης) από το Πεντάγωνο στο Σάνκσβιλ έως το "Σημείο Μηδέν"» για να συγκεντρώσει χρήματα σε υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων.

«Η Αμερική δεν ξέχασε ποτέ το Περλ Χάρμπορ, δεν θα ξεχάσει ποτέ την 11η Σεπτεμβρίου» ξεκαθάρισε ο Σίλερ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερευνητές επισημαίνουν ότι η καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξε την αμερικανική κοινωνία και πολιτική και έγινε σε μια γενιά ένα κεφάλαιο της Ιστορίας που έχει εγγραφεί στη μνήμη της χώρας. Όπως το Περλ Χάρμπορ, η Απόβαση στη Νορμανδία ή η δολοφονία του Κένεντι.

A look back at the 9/11 terror attacks

11η Σεπτεμβρίου - 20 χρόνια μετά: Εκδηλώσεις μνήμης στη σκιά της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Τη φετινή τόσο ιδιαίτερη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν έχει αναμφίβολα προετοιμάσει πολλές φορές από την νίκη του τον περασμένο Νοέμβριο έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι αποδυνάμωσε και διέσπασε την Αμερική.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ενότητα, η οποία είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη».

Ωστόσο έπειτα από οκτώ μήνες θητείας στην αμερικανική προεδρία, επικρίνεται έντονα για το «φιάσκο» του τερματισμού της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν και τον αιφνιδιασμό της Ουάσινγκτον από τη γρήγορη προέλαση των Ταλιμπάν.

Σε 20 χρόνια, οι ΗΠΑ έχασαν 2.500 στρατιώτες και δαπάνησαν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν. Στα τέλη του Αυγούστου, εγκατέλειψαν τη χώρα στα χέρια των ισλαμιστών φονταμενταλιστών, τους οποίους είχαν ωστόσο εκδιώξει από την Καμπούλ στα τέλη του 2001, κατηγορώντας τους ότι προσέφεραν καταφύγιο στον επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε εν τέλει το 2011 στο Πακιστάν.

Οσάμα μπιν Λάντεν, ο ενορχηστρωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ
Οσάμα μπιν Λάντεν, ο ενορχηστρωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ © YouTube

Η επίθεση της 26ης Αυγούστου φέτος, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η αφγανική πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους, που στοίχισε τη ζωή σε 13 νεαρούς Αμερικανούς στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εν μέσω της επιχείρησης απομάκρυνσης, εξόργισε μέρος της κοινής γνώμης. Αυτοί οι ένστολοι νεαροί άνδρες και γυναίκες ήταν στην πλειονότητά τους παιδιά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο θάνατός τους υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο μεταίχμιο: Ανάμεσα στην πάντα ζωντανή μνήμη που έχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες και σε μια ιστορική συνείδηση, πιο μερική, που έχουν οι νέοι που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 και μετά.

Είναι «σημαντικό να γνωρίζουν αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα, καθώς υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν το συνειδητοποιεί πραγματικά», λέει η Μόνικα Άικεν-Μέρφι, η χήρα ενός χρηματιστή που εργαζόταν στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.