Πολιτικη & Οικονομια

Κορωνοϊός: Λαϊκισμός, ο μεγαλύτερος «σύμμαχός» του

Οι πολιτικές ηγετών όπως ο Τραμπ, ο Μπολσονάρου και ο Τζόνσον οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό στις χώρες τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐχ Μπολσονάρου
Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐχ Μπολσονάρου

Τραμπ, Μπολσονάρου, Τζόνσον: Πώς οι πολιτικές των λαϊκιστών ηγετών παγκοσμίως απέτυχαν στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό δεν είναι απαραίτητα οι πλουσιότερες, οι φτωχότερες ή οι πιο πυκνοκατοικημένες του πλανήτη. Αυτό που έχουν κοινό είναι πως έχουν λαϊκιστές ηγέτες που «θέλουν να σπάσουν το καλούπι».

Έτσι ξεκινάει άρθρο του Associated Press που εξετάζει πώς διαχειρίστηκαν μια σειρά από χώρες την πανδημία του κορωνοϊού. «Ο λαϊκισμός στην πρακτική πολιτική σημαίνει να προωθείς πολιτικές που είναι δημοφιλείς "στον λαό", όχι "στις ελίτ" ή τους "ειδικούς".

Η ανάλυση του AP επισημαίνει πως αυτό που ενώνει τον Ντοναλντ Τραμπ, τον Μπόρις Τζόνσον, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου αλλά και τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ είναι πως ήρθαν στην εξουσία σε δημοκρατικές χώρες αμφισβητώντας την «παλιά τάξη πραγμάτων» , υποσχόμενοι κοινωνικές παροχές στους φτωχότερους και απορρίπτοντας συνολικά το προηγούμενο κατεστημένο.  

«Φαίνεται όμως πως αυτές οι ανατρεπτικές πολιτικές δεν τα καταφέρνουν καλά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση μια νέας ασθένειας όπως ο κορωνοϊός, αν συγκριθούν με όσα καταφέρνει το φιλελεύθερο δημοκρατικό μοντέλο γράφει το AP, φέρνοντας τα παραδείγματα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. 

Η πανδημία ήρθε σε μια εποχή που οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν το φιλελεύθερο δημοκρατικό μοντέλο μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολύπλοκες προκλήσεις του 21ου αιώνα και ειδικά την γοητεία που ασκεί ο λαϊκισμός. 

Η πανδημία του κορωνοϊού κάνει ακόμα πιο άμεσο το ερώτημα. Μια κρίση δημόσιας υγείας όπως αυτή απαιτεί την παρουσία των ειδικών και της επιστήμης, οι λαϊκιστές εκ φύσεως απεχθάνονται και τα δύο, τα θεωρούν ως μέρος του κατεστημένου», λέει ο Μάικλ Σίφτερ, πρόεδρος του Inter- American Dialogue , ενός think tank στην Ουάσινγκτον,

Μιλούσε για τη Βραζιλία που μετρά πάνω από 88.000 νεκρούς όμως τα λόγια του έχουν ισχύ και στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό. Αυτές οι τέσσερις χώρες μετρούν τους μισούς νεκρούς από κορωνοϊό παγκοσμίως και όλες κυβερνώνται από ηγέτες που αμφισβήτησαν τους επιστήμονες και υποτίμησαν τον ιό. Η Ινδία του Μόντι ακόμα δεν έχει τόσο πολλούς νεκρούς, όμως πλέον έχει ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια κρούσματα.

H ανάλυση του Associated Press βρίσκει κοινά στοιχεία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τους ηγέτες αυτών των χωρών. Τραμπ και Μπολσονάρου υποτίμησαν τον ιό, κατέφυγαν σε αντίδοτα που δεν έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά , έβαλαν στον «πάγο» τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους της υγείας και αντί να αναπτύξουν μία συνεπή στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού άφησαν πολλές φορές τοπικούς αξιωματούχους να ηγούνται της μάχης.  Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του καθυστέρησε αρκετά να λάβει μέτρα, όμως άρχισε να αντιμετωπίζει την ασθένεια πολύ πιο σοβαρά όταν αρρώστησε σοβαρά από κορωνοϊό ο ίδιος. 

Στην Ινδία, ο Μόντι ναι μεν προχώρησε σε αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα, όμως την ίδια στιγμή βρέθηκε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τις υπηρεσίες στατιστικής της δικής του κυβέρνησης ενώ κάποιες φορές μίλησε υπέρ της ομοιοπαθητικής και των λαϊκών γιατροσοφιών ως αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα χαρακτηριστικά των λαϊκιστών ηγετών είναι τα εξής. Το ένα είναι η αμφισβήτηση κοινά αποδεκτών στοιχείων και δεδομένων. Το άλλο είναι ο φόβος τους να αποξενωθούν από την εκλογική τους βάση, για αυτό το λόγο δεν ήταν πρόθυμοι να πουν στον κόσμο να μείνει σπίτι ή να φοράει μάσκες σε δημόσιους χώρους. Το τρίτο είναι η τάση τους να δημιουργούν διχασμό είτε με εθνικιστικές κορώνες είτε κατά όσων θεωρούν ελίτ. Και βέβαια ένα σύνηθες χαρακτηριστικό τους είναι το στομφώδες ύφος που δεν ταιριάζει με το να δίνεις συμβουλές για αυτοπεριορισμό.

Στον αντίποδα το Associated Press φέρνει το παράδειγμα του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ, όπου ναι μεν ο κορωνοϊός δεν έχει ηττηθεί αλλά σίγουρα οι συνέπειες του έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.

Η Μέρκελ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε την ανάγκη για συνεπή ηγεσία, κοινωνική αλληλεγγύη και «δημοκρατική συνοχή».

«Ο λαϊκισμός και η άρνηση των δεδομένων έδειξε τα όρια του», είπε. Βλέπουμε πως η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψέματα και παραπληροφόρηση και ούτε με μίσος και αναταραχή. Σε μια δημοκρατία, χρειαζόμαστε στοιχεία και διαφάνεια. 

Η διαφορετική πολιτική προσέγγιση της Μέρκελ αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα σε σχεη με τους λαϊκιστές ηγέτες, καταλήγει το Αssociated Press. Η Γερμανία με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει λίγο πάνω από 9.000 θανάτους από κορωνοϊο. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν ήδη 152.000 νεκρούς και μάλιστα ο ρυθμός έχει αυξητική τάση. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία του κόμματός του στον Καναδά: Πώς οδηγήθηκε στην απόφαση - Η επόμενη μέρα
Τζάστιν Τριντό: Το προδιαγεγραμμένο τέλος ενός πολιτικού φαινομένου

Άμεση Ανάλυση: Πώς ο χαρισματικός πρωθυπουργός του Καναδά οδηγήθηκε στην παραίτηση από την αρχηγία του κόμματός του - Γιατί η πτώση του οφείλεται στην προσωπική του ύβρη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.