- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Σύγκρουση Βορρά - Νότου για τον κορωνοϊό
Διελκυστίνδα για το πώς και ποιος θα πληρώσει το οικονομικό κόστος της πανδημίας - Ιταλία και Ισπανία πιέζουν για ευρωομόλογα
ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής: Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου για το πώς θα καλυφθεί το οικονομικό κόστος του κορωνοϊού.
Ένας πρώτος γύρος για να καταγραφούν οι διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με κεντρικό θέμα τον κορωνοϊό.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης αναζητώντας λύση για να βγάλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα ληφθεί μια ξεκάθαρη -και κοινά αποδεκτή- απόφαση.
Στο επίκεντρο αυτής της συνόδου που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Πέμπτης 23 Απριλίου 2020 βρίσκεται η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία μέσω μαζικών επενδύσεων, δηλαδή ενός «ταμείου» ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Ένα τέτοιο σχέδιο αναμένεται ότι θα είναι ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως συμφωνούν πολλές πηγές. Για τα υπόλοιπα, από το ακριβές ποσό μέχρι την πηγή της χρηματοδότησης αλλά και τη σχέση του (ή όχι) με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών - μελών.
Οι χώρες και οι θεσμοί ανταγωνίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, προτείνοντας ο καθένας τη δική του λύση. Όμως, η συζήτηση επανέφερε στο προσκήνιο παλαιότερες αντιπαλότητες, που υπήρχαν ήδη από την κρίση χρέους του 2009. Από τη μία μεριά, οι χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πλήττονται από την πανδημία κορωνοϊού και ζητούν περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη από τους βόρειους γείτονές τους. Από την άλλη, οι βόρειοι όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που αρνούνται την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους και κατηγορούν τις υπόλοιπες για δημοσιονομική απειθαρχία την περίοδο της ανάπτυξης.
«Οι χώρες του Νότου έχουν την εντύπωση ότι ορισμένες χώρες, πιο ισχυρές οικονομικά, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίση για να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Και εκείνες του Βορρά νομίζουν ότι οι νότιοι γείτονές τους θα επωφεληθούν από την πανδημία για να τους φορτώσουν το βάρος του χρέος που συγκέντρωσαν στο παρελθόν», σχολίασε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύγκρουση Βορρά και Νότου - Πώς θα πληρωθούν οι ζημιές του κορωνοϊού
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε νωρίτερα, «σε πνεύμα αλληλεγγύης» ότι η χώρα της θα συμβάλλει περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όμως για άλλη μία φορά αρνήθηκε την αμοιβαιοποίηση του χρέους με τη μορφή των λεγόμενων «κορωνο-ομολόγων» (ή ευρωομολόγων).
Ως απόδειξη των διαφωνιών που παραμένουν, οι «27» δεν θα επιδιώξουν να εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης. Η Γαλλία από τη μεριά της, δεν περιμένει να υπάρξει κάποια απόφαση πριν από το καλοκαίρι και θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση μιας συνόδου με φυσική παρουσία των ηγετών, ενδεχομένως τον Ιούνιο.
Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα ταμείο ανάκαμψης, όπως ζητά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, θα ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί με ταχείς ρυθμούς αυτήν την ιδέα. «Αυτή είναι η σημαντική απόφαση σήμερα: Να μάθουμε αν (η Επιτροπή) θα αναλάβει την αποστολή και αν η λύση θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της» ή από κάποιο άλλο διακυβερνητικό εργαλείο, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή.
ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής: Ο κορωνοϊός «γονατίζει» την ευρωπαϊκή οικονομία
Η πανδημία έχει πλήξει σφοδρά την ΕΕ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 7,1% φέτος, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η κρίση, που απειλεί επίσης τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, ενδέχεται να είναι η χειρότερη στη σύντομη ιστορία του ενιαίου νομίσματος. Η εταιρεία αναλυτών Markit προειδοποίησε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 ότι θα είναι «άνευ προηγουμένου» η κατάρρευση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Έβερεστ
Eκτελούσε πτήση προς το Ουζμπεκιστάν
Η φοιτήτρια πέθανε από βαριά τραύματα στο κεφάλι -κατάγματα στο κρανίο και αιμορραγία- ενώ τη βίαζαν
Αντιδράσεις για το νέο κόμμα που προσπαθεί να ιδρύσει μέσω Χ ο αμφιλεγόμενος influencer
Ο Γάλλος πολιτικός ένωσε μια κατακερματισμένη ακροδεξιά στις δεκαετίες του ’60 και του ’70
Πόση εμπιστοσύνη έχουν στον πρόεδρό τους οι πολίτες της Ουκρανίας σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Ο influencer με το βεβαρημένο παρελθόν και τις περιπέτειες με τον Νόμο, κατεβαίνει στην πολιτική
«Θα προκαλούμε φόβο στους εχθρούς μας»
Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός των θυμάτων
Θυμόμαστε τα κείμενα και τα σκίτσα που είχαν δημοσιευτεί τότε στην Athens Voice
Λευκό στρώμα χιονιού καλύπτει τους δρόμους της Ουάσινγκτον - Θερμοκρασία στους -18° Κελσίου σε κάποιες πολιτείες
Πώς ο χώρος σκέψης, εφευρετικότητας, δημιουργίας και σάτιρας μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε κολαστήριο
Νεκρά τρία μέλη της ίδιας οικογένειας που έφαγαν από το χριστουγεννιάτικο κέικ
Θα γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου
Δεκάδες μετασεισμοί, πολλά κτίρια κατέρρευσαν
Η υπόθεση πίσω από το δημοφιλές τραγούδι και η σύλληψή του από τον Βασίλη Τσιτσάνη
Η ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού και οι δημοσκοπήσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι στη χώρα δεν έχουν θέση οι τρομοκράτες
Συνολικά 241 εκτελέσεις γυναικών από το 2010 ως το 2024
Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν οι ηγέτες σε Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.