Κοσμος

Guardian: Δεν είναι εύκολο να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα με μάσκα για τον κορωνοϊό στην Ομόνοια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Σε ανάλυσή του ο Guardian παρουσιάζει τις διαφορές της Covid-19 με τη γρίπη
Κοπέλα με μάσκα για τον κορωνοϊό στην Ομόνοια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Σε ανάλυσή του ο Guardian παρουσιάζει τις διαφορές της Covid-19 με τη γρίπη © EUROKINISSI

Δύσκολα θα μπορούσαμε να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό ακριβώς όπως ζούμε και με τη γρίπη, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

Πολλές φορές, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, συγκρίνουμε τον κορωνοϊό με τη γρίπη: και οι δύο είναι μεταδοτικοί, δυνητικά θανατηφόροι αναπνευστικοί ιοί. Όπως αναφέρει o Guardian σε ανάλυσή του, μπορούν να εξαπλωθούν μέσω αερολυμάτων, σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών και μοιράζονται μερικά από τα ίδια συμπτώματα με τη μορφή πυρετού, βήχα, πονοκεφάλων και κόπωσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν είναι εύκολο να ζουν οι πολίτες με τον κορωνοϊό, όπως γίνεται με τη γρίπη. Υπενθυμίζεται ότι 8 κορυφαίοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για εμβολιασμό και υποχρεωτική μάσκα παντού, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα.

Οι βασικές διαφορές κορωνοϊού και γρίπης

Ωστόσο μεταξύ τους υπάρχουν τρομακτικές διαφορές για τη δημόσια υγεία. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτερα από τη γρίπη και μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν και οι άνθρωποι τείνουν να τον μεταδίδουν περισσότερο, καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στη μετάδοσή του.

Η ανάλυση των προηγούμενων κρουσμάτων γρίπης υποδηλώνει ότι η τιμή R για την εποχική γρίπη - ο αριθμός των ατόμων στους οποίους μεταδίδεται ο ιός - είναι κατά μέσο όρο 1,28. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα τεσσάρων ατόμων με γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πέντε ακόμη.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τη γρίπη. Ειδικά για την παραλλαγή Δέλτα που εξαπλώνεται σταδιακά παγκοσμίως, εκτιμάται ότι, ελλείψει εμβολίων και άλλων παρεμβάσεων, μια μόνο περίπτωση θα μολύνει κατά μέσο όρο επτά άτομα

Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού

Επιπλέον, ο κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη, κυρίως για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Η εποχική γρίπη σκότωσε περίπου 44.505 άτομα στην Αγγλία κατά τη διάρκεια τριών περιόδων γρίπης από το 2015-16 έως το 2017-18. Ο αριθμός αυτός πέθανε από την Covid στην Αγγλία τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2021. 

Μέχρι στιγμής, τα πιο συνηθισμένα εμβόλια Covid που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο - τα πλάνα Oxford / AstraZeneca και Pfizer / BioNTech - μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από Covid κατά (περίπου) 90%, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά και οι θάνατοι.

Αν και το εμβόλιο του κορωνοϊού προστατεύει κάποιον από το να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει, δεν μειώνει την μετάδοση του, οπότε τα κρούσματα δεν θα εκλείψουν σύντομα. Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλώνει η πανδημία, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν τα ευάλωτα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι ενώ τα εμβόλια αποδυναμώνουν δραματικά τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων, είναι απίθανο να τον εξαφανίσουν.

Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό είναι αναγκαίος © Pexels / Maksim Goncharenok
Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό είναι αναγκαίος © Pexels / Maksim Goncharenok

Δεν είναι εύκολο να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη

Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμη πιο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον κορωνοϊό και τη γρίπη. Το να μαθαίνουμε να ζούμε με κορωνοϊό όπως ζούμε με τη γρίπη, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδεχθεί εύκολα η κοινωνία. 

Κάθε χρόνο, ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης εντοπίζει ποιες παραλλαγές της γρίπης κυκλοφορούν και πιθανότατα να αποτελέσουν απειλή την επόμενη σεζόν. Αυτές οι πληροφορίες καθορίζουν ποια στελέχη εισέρχονται στα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια που στη συνέχεια διατίθενται στα φαρμακεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της γρίπης, οι αρχές δημόσιας υγείας καταγράφουν και ενημερώνουν για τα κρούσματα γρίπης και εάν χρειαστεί, προσφέρουν νέες συμβουλές.

Φυσικά, δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο παγκόσμιο σύστημα για τον κορωνοϊό και παρά το καλολαδωμένο σύστημα που προστατεύει τον κόσμο από τη γρίπη, ο αριθμός των θανάτων από τον ιό σε ένα τυπικό έτος εξακολουθεί να είναι σημαντικός. Μάλιστα, κάθε χειμώνα, η γρίπη ασκεί τεράστιο άγχος στο NHS, φτάνοντάς το μερικές φορές στα όριά του. Και για τις υπηρεσίες υγείας, το να ζεις με κορωνοϊό, σημαίνει να μαθαίνεις να υπομένεις ένα διπλό κύμα κάθε χειμώνα, καθώς ο κορωνοϊός και η γρίπη έρχονται μαζί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.