Trending Now

Πρωταπριλιά: 3+1 από τα μεγαλύτερα ψέματα την 1η Απριλίου

Η εισβολή Αρειανών στη Γη και τα... μακαρονόδεντρα στην Ιταλία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα «μακαρονόδεντρα» (spaghetti tree) στην Ιταλία - Το επικό ψέμα του BBC για την Πρωταπριλιά
Τα «μακαρονόδεντρα» (spaghetti tree) στην Ιταλία - Το επικό ψέμα του BBC για την Πρωταπριλιά © YouTube

Την Πρωταπριλιά έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα και αυτά είναι τα τέσσερα από τα μεγαλύτερα που έκαναν πολλούς να τα πιστέψουν την 1η Απριλίου.

Η Πρωταπριλιά είναι η ημέρα που ακούγονται και λέγονται πολλά ψέματα. Οι ψεύτες περιμένουν την 1η Απριλίου για να κάνουν πλάκα, τηρώντας το έθιμο.

Μόνο που τα ψέματα δεν έχουν ειπωθεί μόνο ανάμεσα στα μέλη μιας παρέας ή μιας οικογένειας. Διεθνή ΜΜΕ, μεγάλες εταιρείες και επίσημοι φορείς έχουν πει τα «ψεματάκια» τους.

Και σε αρκετές περιπτώσεις τα πίστεψαν εκατομμύρια άνθρωποι. Ακολουθούν τέσσερα από τα μεγαλύτερα ψέματα όλων των εποχών: Από την εισβολή εξωγήινων στη Γη, στα μακαρονόδεντρα και από τους πιγκουίνους που πετούν στο χωριό του Αστερίξ που ανακαλύφθηκε.

Στις 30 Οκτωβρίου 1938, ο Όρσον Γουέλς κατάφερε να προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ. Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης πέτυχε να κοροϊδέψει εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι κοιτούσαν έντρομοι από τα παράθυρα των σπιτιών τους, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή εξωγήινων από τον Άρη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Όρσον Γουέλς διάβασε στο ραδιόφωνο το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Ο Πόλεμος των Κόσμων». Πολλοί, μάλιστα, ήταν εκείνοι που έπαιρναν τηλέφωνο στον σταθμό, ρωτώντας με αγωνία αν είναι αλήθεια αυτά που άκουγαν στη ραδιοφωνική εκπομπή. «Είμαι ακόμη στον αέρα;» μια από τις πολλές ατάκες του Γουέλς που έμειναν στην ιστορία, καθώς έδινε ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό στη «ζωντανή» μετάδοση της εξωγήινης εισβολής.

Orson Welles - War Of The Worlds - Radio Broadcast 1938 - Complete Broadcast.

Το 1957 το BBC είχε ανακοινώσει ότι καρποφόρησαν... μακαρονόδεντρα στην Ιταλία, στα σύνορα με την Ελβετία, προβάλλοντας μάλιστα και εικόνες από τη «συγκομιδή». Χαμογελαστοί αγρότες μάζευαν μακαρόνια από το δέντρο. Χιλιάδες Άγγλοι ζήτησαν να μάθουν πώς μπορούσαν να προμηθευτούν τον σπόρο και να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρόνια με μεράκι και φροντίδα.

BBC: Spaghetti-Harvest in Ticino

Το 2008, πάλι το BBC, πρόβαλε εικόνες με πιγκουίνους στην Ανταρκτική να μεταναστεύουν σε πιο θερμά μέρη, αναζητώντας ζεστασιά. Λεπτομέρεια: Οι πιγκουίνοι δεν πετούν. Αρκετοί τηλεθεατές πίστεψαν ότι τα θαλάσσια πτηνά έγιναν... αποδημητικά πουλιά.

Πρωταπριλιά - Όταν ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου ότι βρέθηκε το χωριό του Αστερίξ

Οι Ρωμαίοι έκαναν τα πάντα για να το κατακτήσουν. Μόνο που το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ σε συνδυασμό με το ανυπότακτο πνεύμα των Γαλατών, την εξυπνάδα - εφευρετικότητα του Αστερίξ και την τρομακτική δύναμη του Οβελίξ τούς χαλούσαν πάντα τα σχέδια.

Μόνο που αυτά συνέβαιναν στις ιστορίες των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Το 1993 μια γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ανακαλύφθηκε το... χωριό του Αστερίξ. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και νομίσματα με εικόνες από... αγριογούρουνα.

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά - Πότε εμφανίστηκε το έθιμο

Ο Έλληνας λαογράφος Λουκάτος υποστηρίζει ότι το έθιμο με τα ψέματα την Πρωταπριλιά αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα».

Από τη μεριά του ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, ούτως ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Οι βασικές εκδοχές για την Πρωταπριλιά και το πώς συνδέθηκε με τα ψέματα είναι δύο:

Κέλτες: Λαός στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή που ξεκινούσαν με τις βάρκες τους για να πάνε για ψάρεμα, ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Πολύ συχνά έλεγαν ψέματα για το πόσα ψάρια έπιασαν ή το πόσο μεγάλα ήταν.

Γαλλία - 16ος αιώνας: Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά εκείνη, όμως, με βασιλιά τον Κάρολο 9ο, η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου. Αυτή η αλλαγή δεν άρεσε σε πολλούς κατοίκους. Όσοι δεν συμφωνούσαν, συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρώτη ημέρα του χρόνου όταν ήταν Πρωταπριλιά. Οι υπόλοιποι, θέλοντας να τους «πειράξουν», έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.