- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τζόνσον: Το Brexit θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου 2020 (video)
Οι επόμενοι σταθμοί για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ
«Το Brexit θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου 2020 χωρίς αν ή αλλά» είπε ο Τζόνσον μετά τη νίκη του στις εκλογές. Το μήνυμα του προέδρου του Ευρ. Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε σήμερα, επομένη των βουλευτικών εκλογών που του χάρισαν μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, να μην απογοητεύσει αυτούς που ψήφισαν για πρώτη φορά Συντηρητικούς και να υλοποιήσει «εγκαίρως» το Brexit.
«Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως έως τις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που τον επευφημούσε σε εκδήλωση του κόμματός του στο κέντρο του Λονδίνου.
«Τα καταφέραμε, το κάναμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην απειλή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Με αυτήν την εντολή θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το Brexit, πρόσθεσε αναφερόμενος στην ισχυρή πλειοψηφία των 362 εδρών που εξασφαλίζουν οι Συντηρητικοί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Το Συντηρητικό Κόμμα οδεύει προς μια συντριπτική νίκη στις εκλογές αυτές, στις οποίες το Brexit αποτελούσε τον αποφασιστικό παράγοντα που θα έκρινε το αποτέλεσμα. Σημειωτέον ότι οι Συντηριτικοί είχαν να ασκήσουν τέτοιο έλεγχο στο βρετανικό Κοινοβούλιο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Με το σύνθημά του «Ας υλοποιήσουμε το Brexit» ο Τζόνσον κέρδισε ψηφοφόρους των Εργατικών σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος αυτού στη Βρετανία.
Η «νέα αυτή ισχυρή εντολή (...) δίδει στη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού», υπογράμμισε στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για έναν «σεισμό» που άλλαξε το βρετανικό πολιτικό τοπίο προς όφελος των Συντηρητικών.
Η υλοποίηση του Brexit θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα και να επικεντρωθούμε στις «προτεραιότητες» των Βρετανών, όπως η υγεία, η ασφάλεια και οι υποδομές, σημείωσε επίσης.
Στη σύντομη αυτή ομιλία που εκφώνησε μετά τη νίκη του, ο Τζόνσον έκανε ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς που «αλλαξοπίστησαν» και μπορεί το χέρι τους «να έτρεμε πάνω από την κάλπη» προτού τον ψηφίσουν.
«Μπορεί να μας δανείσατε μόνον την ψήφο σας, μπορεί να μην θεωρείτε τους εαυτούς σας πραγματικούς Τόρις (...) μπορεί να ελπίζετε να επιστρέψετε στους Εργατικούς την επόμενη φορά και, αν ανήκετε σε αυτήν την περίπτωση, ταπεινά δηλώνω ότι με τιμά η εμπιστοσύνη που μου δείξατε και που δείξατε σε μας» σημείωσε.
Η ρωγμή που προκάλεσαν οι Συντηρητικοί στον λεγόμενο Κόκκινο Τοίχο κατά μήκος βιομηχανικών περιοχών της κεντρικής και της βόρειας Αγγλίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι που τάσσονταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ απέρριψαν τη διφορούμενη στάση πάνω στο θέμα αυτό του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
«Κερδίσαμε ψηφοφόρους και την εμπιστοσύνη ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ ξανά ψηφίσει το Συντηρητικό Κόμμα», συνέχισε ο Τζόνσον. «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Εμείς δεν μπορούμε, δεν θα 'πρεπε, δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», υπογράμμισε.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή ομιλία του ενώπιον των ψηφοφόρων του ο Τζόνσον σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα που πρέπει να χειριστεί προτού περάσει στο κυρίως θέμα, αυτό της αποχώρησης από την ΕΕ: «Ας υλοποιήσουμε το Brexit, αλλά πρώτα φίλοι μου, ας πάρουμε πρωινό».
"Let's get Brexit done. But first my friends, let's get breakfast done."
— Sun Politics (@SunPolitics) December 13, 2019
Boris Johnson ends his victory speech and heads back to Downing Street. #GE2019 pic.twitter.com/w6njlUkAcs
Μισέλ: Το Λονδίνο πρέπει να προχωρήσει σύντομα στην ψηφοφορία για το Brexit
Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου έπειτα από τον θρίαμβο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.
Ο Μισέλ συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί καλή τη πίστει.
«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο...είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε έτοιμοι» είπε αναφερόμενος στις εμπορικές συνομιλίες.
