Κοσμος

Από σήμερα το Μπρουνέι λιθοβολεί μέχρι θανάτου τους γκέι

Διεθνής κατακραυγή για τον ισλαμικό νόμο που ποινικοποιεί τον έρωτα των ομόφυλων ανθρώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανθρώπινα δικαιώματα
Ανθρώπινα δικαιώματα / © Pixabay

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ στο σουλτανάτο του Μπρουνέι ο ισλαμικός νόμος που τιμωρεί με λιθοβολισμό μέχρι θανάτου την ομοφυλοφιλία και τη μοιχεία.

Η τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 3 Απριλίου στην πλούσια σε πετρέλαιο μικροσκοπική αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, «ενσωματώνει στη νομοθεσία βάρβαρες και απάνθρωπες ποινές που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του σχετικού με τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνούς δικαίου, ανάμεσά τους και τον θάνατο δια λιθοβολισμού» σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ανάμεσα στα νέα μέτρα που εισάγει η νομοθεσία στο Μπρουνέι είναι ο ακρωτηριασμός όσων συλλαμβάνονται να κλέβουν και η μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση.

Η εν λόγω στροφή του Μπρουνέι κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Διασημότητες αλλά και διεθνείς οργανισμοί καλούν σε μποϊκοτάζ όλων των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.

Μέχρι σήμερα η ομοφυλοφιλία στο Μπρουνέι ήταν απλά παράνομη και τώρα συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι απηύθυνε επίσης έκκληση για περαιτέρω αυστηριοποίηση της ισλαμικής διδασκαλίας.

Ο 72χρονος σουλτάνος είναι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Επενδύσεων του Μπρουνέι και ιδιοκτήτης ορισμένων εκ των πιο πολυτελών ξενοδοχείων στη χώρα του αλλά και στο εξωτερικό.

Εκτός από τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και η κωμικός και παρουσιάστρια Έλεν Ντε Τζένερις καταδίκασε τη νέα νομοθεσία και ζητά από τον κόσμο να εξεγερθεί κατά του ισλαμικού νόμου που καταδικάζει σε θάνατο τα ομόφυλα άτομα. «Ξεσηκωθείτε. Κάτι πρέπει να γίνει τώρα», έγραψε στο Twitter η Αμερικανίδα.



Ο πληθυσμός του σουλτανάτου υπολογίζεται στους 420.000 κατοίκους. Τα δύο τρία εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι.

Από το 1957 έχει να επιβληθεί σε άτομο η θανατική ποινή. 

Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας είναι αντίθετη «στις διεθνείς υποχρεώσεις» του Μπρουνέι «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτίμησε ότι η νομοθεσία είναι «βάρβαρη στην ουσία της» και «επιβάλει απαρχαιωμένες ποινές για πράξεις που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν έγκλημα».

Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, που κυβερνά το Μπρουνέι με σιδηρά πυγμή από το 1967, δεν ανακοίνωσε επισήμως στη σημερινή του ομιλία την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως ζήτησε να ενισχυθεί το ισλάμ στη χώρα.

«Επιθυμώ να δω την ενίσχυση της διδασκαλίας του ισλάμ στη χώρα», τόνισε ο σουλτάνος, ζητώντας να ακούγεται το κάλεσμα για προσευχή σε όλους τους δημόσιους χώρους και όχι μόνο στα τεμένη, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τις υποχρεώσεις τους.

Το Μπρουνέι είναι μία χώρα «δίκαιη και ευτυχισμένη», διαβεβαίωσε απαντώντας στους επικριτές του. «Οποιοσδήποτε έλθει στη χώρα θα έχει μια ευχάριστη εμπειρία και θα ζήσει σε ένα ασφαλές και αρμονικό περιβάλλον».

Ούτε οι αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν αμέσως την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ότι θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Σημάδια οικονομικής ύφεσης

Ο σουλτάνος, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες παγκοσμίως, είχε ανακοινώσει το 2013 την προοδευτική εφαρμογή της σαρία.

Βάσει της νέας νομοθεσίας οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών μπορούν να τιμωρηθούν έως και με λιθοβολισμό, ενώ αυτές μεταξύ γυναικών με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ήδη από το 2014 είχαν υιοθετηθεί κάποιοι νόμοι που προέβλεπαν πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης για τους επιδειξίες ή για όσους δεν προσεύχονται την Παρασκευή.

Προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αντίδραση του πληθυσμού απέναντι στην εφαρμογή της σαρίας, καθώς στο Μπρουνέι οι περισσότεροι από τους 435.000 κατοίκους αποφεύγουν να επικρίνουν τον σουλτάνο. Αυτός ωστόσο διαβεβαιώνει ότι έχει τη στήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί το 70% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο σουλτάνος προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ως μουσουλμάνος ηγέτης στα μάτια των πιο συντηρητικών, την ώρα που η οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο, δείχνει σημάδια κόπωσης.

Στην πραγματικότητα δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί η πιο αυστηρή ποινή, ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου. Οι όροι για την καταδίκη σε αυτή την ποινή είναι ιδιαίτεροι: ο κατηγορούμενος θα πρέπει να ομολογήσει το έγκλημά του ή να το έχει διαπράξει ενώπιον τουλάχιστον τεσσάρων μαρτύρων που να είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε βλέπω ντίρλα, Σάντα
Σε βλέπω ντίρλα, Σάντα

Τι να κάνεις κι εσύ; Σ’ αυτόν τον άδικο κόσμο που το 1% έχει όλα τα φράγκα, όλα τα κονέ, όλα τα σπίτια, και το υπόλοιπο 99% ψάχνει τις τσέπες του για ψιλά, πώς να φέρεις ισοζύγιο;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.