Κοσμος

Αφγανιστάν: Δραματική η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Απελπισμένοι Αφγανοί πολίτες πολιορκούν τις εισόδους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιλιάδες Αφγανοί πολίτες παραμένουν έξω από τα συρματοπλέγματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να μπορέσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν
Χιλιάδες Αφγανοί πολίτες παραμένουν έξω από τα συρματοπλέγματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να μπορέσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν © EPA

Χαοτική η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν να εισέλθουν για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

Χιλιάδες άνθρωποι στο Αφγανιστάν πολιορκούν και σήμερα Σάββατο 21 Αυγούστου τις εισόδους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο αποτελεί πλέον τη μοναδική σανίδα σωτηρίας τους μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πυροβολισμοί έξω από το αεροδρόμιο δεν σταματούν να ακούγονται. Νωρίτερα, Αμερικανοί έφυγαν με ελικόπτερο από ξενοδοχείο της Καμπούλ, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και της χώρας, την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.

Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι -είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.

Όπως μετέδωσε το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες. Οι εικόνες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, είναι δραματικές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: Μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα.

Στρατιώτες από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.

Desperate to leave | Huge numbers of people seek entry to Kabul airport

ΗΠΑ σε Αμερικανούς πολίτες - Μην πηγαίνετε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία σήμερα, Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτήν τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης», τονίζεται στην οδηγία.

Οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν σε υπαλλήλους να εργαστούν

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια και ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πήγα στο γραφείο μου σήμερα το πρωί, όμως οι Ταλιμπάν, που βρίσκονταν στην είσοδο, μου είπαν ότι δεν έχουν εντολή να ξανανοίξει» είπε ο Χαμντουλάχ, ένας δημόσιος υπάλληλος. «Μας είπαν να δούμε τηλεόραση ή να ακούσουμε το ραδιόφωνο για την ανακοίνωση της επιστροφής στην εργασία» συμπλήρωσε.

«Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει όλους τους δρόμους έως το υπουργείο. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στο κτίριο» ανέφερε από τη μεριά ένας εργαζόμενος του αφγανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ένας εξ αυτών μου είπε να περιμένω έως τον διορισμό του νέου υπουργού και των διευθυντών του. Μας έστειλαν στα σπίτια μας» επιβεβαίωσε ένας υπάλληλος του δημαρχείου της Καμπούλ. Και πρόσθεσε: «Ήρθα με μεγάλη ελπίδα, όμως έφυγα απογοητευμένος».

Έκκληση σε Μπάιντεν να βοηθήσει τους Αφγανούς δημοσιογράφους

Εν τω μεταξύ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων», σύμφωνα με ΔΤ της ΜΚΟ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν «από τον Λευκό Οίκο ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων (και των προασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)». Τα σχέδια εκκένωσης «που καταρτίστηκαν από άλλες χώρες (κυρίως ευρωπαϊκές) παρεμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση της πρόσβασης στα αεροσκάφη» καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δεχόμαστε δεκάδες και δεκάδες αιτήματα επείγουσας απομάκρυνσης» λέει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης. Και προσθέτει: «Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να αποκτήσουν θεωρήσεις εισόδου ή θέσεις μέσα στα αεροσκάφη, είναι να καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροσκάφη».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν την «απόκτηση εγκαταστάσεων πρόσβασης και ταυτοποίησης για τους δημοσιογράφους και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στους καταλόγους διαφορετικών χωρών και οργανισμών», όπως επίσης την εγκατάσταση ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και μιας ειδικής περιμέτρου».

Για να επιτραπούν αυτά, η οργάνωση ζητά επιπλέον «την αναβολή του τέλους της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πέραν της ημερομηνίας που προβλέπεται σήμερα». «Έως τις 31 Αυγούστου, οι απομακρύνσεις ανθρώπων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως οι Αφγανοί δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν».

«Είναι η εικόνα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακυβεύεται» τονίζει ο Νταλουάρ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Όπως έγινε γνωστό, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εργντογάν συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, την επείγουσα ανάγκη να δοθεί μάχη κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπιστεί η διακίνηση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν να συνεργαστούν στα θέματα αυτά, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Έδωσαν έμφαση στη σημασία του να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα, η αυστηρή τήρηση της τάξης και του κράτους δικαίου. Υπογράμμισαν επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών. Οι πρόεδροι συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διμερή συντονισμό σχετικά με αφγανικά θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επιπλέον για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, πρωτίστως στον ενεργειακό τομέα.

Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά. Μονάχα κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι περισσότεροι δρόμοι της Καμπούλ ήταν σήμερα σε μεγάλο βαθμό άδειοι, με εξαίρεση τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, τις περιπολίες τους και τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

`Ανν Απλμπάουμ: Συνέντευξη στην Athens Voice
Ανν Απλμπάουμ: Τα αδιόρατα νήματα του άξονα της απολυταρχίας

Μια συζήτηση για την οικονομική και πολιτική σύνδεση μεταξύ σύγχρονων απολυταρχιών, τα δίκτυα που συνδέουν αυτές τις χώρες, τον αντίκτυπο στη Δημοκρατία και τους τρόπους αντίστασης

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.