Μιλήσαμε με τον Βέλγο που μιλάει άπταιστα ελληνικά
Πώς προέκυψε η απόφασή του να μάθει τη γλώσσα, τι του αρέσει περισσότερο στους Έλληνες και ποιες είναι οι «μαλακίες» που του στέλνουν σε μηνύματα;
Είναι 22 χρονών, γεννήθηκε στη Λιέγη αλλά μεγάλωσε στις Βρυξέλλες και αυτό το διάστημα κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Ο λόγος για τον Fred Grün που κατάφερε πριν από λίγο καιρό να γίνει viral και ευρέως γνωστός στους έλληνες χρήστες του YouTube όταν άρχισε να «μοιράζεται» από τους τελευταίους ένα βίντεο στο οποίο ο ίδιος μιλάει -σχεδόν άπταιστα- ελληνικά.
Γρήγορα απέκτησε πολλούς συνδρομητές από τη χώρα μας ενώ το πλήθος των σχολίων και των ενθαρρυντικών μηνυμάτων που έλαβε τον έκαναν να φτιάξει αποκλειστικά ελληνικό κανάλι («Ο Φιλέλληνας») -πέρα από το βασικό που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα- ώστε να επικοινωνεί με τους διαδικτυακούς του φίλους εδώ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως παρότι το εν λόγω κανάλι είναι on air μόλις κάτι παραπάνω από δύο μήνες, πάνω από 30.000 έχουν ήδη κάνει εγγραφή σε αυτό.
Όπως έχει δηλώσει και σε βίντεό του, ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα μας ούτε κάποια μακρινή καταγωγή. Ωστόσο, αποφάσισε να μάθει ελληνικά και, όπως μου εξήγησε σε σχετική συζήτηση που είχαμε μέσω Skype, αφορμή γι' αυτή την απόφασή του στάθηκε η γνωριμία και ο έρωτάς του για μία Ελληνίδα στα χρόνια του Λυκείου.
Την ώρα που ο ίδιος εργάζεται ως βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιό του (όπου βοηθά φοιτητές να βελτιώσουν τα αγγλικά τους) δεν παραλείπει, όπως μου εξηγεί, να φρεσκάρει τα ελληνικά του με κάθε ευκαιρία. Ο διάλογός μας, όπως μου τονίζει, είναι μία τέτοια.
Αξίζει να σημειώσω πως, παρότι ο ίδιος έσπευσε να με προκαταλάβει αρνητικά λέγοντάς μου ότι τα ελληνικά του είναι αρκετά περιορισμένα και δεν έχει πλούσιο λεξιλόγιο, στη συζήτησή μας κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο αποδείχθηκε. Ίσως άλλωστε να έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο των σπουδών του και η μεθοδολογία για την εκμάθηση της γραμματικής και του συντακτικού μίας γλώσσας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς προέκυψε η πρώτη σου επαφή με τα ελληνικά;
Η πρώτη μου επαφή με την Ελλάδα γενικά ήταν στα 16 στο σχολείο, όταν πήρα μέρος σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών -το Comenius- και έμεινα περίπου 10 μέρες στην Αθήνα, συγκεκριμένα στα Μελίσσια. Οπότε αρχικά ήθελα να ξέρω έστω μερικές λέξεις και φράσεις επειδή, όπως έχω πει και σε βίντεο στο YouTube, δεν μου αρέσει να πηγαίνω σε κάποια χώρα χωρίς να μπορώ να πω κάτι.
Είχα γνωριστεί με μία κοπέλα, την Ελπινίκη, από αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής. Μετά από λίγο καιρό ξαναήρθα με τους ίδιους καθηγητές και έτσι άρχισα να ξαναμιλάω με αυτή την κοπέλα και συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένος μαζί της. Μιλούσαμε πολύ στο internet και ήρθαμε κοντά, με αφορμή το πρόγραμμα και το γεγονός ότι θα έμενα στο σπίτι της. Τελικά αυτό ακυρώθηκε, όμως εγώ αποφάσισα να έρθω μόνος μου εκείνο το καλοκαίρι. Ήταν ένας παιδικός, καλοκαιρινός έρωτας. Όταν γύρισα στο Βέλγιο, ήθελα πραγματικά να μάθω τη γλώσσα πολύ καλά για να της δείξω ότι ήταν πολύ σημαντική για μένα.