Ευρωπαίος Επίτροπος: Η μετά το Brexit περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου
Η μετά το Brexit περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου καθώς τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει δεκτή τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
«Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει ευρεία πλειοψηφία... Φαίνεται λογικό να θεωρήσουμε ότι (η συμφωνία του Brexit του Τζόνσον με την ΕΕ) θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και επομένως και η έξοδος στις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στην επόμενη μετά Brexit φάση από την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Μπρετόν, ο οποίος είναι Γάλλος, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν. Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ». Οι Βρυξέλλες πρέπει να «ανοικοδομήσουν» τις σχέσεις τους με το Λονδίνο, κυρίως στον εμπορικό τομέα, διαβεβαίωσε ο Μπρετόν. «Τώρα, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία που είναι ένας σημαντικός εταίρος», είπε ο ίδιος ευχόμενος ότι θα «οικοδομηθούν» «ισορροπημένες» εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο.
Μέρκελ: Ευελπιστούμε σε στενή εμπορική σχέση με τον Τζόνσον
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μια «στενή εταιρική σχέση» με τη Βρετανία μετά την «καθαρή νίκη» του Μπόρις Τζόνσον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα πως οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ανοικτές για τη χώρα.
«Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας μας για τη φιλία και μια στενή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της στο Twitter.
«Θέλουμε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει ένας στενός εταίρος και μετά το Brexit, τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας στον περιφερειακό όμιλο ΜΜΕ Funke.
Ο υπουργός, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου, εκτίμησε μάλιστα ότι οι Βρετανοί έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ αν κάποτε το επιθυμήσουν.
«Οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ασφαλώς ανοικτές στη Μεγάλη Βρετανία», διαβεβαίωσε. Αλλά προς το παρόν ο Μπόρις Τζόνσον έχει «μια καθαρή εντολή να φέρει σε πέρας το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Άλλη αξιωματούχος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο διάσπασης μετά τις βρετανικές εκλογές.
«Ανησυχώ πολύ για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου, [καθώς] οι αντίπαλοι του Brexit είναι ιδιαίτερα πολλοί στη Σκωτία ή ακόμη στην Ουαλία», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία.
Συνεργάτης της Μέρκελ: Αναπόφευκτο το Brexit, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν στενοί δεσμοί
Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας σημαίνει ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ είναι πλέον αναπόφευκτη, εκτίμησε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ σε tweet του σήμερα.
«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ«, έγραψε το Ρέτγκεν που είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Όμως ο βρετανικός λαός αποφάσισε και πρέπει να δεχθούμε την απόφασή του: Με τη νίκη του Τζόνσον το #Brexit έχει καταστεί αναπόφευκτο. Στόχος μας τώρα είναι να διατηρήσουμε όσο πιο στενές σχέσεις γίνεται με τη Βρετανία», πρόσθεσε.
Tσέχος πρωθυπουργός: Άσχημα τα μαντάτα για την Ευρώπη
Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές, όμως ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις προειδοποίησε ότι «είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη».
«Πρόκειται προφανώς για τεράστια επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης», σχολίασε ο Μπάμπις.«Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Γαλλία: Το αποτέλεσμα θα επιτρέψει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση
Η καθαρή νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές αναμένεται να επιτρέψει να υπάρξει «αποσαφήνιση» όσον αφορά το Brexit, έκρινε σήμερα η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλέν.
Αυτές οι εκλογές, «εάν τα αποτελέσματα των έξιτ πολ επιβεβαιωθούν, αναμένεται να επιτρέψουν να σχηματιστεί καθαρή πλειοψηφία» στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που «εξέλιπε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και κάποια χρόνια», σημείωσε η Μονσαλέν.
Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει και να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, ώστε το διαζύγιο να γίνει όπως προβλέπεται την 31η Ιανουαρίου, κάτι που ο Τζόνσον δεν έχει καταφέρει να γίνει μέχρι τώρα.
«Αυτές οι εκλογές αναμένεται να επιτρέψουν να υπάρξει αναδιάταξη (...) της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, που για πολύ καιρό βρίσκονταν σε διάσπαση», πρόσθεσε.
Η Μονσαλέν τόνισε πως η ίδια δεν είναι «ούτε ανακουφισμένη ούτε ανήσυχη» για το αποτέλεσμα, αλλά θύμισε ότι η ίδια και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνιζαν εδώ και πολύ καιρό ότι «χρειάζεται αποσαφήνιση» της κατάστασης.
