- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γερμανία: Αυξάνονται οι αγορές ακινήτων με μαύρο χρήμα από το εξωτερικό
Τι δείχνουν τα στοιχεία έκθεσης της Transparency International
Ολοένα και περισσότερο μαύρο χρήμα από το εξωτερικό εισρέει για ξέπλυμα στην γερμανική αγορά ακινήτων, επισημαίνει έκθεση του γερμανικού παραρτήματος της Transparency International που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην έδρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Βερολίνο.
Βάσει εκτιμήσεων, το 2017 το εν λόγω ποσό ξεπέρασε τα 30 δισεκ. Στοιχεία των ιταλικών διωκτικών υπηρεσιών δείχνουν ότι μέλη της μαφίας προσπαθούν να ξεπλύνουν τεράστια ποσά από το εμπόριο κοκαΐνης, αγοράζοντας ακίνητα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατά την παρουσίαση της έκθεσης η επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Έντα Μίλερ τόνισε ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων στη γερμανική αγορά ακινήτων που οφείλεται εν πολλοίς στις μεγάλες ελλείψεις τόσο της γερμανικής νομοθεσίας όσο και του εξοπλισμού και στελέχωσης των γερμανικών διωκτικών αρχών απέναντι στις διασυνοριακές ροές μαύρου χρήματος».
Από την πλευρά του ο ειδικός σε χρηματοοικονομικά ζητήματα του κόμματος «Η Αριστερά», Φάμπια ντι Μάζι δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ύποπτων συναλλαγών παραμένει άγνωστο». Ο γερμανός πολιτικός θεωρεί ωστόσο πως «κυρίως οι συμβολαιογράφοι θα όφειλαν να αναφέρουν στις αρχές ύποπτες αγοραπωλησίες».
Διεθνής Διαφάνεια Γερμανίας: «Συμμαχία κατά της διαφθοράς»
Η έκθεση αναφέρει ότι το τεράστιο ύψος των ετησίων συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, που έφθασαν το 2016 τα 236 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνει πλείστες δυνατότητες σε όσους σκοπεύουν να ξεπλύνουν παράνομα ποσά.
Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο πόσα ακίνητα και οικόπεδα ανήκουν σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού. Το υπάρχον μητρώο διαφάνειας θεωρείται ότι αφήνει πολλά παραθυράκια σε επίδοξους εγκληματίες. Παράλληλα μεσίτες και συμβολαιογράφοι προβαίνουν σπάνια σε καταγγελίες με αποτέλεσμα να μη συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου. Η Διεθνής Διαφάνεια ζητά να αποδεσμεύονται οι συμβολαιογράφοι από το ισχύον επαγγελματικό απόρρητο όταν αναφέρουν στις διωκτικές αρχές ύποπτες αγοραπωλησίες.
Ο εντοπισμός του πραγματικού ιδιοκτήτη ενός ακινήτου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τις γερμανικές διωκτικές αρχές, μιας και πολύ συχνά τα ακίνητα ανήκουν σε παράκτιες εταιρίες ή εταιρίες γραμματοκιβωτίου. Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ρίξει φως στη γερμανική αγορά ακινήτων και προτίθεται να αυξήσει το προσωπικό της υπηρεσίας Financial Intelligence Unit (FIU) που υπάγεται στις τελωνειακές αρχές με περίπου 475 ειδικούς.
Οι αρμόδιοι της υπηρεσίας επικρίνουν πάντως τον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών από μεσίτες και συμβολαιογράφους. Από συνολικά 60.000 καταγγελίες για ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων το 2017 μόλις οι 20 προέρχονταν από μεσίτες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεύτερη μαζική επίθεση μέσα στον Δεκέμβριο συγκλονίζει τη χώρα
Δεύτερη επιχείρηση μέσα στον ίδιο μήνα, μετά την εντολή Τραμπ για «ναυτικό αποκλεισμό» της χώρας
Πώς οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού μπορούν να αλλάξουν τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για τη μη παραχώρηση εδαφών
O ποντίφικας αξιοποιεί δημιουργικά...τις αυπνίες του
Προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο τέιζερ
Οι νέες αποκαλύψεις ενισχύουν την εικόνα μιας σχέσης που δεν περιοριζόταν σε μεμονωμένες κοινωνικές εμφανίσεις
Η υπόθεση πήρε απρόσμενη τροπή όταν δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το νοσοκομείο
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι μιλά με τον Τραμπ περισσότερο από ποτέ
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Η υπόθεση άνοιξε έναν πολιτικό ασκό του Αιόλου
Κάθε πλευρά παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές για τη συμπεριφορά του
H δικαστική απόφαση επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία
Σε αντίθεση με πλατφόρμες όπως η Meta, που βασίζονται κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο φίλων και ακολούθων
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο
Έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν το εύρος της κακοποίησης ανηλίκων
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.