Trending Now

Βρέθηκε σπάνιο φυσικό μαργαριτάρι 2.000 ετών

Θα εκτεθεί στο Ναυτικό Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98992-198001.JPG

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνιο φυσικό θαλάσσιο μαργαριτάρι, ηλικίας 2.000 ετών, σε ανασκαφές σε απομακρυσμένη παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβορίγινων.

Η Κατ Ζαμπό, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γούλογκονγκ, εξήγησε ότι οι αρχαιολόγοι εργάζονταν στη ακτή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας όταν ανακάλυψαν θαμμένο το σπάνιο μαργαριτάρι.

«Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια στη φύση και με βεβαιότητα –παρά τα πολλά, πολλά κελύφη από στρείδια που βρίσκουμε σε προϊστορικούς λάκκους απορριμάτων στην Αυστραλία– δεν έχουμε ποτέ βρει ένα φυσικό μαργαριτάρι» δήλωσε η Ζαμπό, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη οστράκων που ανακαλύπτονται σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η ίδια εξηγεί ότι «η τοποθεσία, όπου βρέθηκε, το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η ακτή Κίμπερλι της Αυστραλίας ταυτίζεται με την παρουσία μαργαριταριών κι αυτό συνέβαινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα».

Το μαργαριτάρι είναι σχεδόν σφαιρικό με διάμετρο πέντε χιλιοστών και έχει ροζ και χρυσές αποχρώσεις.

Εξαιτίας του σχεδόν τέλεια σφαιρικού σχήματος, οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποίησουν υψηλής ευκρίνειας μικροαξονική τομογραφία για να προσδιορίσουν την ηλικία του μαργαριταριού και να αποδείξουν ότι πρόκειται για φυσικό μαργαριτάρι.

Το σπάνιο μαργαριτάρι θα εκτεθεί σύντομα στο Ναυτικό Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.