Προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ (1965)
Πολιτικη

Προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ (1965)

  • Σελίδες: 304
  • Τιμή: €15,00
  • ISBN: 978-960-451-507-3
  • Διαστάσεις: 14x20,5

Η Σύγχρονη Εποχή εκδίδει για πρώτη φορά στα ελληνικά κείμενο του Β. Μ. Μολότοφ,  ηγετικού στελέχους του Μπολσεβίκικου Κόμματος, προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) το 1965. 

Στο κείμενο που δημοσιεύεται περιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος της επιστολής του Μολότοφ. Ένα σημαντικό αρχειακό υλικό για την πορεία του Σοσιαλισμού τις κρίσιμες δεκαετίες 1950, 1960  στην ΕΣΣΔ. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που, όπως θα διαπιστώσει και ο αναγνώστης, πραγματεύεται θεωρητικά και πολιτικά ζητήματα διαχρονικής σημασίας, τα οποία αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπάλης στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος μέχρι την κορύφωση με τις αντεπαναστατικές ανατροπές την περίοδο 1989-1991.

Τον πρόλογο της έκδοσης επιμελείται το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η έκδοση περιέχει την υπεράσπιση της μαρξιστικής-λενινιστικής διδασκαλίας για το κράτος απέναντι στις διακηρύξεις περί «παλλαϊκού κράτους» και «κόμματος του λαού», την κριτική στην «ειρηνική συνύπαρξη» και στον «ειρηνικό οικονομικό ανταγωνισμό κρατών με αντίθετα κοινωνικά συστήματα», ζητήματα για τον αναπόφευκτο χαρακτήρα του πολέμου στον ιμπεριαλισμό και για τις οξυνόμενες αντιθέσεις μεταξύ σοσιαλισμού και ιμπεριαλισμού στην πορεία της Ιστορίας. Τέλος, προσδιορίζονται οι μαρξιστικές-λενινιστικές αρχές της σοσιαλιστικής επανάστασης και τα ζητήματα διεύθυνσης της σοσιαλιστικής οικονομίας: Ως προς την αναδιάρθρωση της βιομηχανικής διεύθυνσης, το νέο τρόπο σχεδιασμού της παραγωγής, καθώς και την αγροτική οικονομία.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή του Β. Μ. ΜΟΛΟΤΟΦ

Κεφάλαιο Πρώτο

Κεφάλαιο Δεύτερο. Η μαρξιστική-λενινιστική διδασκαλία και το Πρόγραμμα του ΚΚΣΕ για το κράτος («παλλαϊκό κράτος» και «κόμμα του λαού»)

Κεφάλαιο Τρίτο. Ειρηνική συνύπαρξη και ειρηνικός οικονομικός ανταγωνισμός κρατών με αντίθετα κοινωνικά συστήματα και ο πόλεμος

Είναι άραγε αναπόφευκτοι οι πόλεμοι όσο υπάρχει ο ιμπεριαλισμός;

Εξασθενούν οι αντιθέσεις μεταξύ σοσιαλισμού και ιμπεριαλισμού στην πορεία της Ιστορίας;

Κεφάλαιο Τέταρτο. Το Πρόγραμμα του ΚΚΣΕ και η μαρξιστική-λενινιστική διδασκαλία για τη σοσιαλιστική επανάσταση

Κεφάλαιο Πέμπτο. [Σχετικά με τη διεύθυνση της σοσιαλιστικής οικονομίας]

  1. Για την αναδιάρθρωση της βιομηχανικής διεύθυνσης και για το νέο τρόπο σχεδιασμού της παραγωγής
  2. Αγροτική οικονομία