Πώς κατάφερες να μάθεις τόσο καλά τη γλώσσα; Σε βοήθησε κάποιος καθηγητής;
Χρησιμοποίησα το Assimil -μια μέθοδο αρκετά γνωστή στον γαλλόφωνο κόσμο- και έκανα κάθε μέρα ένα μάθημα με κάποιον διάλογο μέσα από CD περίπου για 5 μήνες. Μετά συνέχισα μιλώντας με φίλους στο internet, διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας και μία σειρά, τα «Υπέροχα πλάσματα» στον Alpha. Κάπως έτσι...
Πόσο καιρό σου πήρε ώστε να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο;
Μου πήρε 5 μήνες για να καταλάβω πραγματικά πώς δουλεύει η βασική γραμματική, ακόμα όμως και τώρα έχω πολλά πράγματα να μάθω. Επίσης, επειδή το Assimil ήταν ένα αρκετά παλιό βιβλίο, δεν είχα μάθει πολλές λέξεις, όπως για παράδειγμα τη λέξη «όντως» που είναι τόσο συχνή, για την οποία χρησιμοποιούσα το «πράγματι». Δεν έχω ακούσει όμως κανέναν να τη λέει (γέλια)...
Η προφορά μου στην αρχή ήταν αρκετά κακή γιατί είχα μία δυνατή γαλλική προφορά επειδή δεν μιλούσα συχνά ελληνικά. Νομίζω ότι άλλαξε αργότερα, όταν άρχισα να μιλάω περισσότερο με Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο και με φίλους μου από το Ευρωπαϊκό Σχολείο που υπάρχει εδώ στις Βρυξέλλες.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφτηκες τη χώρα μας; Σχεδιάζεις να ξαναέρθεις;
Η τελευταία φορά νομίζω ήταν πριν από περίπου 4 χρόνια. Κάτι τέτοιο. Με την κοπέλα δεν έχω επαφή πλέον... Σκέφτομαι όμως να ξαναέρθω γιατί δεν έχω πάει σε πολλά μέρη. Έχω δει κυρίως την Αθήνα και έχω πάει στο Ναύπλιο, το Αγκίστρι, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.
Βλέποντας κανείς το κύριο κανάλι σου στο YouTube καταλαβαίνει πως σου αρέσει η γλωσσομάθεια. Αλήθεια, πόσες γλώσσες γνωρίζεις;
Μιλάω 5 γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ολλανδικά και ελληνικά. Όμως δεν νομίζω ότι τις μιλάω στο ίδιο επίπεδο. Έχω γράψει και μία δική μου σχετική πρόταση στα ελληνικά που με εκφράζει: «οι γλώσσες είναι μεγάλα παράθυρα για θαυμάσια τοπία και μικρές πόρτες μέσα στον εαυτό μας για την αγάπη των ανθρώπων». Αλλά δεν ξέρω αν είναι σε σωστά ελληνικά (γέλια)...
Αλήθεια πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με το YouTube; Σε ενδιαφέρει σοβαρά;
Η αφορμή ήταν ένα βίντεο για τα γαλλικά. Ήθελα να βοηθήσω όσους τα μαθαίνουν επειδή νομίζω ότι οι περισσότεροι στα σχολεία μαθαίνουν τα γραπτά γαλλικά και μετά δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν τους ντόπιους. Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλές ιδέες, αλλά δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Για να γίνω Youtuber νομίζω ότι θα έπρεπε συνεχώς να έχω πολύ καλές ιδέες και να κάνω βίντεο με πράγματα που ενδιαφέρουν όλον τον κόσμο και όχι συγκεκριμένες κοινότητες.
Πρόσφατα έφτιαξες ελληνικό κανάλι στο YouTube. Τι θα δούμε σε αυτό στο εξής;
Ναι, αποφάσισα να το κάνω γιατί παρατήρησα ότι είχα πολλούς έλληνες συνδρομητές στο βασικό/κανονικό μου κανάλι και είδα και σχόλια από άτομα που μου έλεγαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να κάνω περισσότερα βίντεο στα ελληνικά. Σκέφτηκα ότι θα ήταν και καλή άσκηση για μένα γιατί πλέον δεν έχω τόσες πολλές ευκαιρίες να μιλάω εδώ στις Βρυξέλλες. Το καλό είναι ότι κάθε φορά που πρόκειται να κάνω ένα βίντεο, ετοιμάζω πρώτα τι θα πω, ψάχνω σε λεξικά και έτσι μαθαίνω και λέξεις που μέχρι τότε δεν τις γνώριζα.
Έχω σκεφτεί να κάνω μία σειρά από βίντεο που θα έδειχνε ότι οι Έλληνες βρίσκονται παντού, θα πήγαινα σε διάφορες χώρες και πόλεις όπου θα μιλούσα μαζί τους και θα έδειχνα ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές κοινότητες. Αλλά όλο αυτό είναι απλώς μία ιδέα, είναι σε πειραματικό στάδιο. Θα το σκεφτώ...