Το αποτέλεσμα αυτό «θα μας οδηγήσει να κάνουμε το πρωί [σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής] την προβλεπόμενη συζήτηση για την εντολή στον ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να προετοιμάσει τη μελλοντική σχέση», που θα περιλαμβάνει μια «πολύ ιδιαίτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» ώστε να συνεχιστούν οι «σθεναρές εμπορικές σχέσεις» της ΕΕ και του ΗΒ, σύμφωνα με τη Μονσαλέν.
«Το σημαντικότερο όσον αφορά το Brexit δεν είναι το πώς θα χωρίσουμε, αλλά τι θα οικοδομήσουμε κατόπιν», για την γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σουηδός πρωθυπουργός: Μπορεί πλέον να γίνει το Brexit, αλλά μένει ελάχιστος χρόνος για συμφωνία με την ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν έκρινε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι το Brexit μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα όπως έχει συμφωνηθεί, επισήμανε ωστόσο πως απομένει ελάχιστος χρόνος για να γίνει διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης Βρετανίας-ΕΕ, ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.
«Είναι πολύ καθαρό το αποτέλεσμα — δεν θα έχει αλλάξει το πρωί», τόνισε ο Λεβέν σε δημοσιογράφους αποχωρώντας από τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε στον χωρισμό (...). Έχουμε τώρα 11 μήνες μπροστά μας για να κλείσουμε μια συμφωνία. Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα», τόνισε ο σουηδός πρωθυπουργός.
Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον οδεύουν να καταγάγουν σαρωτική νίκη στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βρετανία, σύμφωνα με έξιτ πολ και κάποια πρώτα αποτελέσματα.
Κατέρρευσε το όνειρο για δεύτερο δημοψήφισμα
Έπειτα από όλα τα επιχειρήματα και τις μαζικές πορείες, οι αντίπαλοι του Brexit βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια σκληρή αλήθεια: Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα· το διαζύγιο από την Ευρώπη είναι αναπόφευκτο.
Με τους Συντηρητικούς να έχουν σχεδόν κερδίσει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987, ο Τζόνσον θα μπορέσει να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία του για το διαζύγιο, επιτρέποντας στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο μήνα.
Θα είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική κίνηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μερικοί υποστηρικτές ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit κατηγόρησαν τον εαυτό τους για τη συντριπτική ήττα. Η κύρια οργάνωση που έκανε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η People's Vote, κατέρρευσε, ενώ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος ήταν αμφίσημος, καθώς υποσχέθηκε να παραμείνει ουδέτερος σε μια νέα ψηφοφορία.
«Είμαι αναστατωμένος και όπως όλοι στην κοινότητα του 'remain' θα ήθελα να είχαμε πιο ικανή εκπροσώπηση», λέει ο Μάικ Γκαλσγουόρθι, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία κατά του Brexit.
Το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή στην ΕΕ ήταν το πιο πολωτικό ζήτημα στην πρόσφατη βρετανική ιστορία, αποκρυσταλλώνοντας διαιρέσεις ανάμεσα σε πόλεις και κωμοπόλεις, νέους και ηλικιωμένους, τους κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης και αυτούς που έμειναν πίσω.
Για πολλούς φιλευρωπαίους στη Βρετανία, ένα νέο δημοψήφισμα αντιπροσώπευε την καλύτερη ευκαιρία για να τερματισθεί η αναταραχή και η πολιτική παράλυση. Αν ενώνονταν σε μια ενιαία πολιτική δύναμη, μπορεί να είχαν μια ευκαιρία να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.
Επιπλέον των αδυναμιών τους, οι αποκαλούμενοι «remainers» ξεπεράσθηκαν από τα πράγματα.
Τα τρία τελευταία χρόνια η υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ ερχόταν πρώτη σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Δύο φορές το κοινοβούλιο υποχρέωσε να καθυστερήσει το Brexit.
Όμως τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν κατάφεραν να συνεργασθούν για να διαμορφώσουν μια λειτουργική διακομματική συμμαχία, κάνοντας εκατομμύρια Βρετανούς να απορούν.
