Κοσμος

Μήνυμα από την ελεύθερη Ουχάν: Μάθετε από τα λάθη μας

Οι πρώτες εικόνες από την πόλη που όλα ξεκίνησαν – Τέλος στην καραντίνα των 11 εβδομάδων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουχάν, Κίνα
Τέλος καραντίνας μετά από 11 εβδομάδες © EPA/ROMAN PILIPEY

Η Ουχάν, η πόλη «ασθενής 0» του κορωνοϊού βγαίνει από την καραντίνα μετά από 11 εβδομάδες απομόνωσης στα σπίτια.

Μετά από καραντίνα και περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση των πολιτών για 11 εβδομάδες η Ουχάν βγαίνει από το σπίτι, τα πρώτα τρένα αναχωρούν από τους τερματικούς σταθμούς της πόλης που ξεκίνησε το παγκόσμιο δράμα με τον κορωνοϊό.

Το τέλος της καραντίνας στην Ουχάν συνοδεύτηκε με τη φωταγώγηση κτιρίων και γεφυρών και στις δύο πλευρές του ποταμού Γιανγκτσέ, η οποία περιελάμβανε κινούμενες εικόνες υγειονομικών υπαλλήλων να βοηθούν ασθενείς, καθώς και το μήνυμα «ηρωική πόλη», τίτλος που αποδόθηκε στην Ουχάν από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ. Ωστόσο, η βόρεια πόλη Σουιφένχε της Κίνας άρχισε να περιορίζει τις μετακινήσεις των κατοίκων της εν μέσω ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στην ηπειρωτική χώρα.

Η άνευ προηγουμένου καραντίνα στην Ουχάν αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες  χώρες στον κόσμο που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη νόσο Covid-19. Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η επαρχία της Χουμπέι αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα ακόμα πείραμα: ανοίγουν σταδιακά και διστακτικά οι επιχειρήσεις, επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις εργασίες τους παρά το γεγονός ότι ακόμα καταγράφει κρούσματα, έστω «εισαγόμενα» του κορωνοϊού.

Ουχάν, Κίνα
Τα τρένα περιμένουν τους επιβάτες τους © EPA/ROMAN PILIPEY


Οι 11 εκατομμύρια κάτοικοι της μεγαλούπολης της Κίνας θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο και εφόσον είναι κάτοχοι της ειδικής πράσινης κάρτας υγείας. Θα συνεχίσουν επίσης να ενημερώνουν με SMS τις αρχές για τον προορισμό των εξόδων τους.

Μηνύματα και οργή στην Ουχάν

«Σαν παρακαλούμε, μάθετε από τα λάθη μας », αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες της Ουχάν μετά την καραντίνα των 11 εβδομάδων. «Οι αναμνήσεις από τον κορωνοϊό θα είναι για πάντα πολύτιμες και τρομακτικές», λέει μια πολίτης της Ουχάν στο BBC και μία άλλη σημειώνει: «Δεν θέλω να θυμάμαι την καραντίνα σα θυσία, αλλά σαν ένα μέτρο της κυβέρνησης που έσωσε ζωές».

Κάποιοι είναι οργισμένοι με την ηγεσία της Κίνας, όπως ο Ζανγκ Λιφά που έχασε τον 76χρονο πατέρα του. «Η συγκάλυψη μιας μικρής ομάδας αξιωματούχων της Ουχάν οδήγησε τον πατέρα μου στον θάνατο. Είμαι θυμωμένος και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος. Πολλές άλλες οικογένειες έχασαν με αυτόν τον τρόπο συγγενείς τους».

Coronavirus crisis: China eases lockdown in Wuhan where the pandemic began - BBC News

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.