Τι σου γράφουν γενικά στα σχόλια ή στα μηνύματα; Ποιο είναι το πιο περίεργο που έχεις δει;
Βλέπω συνέχεια σχόλια όπου μου λένε ότι μιλάω καλύτερα από τους Έλληνες, κάτι που δεν είναι αλήθεια, δεν ξέρω γιατί το γράφουν. Θυμάμαι επίσης ένα άλλο όπου μου έγραφαν ότι θα γίνω ο πιο γνωστός Βέλγος της Ελλάδας. Μερικές φορές υπάρχουν κάποιοι που γράφουν σχόλια με τρελές θεωρίες για την καταγωγή της ελληνικής γλώσσας. Για παράδειγμα ότι τα ελληνικά δεν είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Επίσης, μου στέλνουν links με περίεργα βίντεο και random άτομα που λένε -συγγνώμη για τη λέξη- μαλακίες (γέλια)... Σε αυτά λέγεται, ας πούμε, ότι όλος ο κόσμος προέρχεται από την Ελλάδα και όλες οι γλώσσες από τα ελληνικά.
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου, τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στους Έλληνες και τι σου τη σπάει;
Αυτό που μου αρέσει είναι ότι γενικά είστε πολλοί περήφανοι για το γεγονός ότι είστε Έλληνες, είστε δηλαδή πιο ενωμένοι. Τουλάχιστον έτσι νομίζω... Εδώ στο Βέλγιο δεν είμαστε έτσι. Επίσης οι παραδόσεις είναι πολύ πιο δυνατές, ας πούμε η ελληνική μουσική είναι ακόμα πολύ αυθεντική. Μου αρέσει πολύ, για παράδειγμα, ο Γιάννης Κότσιρας που συνδυάζει μοντέρνο με παραδοσιακό, και η Μαρίνα Σάττι. Μου αρέσει και το γεγονός ότι είστε πιο ανοιχτοί. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις φίλους στην Ελλάδα παρά στο Βέλγιο.
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν πράγματα που δεν αρέσουν σε μένα. Αλλά υπάρχουν κάποια που θα με ενοχλούσαν αν ζούσα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το σύστημα των φροντιστηρίων και γενικά η εκπαίδευση εκεί μου φαίνεται πολύ κακή. Για μένα δεν βγάζει νόημα. Ας πούμε, όταν τελειώνετε τις Πανελλήνιες δεν είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να σπουδάσετε αυτό που θέλετε, μπορεί να θέλετε να ασχοληθείτε με την ψυχολογία και να περάσετε τελικά Θεατρικών Σπουδών.
Επαγγελματικά τι σκέφτεσαι να κάνεις στο άμεσο μέλλον;
Ιδανικά θα ήθελα να γίνω γλωσσολόγος και να δουλέψω στον τομέα της έρευνας, διδάσκοντας σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρος. Ίσως αν κάνω και άλλο μεταπτυχιακό, να είναι πάνω στην υπολογιστική γλωσσολογία γιατί νομίζω ότι έτσι μπορείς να βρεις πιο εύκολα δουλειά σε εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με φόντο τη δίκη της Ζιζέλ Πελικό
Στα πρόθυρα κατάρρευσης η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα
Κατά πόσο αύξησε τα χρήματά του μετά την εκλογή Τραμπ
«Διαψεύσαμε αυτές τις φήμες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες, προσφέροντας ολοένα και μεγαλύτερες αμοιβές
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», προειδοποίησε εκπρόσωπος της Energy Networks Association
Όσα είπε για Κυπριακό και συνάντηση με Ερντογάν
Πότε άλλοτε αρχηγός κόμματος στις ΗΠΑ είχε τέτοιο απόλυτο έλεγχο στα στελέχη του;
Σε οριακό σημείο ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ξανά βροχές στη χώρα την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο
Ο Βίκτορ Όρμπαν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στην Ουγγαρία
Στα χέρια του οι τύχες των ομήρων
Ρώσοι και οι Ιρανοί πράκτορες παραμένουν απειλή για τη χώρα
Ο υπεύθυνος γιατρός παρέλειψε να προχωρήσει σε νεκροψία
Υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας
Η σκηνοθετημένη εξαφάνιση και οι πρώτες πληροφορίες για το πού και πώς ζούσαν
Ποια πρόσωπα επέλεξε ο Τραμπ για θέσεις στην Υγεία
Λίγους μήνες πριν είχε κυκλοφορήσει το διπλό άλμπουμ HIStory
Θα πληρώσει αποζημίωση 248.000 δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.