- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Τα στοιχεία για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των γυναικών
Μόνο το 56% των χωρών που εξετάστηκαν διαθέτουν νόμους και πολιτικές για μια ολοκληρωμένη σεξουαλική παιδεία
OHE: Η νέα έκθεση με τα στοιχεία για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των γυναικών - Τι δείχνει η έρευνα σε 57 αναπτυσσόμενες χώρες.
Η αυτονομία των γυναικών στη διάθεση του σώματός τους εξετάστηκε στην έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου οι μισές γυναίκες και κορίτσια σε 57 αναπτυσσόμενες χώρες είναι ελεύθερες να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν το σώμα τους, όπως για παράδειγμα αν επιθυμούν να έχουν σεξουαλικές επαφές, να χρησιμοποιήσουν μέσα αντισύλληψης ή να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
Με τίτλο «Το σώμα μου είναι δικό μου» η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στα πλήγματα που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών στις χώρες αυτές. Από τα εμπόδια στην πρόσβαση σε αντισύλληψη και υπηρεσίες άμβλωσης, τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, τα τεστ παρθενίας, τους γάμους όταν ακόμη είναι ανήλικες: οι γυναίκες και τα κορίτσια αναγκάζονται να παραχωρήσουν τον έλεγχο του σώματός τους, καταγγέλλει.
«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τη δύναμη και την ενέργεια να λάβουμε αποφάσεις χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας ασκηθεί βία ή ότι κάποιος άλλος θα πάρει την απόφαση για εμάς», τόνισε η Νατάλια Κανέμ επικεφαλής της υπηρεσίας σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του UNFPA.
«Αυτή η απουσία σωματικής αυτονομίας έχει σοβαρές επιπτώσεις, πέρα από το βαθύ πλήγμα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, όπως η πιθανή μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας, ο περιορισμός των ικανοτήτων τους και επιπλέον κόστη για το σύστημα υγείας και το δικαστικό σύστημα», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του UNFPA.
Στην έκθεσή του αναφέρει ότι μόνο το 56% των χωρών που εξετάστηκαν διαθέτουν νόμους και πολιτικές για μια ολοκληρωμένη σεξουαλική παιδεία. «Το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να λάβουν μόνες τους αποφάσεις για το πότε θα έχουν σεξουαλικές επαφές, πότε θα χρησιμοποιήσουν αντισυλληπτικά ή αν θα λάβουν ιατρική θεραπεία θα έπρεπε να μας σοκάρει όλους», τόνισε η Κάνεμ και κατήγγειλε ότι «εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια δεν έχουν την αυτοδιάθεση του σώματός τους. Η ζωή τους καθορίζεται από άλλους».
Οι γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Ασία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους, σύμφωνα με το UNFPA. Σε χώρες όπως, μεταξύ άλλων, το Μαλί, ο Νίγηρας και η Σενεγάλη μόνο το 10% των γυναικών έχουν «την αυτοδιάθεση του σώματός τους».
Η Κανέμ σχολίασε ότι κοινωνικά ταμπού για το σεξ και η εδραιωμένη πατριαρχία εμποδίζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν λόγο, αφού άνδρες συγγενείς τους αποφασίζουν για εκείνες. «Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι το πιο δόλιο και διεισδυτικό εμπόδιο στην αυτοδιάθεση του σώματος. Ξεκινά από την κούνια. Οι κανόνες και οι νοοτροπίες που πηγάζουν από την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων οδηγούν σε ανισορροπία ισχύος, η οποία περιορίζει τη δυνατότητα των γυναικών να λαμβάνουν αποφάσεις. (…) καλλιεργώντας την προσδοκία ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα υποχωρούν στη βούληση των άλλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους».
Παράλληλα, η Κανέμ δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. «Όσα προηγουμένως ήταν άσχημα, έχουν επιδεινωθεί τώρα με την πανδημία covid-19, η οποία οδήγησε σε αύξηση της σεξουαλικής βίας, περισσότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και νέα εμπόδια στην πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, όπως και απώλεια θέσεων εργασίας και εκπαίδευσης».
Το UNFPA είχε επισημάνει πέρυσι τον Απρίλιο ότι το lockdown που επιβλήθηκε σχεδόν παγκοσμίως λόγω του κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε 20% αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα θύματα παραμένουν εγκλωβισμένα με τους κακοποιητές τους. Ερευνητές προέβλεψαν ότι την επόμενη δεκαετία ενδέχεται να γίνουν επιπλέον 13 εκατομμύρια γάμοι παιδιών και επιπλέον 2 εκατομμύρια κλειτοριδεκτομές, καθώς η πανδημία εμποδίζει τις προσπάθειες να εξαλειφθούν αυτές οι δύο πρακτικές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 19 Φεβρουαρίου η διακυβερνητική διάσκεψη Ιταλίας - Ελλάδας
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Μία θεωρία εύκολου πλουτισμού γίνεται δημοφιλής στα social media - είναι όμως τόσο απλό;
Τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί ή απομακρυνθεί από το σημείο του σεισμού
Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ φεύγουν, οι υποψηφιότητες των Όσκαρ αναβάλλονται
Οι μεταξύ τους δύσκολες σχέσεις
Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Η πυροσβεστική διατάσσει να απομακρυνθούν εσπευσμένα κάτοικοι στην καρδιά του Χόλιγουντ
«Πήγαινε αργά αλλά νίκησε», της είχε πει η μητέρα της - Οι αγώνες που της «κόλλησαν» το μικρόβιο
Τις προθέσεις του Τραμπ για προσάρτηση Γροιλανδίας, Διώρυγα Παναμά και Καναδά σχολίασε η Ευρώπη
Παραδέχθηκε όμως πως δεν ξέρει εάν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του
Μια χρονιά για την πριγκίπισσα της Ουαλίας που σηματοδοτήθηκε από την μάχη της με τον καρκίνο
Ολόκληρες γειτονιές έχουν καεί - Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την εξέλιξη του μετώπου
Μέχρι σήμερα, πατέρας και γιος θεωρούνταν ζωντανοί από τις ισραηλινές αρχές
«Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά δεν το λέει, το κρατάει για τον εαυτό του» - Όσα αποκάλυψε η πρώτη κυρία της Γαλλίας
Η απάντηση του ίδιου και της οικογένειάς του στη σοβαρή κατηγορία
Ολόκληρες γειτονιές έχουν καεί - Άνεμοι με «μανία τυφώνα»
Ο Ισπανός πρωθυπουργός πήρε θέση μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Μασκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.