- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ελλάδα όπως Σουαζιλάνδη: 7+1 στοιχεία για τη χώρα που μοιραζόμαστε την ίδια οικονομική ελευθερία
O βασιλιάς αυτοαποκαλείται «λιοντάρι», έχει 15 συζύγους και κυκλοφορεί με παραδοσιακές ενδυμασίες
Στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας βρίσκεται από το πρωί η Σουαζιλάνδη. Ας όψεται η μελέτη του Ινστιτούτου Frazer για την οικονομική ελευθερία στον Κόσμο.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση, σε σύνολο 162 κρατών, παρέα με Σουαζιλάνδη και Κίνα.
Το Ινστιτούτο διευκρινίζει ότι ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει η χώρα στους ακόλουθους τομείς: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Ποια είναι όμως η Σουαζιλάνδη, με την οποία μοιραζόμαστε την 108η θέση;
- Βρίσκεται ανάμεσα στη Ν. Αφρική και τη Μοζαμβίκη. Έχει έκταση 17.363 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.391.385 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2018. Πρωτεύουσα είναι η Μπαμπάνε.
- Το BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για ένα από τα εναπομείναντα κράτη του πλανήτη, όπου κυριαρχεί επί της ουσίας ως πολίτευμα η απόλυτη μοναρχία. Έχουν γίνει δύο φορές εκλογές, το 2008 και το 2013, ωστόσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του βασιλιά, με τον πρωθυπουργό να έχει τον ρόλο του συμβούλου. Τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται και η λογοκρισία στα ΜΜΕ βασιλεύει. Στην εξουσία βρίσκεται ο Μσουάτι ο Τρίτος, ο οποίος ανακηρύχτηκε βασιλιάς το 1986, σε ηλικία 18 ετών. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Σομπχούζα Β', ο οποίος πέθανε την ίδια χρονιάσε ηλικία 82 ετών έπειτα από 65 χρόνια στον θρόνο.
- Τον Απρίλιο του 2018 ο βασιλιάς αποφασίζει να αλλάξει όνομα στη χώρα (χωρίς δημοψήφισμα φυσικά). Αντί για Σουαζιλάνδη αποφάσισε να λέγεται «Βασίλειο του Εσουατίνι» -ή Εσουατίνι (eSwatini) για τον απλό κόσμο, που σημαίνει «η γη των Σουάζι», μια φυλή Μπαντού που συνεχίζει να κυκλοφορεί με παραδοσιακές ενδυμασίες. Πώς δικαιολόγησε την πράξη του; «Ταξιδεύω στο εξωτερικό και ακούω τους ξένους να μπερδεύουν τη χώρα μου με την Ελβετία» (σ.σ. Στα αγγλικά η μεν Σουαζιλάνδη αποδίδεται ως Swaziland, η δε Ελβετία ως Switzerland). Πέρα, βέβαια, από τις επιθυμίες του βασιλιά, η Σουαζιλάνδη ήταν ένα από τα ελάχιστα αποικιακά κράτη στην Αφρική που δεν άλλαξε όνομα μετά την ανεξαρτησία του. Αρκετοί πολίτες εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τη βρετανική κατάληξη -land στη συνταγματική ονομασία.
- Ευρύτερα γνωστός ως «λιοντάρι», ο Μσουάτι ο Τρίτος επιλέγει πολύ συχνά την παραδοσιακή ενδυμασία στις δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι παντρεμένος με 15 συζύγους, τις οποίες επιλέγει συνήθως μέσω καλλιστείων.
- Η χώρα εξάγει ζάχαρη και εργατικό δυναμικό στη Νότια Αφρική. Οι οικονομικοί μετανάστες στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους.
- Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η αφρικανική χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά AIDS παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους επτά έχει προσβληθεί από τον ιό (Περίπου 210.000 φορείς).
- Από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη. Το «προσδόκιμο ζωής» στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήταν 57,7 χρόνια (55,1 χρόνια οι άνδρες και 59,9 οι γυναίκες). Την ίδια στιγμή ο βασιλιάς ζει μέσα στην πολυτέλεια.
- Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που μπορούν να πληρώσουν για εξοπλισμό και σύνδεση έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Για επενδύσεις, ούτε λόγος...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kαι επίσημα είναι υποψήφια Καγκελάριος
Aκόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια
Πολλοί celebrities έχουν πληγεί από την καταστροφή
Τι αναφέρουν οι νομικοί
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Σαξονία - Αναμένεται να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα της Βάιντελ
«Συνομιλητής μας στο ζήτημα αυτό είναι η Αμερική», διαμηνύει ο Χακάν Φιντάν
Δεν διαφαίνονται συνθήκες κρίσης - Τα στοιχεία του Reuters
Βανδαλισμoί κατά τη διάρκεια της νύχτας - Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού
Προοριζόταν για τις αγορές της Ευρώπης και της Αυστραλίας
Μεταξύ των θυμάτων ήταν τρεις ανήλικοι και τα δύο μέλη του πληρώματος
Ο Ρώσος πρόεδρος έρχεται στον κινηματογράφο
Περίπου 2.400 μετρικοί τόνοι πετρελαιοειδών έχουν διαρρεύσει
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νοσηλευόταν για μια εβδομάδα με σοβαρή πνευμονία
Περισσότεροι από 180.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Καθώς σήμερα εκδόθηκε απόφαση για την υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς»
Οι δραματικοί αριθμοί των καταστροφικών πυρκαγιών
To δανέζικο πολιτικό δράμα εξελίχθηκε σε τέσσερις σεζόν
Καταδικάστηκαν αμφότεροι με ανασταλτικό χαρακτήρα
Πώς συνδέεται με το πόσιμο νερό και αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω πυρκαγιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.