- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Από το Νόμπελ στη γενοκτονία: Στη Χάγη η Αούνγκ Σαν Σου Κι
Υπερασπίζεται τη χώρα της για «εγκλήματα» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι υπερασπίζεται στη Χάγη τη χώρα της Μιαναμάρ για τις κατηγορίες για «γενοκτονία» σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.
Τη Μιανμάρ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη για τις κατηγορίες για «γενοκτονία» εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί η ηγετιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1991 θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μιανμάρ η οποία θα παρουσιαστεί στο ΔΠΔ και θα αναλάβει η ίδια την υπεράσπιση της χώρας της, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές, που κατηγορείται για ωμότητες εις βάρος της μειονότητας των Ροχίνγκια.
Η Γκάμπια, μια μικρή χώρα της Αφρικής, προσέφυγε στο ΔΠΔ εναντίον της Μιανμάρ, εξ ονόματος των 57 μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Στην προσφυγή της η χώρα καταγγέλλει ότι η Μιανμάρ παραβίασε τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία υπογράφηκε το 1948.
Από τον Αύγουστο του 2017 περίπου 730.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ και βουδιστικων πολιτοφυλακών, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία».
Το ΔΠΔ ξεκινά σήμερα την προκαταρκτική εξέταση του ζητήματος αυτού η οποία θα διαρκέσει ως την Πέμπτη.
«Μαζικοί φόνοι και βιασμοί»
«Ενέργειες με σκοπό τη γενοκτονία διαπράχθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων που είχαν στόχο να καταστρέψουν τους Ροχίνγκια ως ομάδα, όλους ή ένα μέρος τους, με την προσφυγή σε μαζικούς φόνους, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας», κατήγγειλε η Γκάμπια στην προσφυγή της στο ΔΠΔ.
«Ζητώ από τον κόσμο να μας δικαιώσει», δήλωσε η Νουρ Καρίμα, μια πρόσφυγας Ροχίνγκια, τα αδέλφια και οι παππούδες της οποίας σκοτώθηκαν σε σφαγή στο χωριό Τούλα Τόλι τον Αύγουστο του 2017.
Από την πλευρά τους οι αρχές της Μιανμάρ επιμένουν ότι ο στρατός αντέδρασε σε μια σειρά επιθέσεων από αντάρτες Ροχίνγκια και ότι δεν υπήρξε εθνοκάθαρση ή γενοκτονία.
Η 74χρονη Σου Κι είδε την εικόνα της να αμαυρώνεται αφότου υπερασπίστηκε τους στρατηγούς του βιρμανικού στρατού.
Η ηγέτιδα της Μιανμάρ χαίρει ωστόσο μεγάλης στήριξης στη χώρα της. Οι υποστηρικτές της τυπώνουν μπλουζάκια με το πορτρέτο της, οργανώνουν συγκεντρώσεις ακόμη και ταξίδια στη Χάγη για να την στηρίξουν.
Να το παραδεχθεί
Η Γκάμπια θα ζητήσει σήμερα από το ΔΠΔ να λάβει έκτακτα μέτρα για τον τερματισμό «των ενεργειών» της Μιανμάρ με σκοπό «τη γενοκτονία», εν αναμονή της οριστικής απόφασης για την υπόθεση, η οποία ίσως να χρειαστεί χρόνια για να εκδοθεί.
Η Σου Κι αναμένεται αύριο Τετάρτη να υπερασπιστεί τη χώρα της και να γίνει μία από τους πρώτους ηγέτες κράτους που απευθύνεται προσωπικά στους δικαστές του ΔΠΔ.
Η βραβευμένη με Νόμπελ ηγέτιδα αναμένεται να δηλώσει ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει την υπόθεση καθώς ο βιρμανικός στρατός στοχοθέτησε αντάρτες Ροχίνγκια, ενώ θα τονίσει ότι η Μιανμάρ είναι σε θέση να διεξάγει δικές της έρευνες.
«Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Σου Κι για να αποκαταστήσει την εικόνα της στα μάτια του κόσμου είναι να παραδεχθεί ότι έβλαψε τους Ροχίνγκια», εκτίμησε ο Αμπντούλ Μάλικ Μουτζαχίντ ιμάμης, υπεύθυνος της οργάνωσης Burma task Force, η οποία υπερασπίζεται τους Ροχίνγκια. «Αν δεν το κάνει αυτό, η υπεράσπισή της θα είναι καταγέλαστη», πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης του στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.