- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Μ. Βρετανία: Τα λάθη στη διαχείριση του κορωνοϊού
Οι τρεις βασικές αιτίες του μεγάλου αριθμού των θυμάτων
Κριτική στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την βρετανική κυβέρνηση - Οι λόγοι της αποτυχίας.
Την ίδια ώρα που η βρετανική κυβέρνηση επαναλβάνει ότι «διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία του κορωνοϊού και τήρησε τις οδηγίες της επιστήμης», ο κατάλογος των θυμάτων είναι πολύ μεγάλος και οι επιπτώσεις από την Covid-19 δημιουργούν μεγάλες αμφιβολίες και επικρίσεις.
Καθυστερημένο lockdown
Είναι η εξήγηση που δίνεται συχνότερα. Κηρύσσοντας lockdown στις 23 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έδρασε υπερβολικά καθυστερημένα.
Ενας από τους εγκυρότερους επιδημιολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής μία εκτίμηση που προκάλεσε σοκ. Εάν τα μέτρα του lockdown είχαν επιβληθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, θα είχαν επιτρέψει τον περιορισμό «τουλάχιστον κατά το ήμισυ του συνολικού αριθμού των θανάτων». Την περίοδο εκείνη, «οι ρυθμοί της επιδημίας διπλασιάζονταν κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες... Yποτιμήσαμε σε ποιο βαθμό η χώρα βρισκόταν εντός της επιδημίας», δήλωσε ο επιστήμονας.
«Οι χώρες που κατάφεραν να ελέγξουν την επιδημία είναι αυτές που επέβαλαν μέτρα σε πολύ πρώιμο στάδιο», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε σημαντικά την λήψη αυτών των μέτρων, εξηγούσε πρόσφατα ο Μάρτιν ΜακΚί, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Για τον Τζέιμς Νάισμιθ, διευθυντή του ινστιτούτου Rosalind Franklin του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, «κατά την εκθετική φάση», «λίγες μόνο ημέρες μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά». «Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και πολλές άλλες χώρες, δυσκολεύτηκε να καταλάβει πραγματικά την αληθινή διάσταση της μόλυνσης και κατά συνέπεια άργησε να δράσει».
Εισαχθέντα, μη ανιχνευθέντα κρούσματα
Στην αρχή της επιδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβαζε στα δύο τρίτα επί του συνόλου τα κρούσματα που εισήχθησαν στην χώρα χωρίς να ανιχνευθούν. Με τη σημερινή συσσωρευμένη γνώση όμως, ο καθηγητής Φέργκιουσον υπολογίζει πλέον σε 90% επί του συνόλου τα κρούσματα που εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν ανιχνεύθηκαν από τα ραντάρ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο 273 από τα 18,1 εκατομμύρια άτομα που εισήλθαν στο Ηνωμένος Βασίλειο αεροπορικώς τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν των μέτρων του lockdown μπήκαν σε καραντίνα. Εκείνη την περίοδο, οι ταξιδιώτες που πατούσαν στο βρετανικό έδαφος δεν έπαιρναν παρά ένα χαρτί όπου μπορούσαν να ενημερωθούν για τα συμπτώματα της ασθένειας και για τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθήσουν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Εδιμβούργου και του Μπέρμιγχαμ, περί τα δύο τρίτα των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από την Γαλλία και την Ισπανία. Με βάση το γενετικό αποτύπωμα του ιού, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το 34% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από τη Ισπανία, το 29% από την Γαλλία, το 14% από την Ιταλία και το 23% από τον υπόλοιπο κόσμο (λιγότερο από το 0,1% από την Κίνα).
Από τις 8 Ιουνίου, οι ταξιδιώτες, κάτοικοι ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου, που φθάνουν στη χώρα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, ένα μέτρο που επικρίθηκε με δριμύτητα από τον αεροπορικό και τον τουριστικό τομέα.
Ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς παραδέχθηκε στον Τύπο ότι η απόφαση επιβολής καραντίνας ήταν περισσότερο πολιτική παρά επιστημονική.
Οίκοι ευγηρίας
Το ένα τρίτο έως το ήμισυ των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 αφορούν οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου, ανεξάρτητου κοινοβουλευτικού οργανισμού, 25.000 ασθενείς προερχόμενοι από οίκους ευγηρίας νοσηλεύθηκαν στην κορύφωση της επιδημίας –ανάμεσα στα μέσα Μαρτίου και τα μέσα Απριλίου– χωρίς να έχουν περάσει διαγνωστικό τεστ και, κατά συνέπεια, χωρίς να είναι γνωστό αν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό.
«Απλώς σκανδαλώδες», καταγγέλλει εκπρόσωπος του συνδικάτου Unison, που τονίζει ότι η διακομιδή αυτή «επιτάχυνε την εξάπλωση του ιού σε μία ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου».
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να υπερασπισθεί τους χειρισμούς της διαβεβαιώνοντας ότι έθεσε σε προτεραιότητα αυτά τα ιδρύματα από την αρχή της κρίσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φέργκιουσον, το ποσοστό προσβολής στους οίκους ευγηρίας ήταν «πιθανότατα τέσσερις φορές υψηλότερο» σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να τσακωθώ για τις τουαλέτες» - Απάντηση στον πόλεμο που δέχεται
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Το θεοκρατικό καθεστώς δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.