Κοσμος

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στην Κύπρο για τα «χρυσά διαβατήρια»

Το ίδιο και στη Μάλτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kipros-3.jpg
Διαδήλωση κατά των «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο © EPA

Αντίδραση της Κομισιόν για τα προγράμματα «χρυσών διαβατηρίων», δηλαδή τη χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές, σε Μάλτα και Κύπρο

Εξηγήσεις από την Κύπρο και τη Μάλτα εντός δύο μηνών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα «χρυσά διαβατήρια», τη χορήγηση δηλαδή ιθαγένειας σε ξένους επενδυτές.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Κομισιόν κινεί διαδικασίες επί παραβάσει κατά των δύο αυτών χωρών, εκδίδοντας προειδοποιητικές επιστολές, καθώς θεωρεί ότι η χορήγηση από τα εν λόγω κράτη της υπηκοότητάς τους -και, συνεπώς, της ιθαγένειας της ΕΕ- ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένη πληρωμή ή επένδυση και χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη-μέλη, δεν συνάδει με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, τονίζει η Κομισιόν, υπονομεύει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ιθαγένειας της ΕΕ που προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λόγω της φύσης της ιθαγένειας της ΕΕ, τα συστήματα αυτά έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της Ένωσης. Όταν ένα κράτος μέλος χορηγεί ιθαγένεια, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο καθίσταται αυτομάτως πολίτης της ΕΕ και απολαύει όλων των δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό το καθεστώς, όπως το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, διαμονής και εργασίας εντός της ΕΕ ή το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, καθώς και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα των συστημάτων χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές δεν περιορίζονται στα κράτη μέλη που τα εφαρμόζουν, ούτε είναι ουδέτερα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χορήγηση της ιθαγένειας της ΕΕ ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη μέλη υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ.

Εάν οι απαντήσεις των δύο κυβερνήσεων δεν είναι ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη για το θέμα αυτό.

Οι «χρυσές βίζες» έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Κύπρο, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του  Al Jazeera που οδήγησαν το υπουργικό συμβούλιο στην κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος. Μετά τη σφοδρή καταδίκη αναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης κα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.