Ενώ οι Συντηρητικοί ενοποίησαν την ψήφο αυτών που θέλουν την αποχώρηση από την ΕΕ, οικοδομώντας έναν συνασπισμό ψηφοφόρων υπέρ του Brexit απ' όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις τάξεις, αυτοί που διεξήγαν εκστρατεία για ένα νέο δημοψήφισμα πάσχιζαν για να κερδίσουν υποστηρικτές ή για να συμφωνήσουν σ' ένα ενοποιημένο σχέδιο.
Διαιρεμένοι
Η Τζίνα Μίλερ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ήταν μεταξύ αυτών που δέχονται πως δεν υπάρχει επιστροφή. «Σίγουρα δεν θα υπάρξει άλλη ψηφοφορία», δήλωσε προσθέτοντας πως το Brexit «θα περάσει ως μια πράξη του κοινοβουλίου, στη συνέχεια θα επικυρωθεί ως διεθνής συνθήκη και θα έχουμε αποχωρήσει».
Κλειδί στην ήττα του στρατοπέδου του «Remain» ήταν η άρνηση του Εργατικού Κόμματος να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία με στόχο την ενθάρρυνση της ψήφου τακτικής, στο πλαίσιο της οποίας υποστηρίζεται ένας υποψήφιος για να εμποδισθεί ένας άλλος μάλλον, παρά επειδή χαίρει αυθεντικής υποστήριξης.
Αντιθέτως το νεοϊδρυθέν Κόμμα του Brexit συμφώνησε να μην κατεβάσει υποψηφίους εναντίον των Συντηρητικών σε σχεδόν τις μισές περιφέρειες ώστε να μην «αραιώσει» η ψήφος υπέρ του Brexit.
Πολλοί υποστηρικτές του «Remain» λένε πως η τύχη της κίνησής τους ήταν αξεδιάλυτα δεμένη με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον λιγότερο δημοφιλή ηγέτη κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης στη ζωντανή μνήμη. Η πιο πιθανή οδός για ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν να γινόταν πρωθυπουργός ο Κόρμπιν.
Άλλοι υποστηρικτές του «Remain» έκαναν λόγο για λάθη στρατηγικής, όπως το ότι συμφώνησαν σε πρόωρες εκλογές όταν ο πρωθυπουργός ήταν παγιδευμένος στο κονοβούλιο, μην μπορώντας να περάσει χωρίς τροποποιήσεις τη συμφωνία του για το Brexit.
Ο Τζόνσον πήρε τις εκλογές που ήθελε όταν έσπασε το ενιαίο μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της διενέργειάς τους.
Οι επόμενοι σταθμοί για το Brexit
Ακολουθούν οι ημερομηνίες των επόμενων μεγάλων σταθμών στη μακρά και κοπιώδη διαδικασία του Brexit μετά τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
- 13 Δεκεμβρίου: μια νέα κυβέρνηση
Η εκλογική αναμέτρηση, όπως όλα δείχνεουν, δίνει το Συντηρητικό Κόμμα νικητή με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι, ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει κατ' ευθείαν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να πάρει και πάλι πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.
- 17 Δεκεμβρίου: νέα σύνοδος του κοινοβουλίου
Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο). Κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος είχε εκλεγεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας κοινοβουλευτικής συνόδου ως διάδοχος του Τζον Μπέρκοου.
Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών.
- 19 Δεκεμβρίου: η ομιλία της βασίλισσας
Με την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει γρήγορα το νομοθετικό χρονοδιάγραμμά του με την ομιλία της βασίλισσας.
Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων.
Δεδομένου ότι η προηγούμενη ομιλία της βασίλισσας ήταν τον Οκτώβριο και εξαιτίας της εγγύτητας των Χριστουγέννων, προβλέπεται ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα, χωρίς βασιλικά διάσημα ούτε ιππικό.
- 31 Ιανουαρίου: Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Ο Μπόρις Τζόνσον με την απόλυτη πλειοψηφία πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιδιώξει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τότε από το κοινοβούλιο η συμφωνία διαζυγίου, την οποία διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει μια ήπια έξοδο.
- 1η Ιουλίου: καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου
Μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση στην οποία οι σχέσεις της με τους 27 θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η προθεσμία αυτή πρέπει να επιτρέψει στα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα σχέση όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να θελήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο για ένα ή δύο χρόνια, όμως οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το σχετικό αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.
- 31 Δεκεμβρίου: τέλος της μεταβατικής περιόδου
Πρόκειται για το τέλος των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως υπήρξαν επί 47 χρόνια. Χωρίς νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, το εμπόριο και οι μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες αναταράξεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης του στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.