- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι περιμένει ο Τζο Μπάιντεν από τους Ταλιμπάν - Τα επόμενα βήματα
Ο στρατιωτικός εξοπλισμός «made in USA» και ο διπλωματικός πυρετός στην Ευρώπη
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και ο Τζο Μπάιντεν τηρεί στάση αναμονής μετά την πτώση της Καμπούλ, ενώ στην Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είχε καμία επαφή με ξένους ηγέτες σχετικά με το Αφγανιστάν, μετά την πτώση της Καμπούλ και την ανάληψη της εξουσίας από την Ταλιμπάν, είπε σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου 2021 ο σύμβουλός του εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
«Δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο.
Ο ίδιος επεσήμανε πως οι Ταλιμπάν είπαν στις ΗΠΑ ότι θα παράσχουν ασφαλές πέρασμα για τους πολίτες προκειμένου να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εξάλλου, όπως σημείωσε οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ μπορεί να διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Ταλιμπάν σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Ο Σάλιβαν ανέφερε πως είναι πρόωρο να πει εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν ως τη νόμιμη κυβερνητική εξουσία στο Αφγανιστάν. «Αυτή τη στιγμή επικρατεί μια χαοτική κατάσταση στην Καμπούλ, όπου δεν έχουμε καν τη σύσταση μιας κυβερνώσας αρχής» δήλωσε.
«Στην τελική, θα εξαρτηθεί από τους Ταλιμπάν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είναι και πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν. Οι προηγούμενες επιδόσεις τους δεν ήταν καλές, όμως είναι πρόωρο να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα τώρα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλησαν να φύγουν από το Αφγανιστάν μπόρεσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, όμως οι ΗΠΑ εξετάζουν με τους Ταλιμπάν πληροφορίες ότι άνθρωποι διώχθηκαν από εκεί.
Το οπλοστάσιο «made in USA» των Ταλιμπάν - Τα ελικόπτερα Black Hawk
Εν τω μεταξύ, «σημαντική ποσότητα» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν, παραδέχτηκε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Μια καλή ποσότητα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς δεν έχουμε την εντύπωση ότι θα μας την επιστρέψουν ευχαρίστως» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, απαντώντας σε μια ερώτηση για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν.
Πριν από δύο ημέρες είχε δημοσιευτεί βίντεο στο οποίο οι Ταλιμπάν ποζάρουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα «Black Hawk» του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στον νότο της χώρας.
«Αυτά τα "Black Hawk" δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις» και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι που τράπηκε σε φυγή, πρόσθεσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
Υπογράμμισε, δε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε «κάνει την επιλογή» να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, έχοντας επίγνωση του κινδύνου ότι αυτά τα ελικόπτερα μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Διπλωματικός πυρετός στην Ευρώπη για το Αφγανιστάν - Φόβοι για νέα προσφυγική κρίση
Σε αποψινές δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, o Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στον ρόλο των χωρών της Δύσης. Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να προβληματισθούμε σχετικά με την εμπειρία αυτή. Ξέρουμε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι η πρώτη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων. Κατά συνέπεια, ο απολογισμός αυτός δεν αφορά μόνον τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά όλη την περασμένη εικοσαετία και τον ρόλο της Δύσης στον αραβικό κόσμο».
Σε σχέση με τις μελλοντικές κινήσεις και εξελίξεις, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «Ακόμη πιο σημαντικό από τους απολογισμούς και το παρελθόν, είναι να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές κινήσεις. Κατά την άποψη της Ιταλίας, το μέλλον συμπεριλαμβάνει την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων, των γυναικών, και την προστασία όλων όσων εξετέθησαν τα περασμένα χρόνια για να προστατέψουν τα δικαιώματα αυτά στο Αφγανιστάν».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε τέλος, ότι «η G20 αποτελεί τον φυσικό χώρο όπου μπορεί να ξεκινήσει μια διεθνής συνεργασία» και ότι «θα συνέλθει σύντομα και η G7, ενώ στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Ομάδα των Είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) με θέμα τις γυναίκες, στη Σάντα Μαργκερίτα Λίγκουρε της Ιταλίας».
«Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους», είπε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους Αφγανούς υπηκόους που είναι υποψήφιοι για αποχώρηση από τη χώρα.
«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η συγκεκριμένη μεταβατική φάση να είναι ειρηνική και τούτο θα εξαρτηθεί από αυτό που η μεταβατική κυβέρνηση θα κάνει πραγματικά από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα και εάν εμείς μπορούμε να πιστέψουμε τις δηλώσεις της», επεσήμανε ο Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα δούμε τι θα πρέπει να πιστέψουμε τις επόμενες ημέρες. Συζητήσαμε το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους» συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τους Ταλιμπάν ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους Αφγανούς που πιθανόν πληρούν τις προϋποθέσεις για να φύγουν από τη χώρα. «Οι Ταλιμπάν εγκατέστησαν σημεία ελέγχου παντού στην πόλη και ελέγχουν όλη την περιοχή και τα περίχωρα του αεροδρομίου», τόνισε.
Οι μόνοι στους οποίους επιτρέπεται να εισέλθουν στο αεροδρόμιο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ξένοι, όμως κανένας ντόπιος εργαζόμενος ή Αφγανός πολίτης» δεν έχει πρόσβαση εκεί.
Η βασική πρόκληση στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων υπηκόων και του αφγανικού προσωπικού, που εργάστηκε για τις γαλλικές αρχές, είναι η δυσκολία να φθάσει κανείς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε από τη μεριά της η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.
Η Παρλί έκανε δηλώσεις, καθώς η πρώτη πτήση με 40 ανθρώπους, Γάλλους, Αφγανούς και πολίτες άλλων εθνικοτήτων, προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο του Παρισιού. «Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει πολύ χαοτική και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι εξαιρετικά δύσκολη» είπε η Παρλί σε δημοσιογράφους.
Είναι «πάρα πολύ νωρίς» για να αποφασιστεί η παραμονή ή όχι της πρεσβείας της Γαλλίας στην Καμπούλ, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η γαλλική προεδρία.
Προς το παρόν, η πρεσβεία παραμένει λειτουργική ακόμα κι αν έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου ο πρέσβης Νταβίντ Μαρτινόν και η ομάδα του διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των τελευταίων Γάλλων υπηκόων και Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν για τη Γαλλία.
Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, «είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε το επίπεδο εκπροσώπησης» της Γαλλίας στο μέλλον, διευκρινίζει το Ελιζέ, ενώ πολλές χώρες έχουν εκκενώσει τις πρεσβείες τους και απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό τους μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.
Η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει πως το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος των Ταλιμπάν από το Παρίσι δεν τίθεται, διότι «η Γαλλία αναγνωρίζει τις χώρες, όχι τα καθεστώτα».
Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Οι Ταλιμπάν να σεβαστούν όλους όσους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν
Το ΝΑΤΟ εστιάζει στη διασφάλιση της ασφαλούς αποχώρησης του προσωπικού των συμμάχων, των εταίρων και των Αφγανών που παρείχαν βοήθεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στολτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για όσα εκτυλίσσονται στη χώρα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται όλο το 24ωρο για να διατηρήσει τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ». «Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «για τον ρόλο στη διασφάλιση του αεροδρομίου». Και συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σταδιακά ξεκινούν εκ νέου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε επίσης ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν. Το αεροδρόμιο, όπως οι δρόμοι και η διέλευση των συνόρων πρέπει να είναι ανοιχτά».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό Αφγανιστάν» επεσήμανε ακόμη ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «ξεκάθαρα» ότι είναι έτοιμες να δεχτούν Αφγανούς που εργάστηκαν γι' αυτούς αυτά τα χρόνια, αλλά πρέπει να γίνει από όλους μια προσπάθεια για να αποφευχθεί μία νέα ροή μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από το Αφγανιστάν.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.