Κοσμος

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,5 εκ. παγκοσμίως

Ανησυχία για την άρση του lockdown

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός
Κορωνοϊός © EPA/JAIPAL SINGH

Τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες και πάλι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε σήμερα τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι πλησίασαν το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, εν μέσω ανησυχιών ότι σε κάποιες χώρες πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται αν και ο αριθμός των θανάτων σημειώνει σταδιακή επιβράδυνση.

Τα περισσότερα κρούσματα της covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες και πάλι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αν και ο ρυθμός μετάδοσης στις περιοχές αυτές μοιάζει να περιορίζεται.

Όμως η εξάπλωση της ασθένειας επιταχύνεται στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Ρωσία, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι τα στοιχεία από τις χώρες αυτές δεν είναι ακριβή και πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται.

Συνολικά αναφέρθηκαν 74.779 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Reuters, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους παγκοσμίως να φτάσει περίπου τα 3,52 εκατομμύρια.

Συγκριτικά, περίπου 3 με 5 εκατομμύρια σοβαρά περιστατικά γρίπης καταγράφονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Πρέπει ακόμη να αντιμετωπίζουμε με επιφυλάξεις τους αριθμούς», δήλωσε ο Πίτερ Κόλινγκτον γιατρός που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες και μικροβιολόγος στο νοσοκομείο της Καμπέρα. «Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».

«Επίσης η θνησιμότητα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της γρίπης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», πρόσθεσε.

Οι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού έφτασαν τους 246.920.

Άρση του lockdown;

Το ημερήσιο ποσοστό των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως ανερχόταν σε 2-3% όλη την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 13% που ήταν στην κορύφωση της επιδημίας στα μέσα Μαρτίου, κάτι που ώθησε πολλές χώρες να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει και τα οποία έχουν παραλύσει την παγκόσμια οικονομία.

Η χαλάρωση των μέτρων όμως φαίνεται να είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση, καθώς οι ειδικοί διαφωνούν για την καλύτερη στρατηγική ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένα “δεύτερο” μεγάλο κύμα της επιδημίας.

“Εύκολα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα διότι πολλά μέρη δεν έχουν ανοσία”, επεσήμανε ο Κόλινγκτον, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από την ανοσία αγέλης για την οποία απαιτείται το 60% του πληθυσμού να έχει αναρρώσει από την ασθένεια.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι επίσης ανησυχούν για τα αυξανόμενα ποσοστά κρουσμάτων σε χώρες όπου υπάρχουν λίγα διαγνωστικά τεστ και ελλείψεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε σχέση με την κορύφωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σε μία ημέρα καταγράφηκαν 104.495 νέες μολύνσεις παγκοσμίως, εξακολουθούν να καταγράφονται περίπου 75.000 με 90.000 ημερησίως σε όλο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ περίπου οι μισές πολιτείες άνοιξαν εν μέρει ξανά τις οικονομίες τους το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλες, ανάμεσά τους και η πολιτεία της Νέας Υόρκης, αποφάσισαν ότι είναι πολύ νωρίς.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που προβλήθηκε και ο ίδιος από τον κορονοϊό, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας, όμως είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουν τα μέτρα.

Ακόμη και σε χώρες όπου η αντιμετώπιση της ασθένειας θεωρήθηκε επιτυχής, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που εδώ και εβδομάδες αναφέρουν καθημερινά μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.