Κοσμος

Συμφώνησαν στο Eurogroup για το πακέτο κατά του κορωνοϊού

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο/ © EUROKINISSI/POOL European Union

Συμφωνία στο Eurogroup για το οικονομικό πακέτο κατά του κορωνοϊού που «σαρώνει» την Ευρώπη.

Άργησαν αλλά τα βρήκαν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup για το οικονομικό πακέτο κατά του κορωνοϊού. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες αναβολές, έντονο παρασκήνιο και πυρετός διαβουλεύσεων.

Η συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκίνησε με καθυστέρηση αρκετών ωρών στις 22.30 το βράδυ της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, ωστόσο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού: 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, κάνοντας λόγο και για ένα «ταμείο ανάκαμψης» στη μετα-πανδημική περίοδο. Από τη μεριά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. «Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στη μάχη κατά του Covid-19» έγραψε στο Twitter η Καλβίνο.

Είχαν προηγηθεί διαδοχικές επικοινωνίες του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο με τους υπουργούς της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και να βρεθεί η «χρυσή τομή». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στη γερμανική Bild, είχε ξεκαθαρίσει ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας ακόμα και με αποχώρηση σε περίπτωση που δεν ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για την οικονομική ενίσχυση της χώρας του, η οποία πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

 

 

 

 

 

 

Νωρίτερα, ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το κρίσιμο σημείο της καταρχήν συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη, θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID-19». Συνεπώς δεν θα υφίσταται καμία αναφορά σε «Μνημόνιο», κάτι που δεν θα γινόταν σε καμία περίπτωση αποδεκτό από Ιταλία και Ισπανία, από τη στιγμή μάλιστα που δεν ευθύνονται για την πανδημία κορωνοϊού.

 

 

Σημειώνεται ότι στο παρασκήνιο είχε τεθεί έντονα το θέμα των εγγυήσεων πως τα χρήματα από τον ESM θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τον κορωνοϊό και όχι για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Κορωνοομόλογα: Καμία ουσιαστική απόφαση 

Η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωση, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών, οι οποίες σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Για το θέμα των κορωνοομολόγων δεν υπήρξε συμφωνία, παρά τις έντονες πιέσεις Ιταλίας και Γαλλίας, καθώς το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου παρέμεινε αγεφύρωτο. Ωστόσο, στο κοινό ανακοινωθέν και τις προτάσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμπεριλάβουν τη χρήση «καινοτόμων εργαλείων» για τη μετά - πανδημική περίοδο, έναν όρο τον οποίον απέρριπτε η Ολλανδία καθώς θεωρούσε ότι μπορεί να μεταφραστεί στο μέλλον σε κοινά ευρω-ομόλογα.

Αναφορικά με το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την μετά-πανδημική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, βάσει της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup, το εν λόγω ταμείο «θα είναι προσωρινό και έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που καλείται να επωμιστεί κάθε κράτος - μέλος στην κρίση του Covid-19».

Σημειώνεται ότι ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποια κράτη - μέλη ζητούν ευρω - ομόλογο και ποια όχι. Παράλληλα, δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.