- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Λεκέδες από άρωμα, λάδι, σάλτσα: το λάθος που «κλειδώνει» τον λεκέ στο ρούχο
Πόσες φορές δεν έχουμε κάνει αυτή την κίνηση για να καθαρίσουμε και τελικά αχρηστέψαμε το ύφασμα

Η λάθος κίνηση που τελικά εγκλωβίζει τον λεκέ στα ρούχα μας
Μια λάθος κίνηση, μια βιαστική πηρουνιά, ένα λάθος ψέκασμα και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ένας λεκές από λάδι, άρωμα ή σάλτσα σε ένα αγαπημένο μας ρούχο.
Συνήθως οι αντιδράσεις μας, παρά τη διαφορά στο είδος του λεκέ είναι συγκεκριμένες: να βρέξουμε αμέσως το ύφασμα, ώστε ο λεκές να μείνει νοτισμένος και ενεργός πάνω στο ύφασμα και να μην ξεραθεί με αποτέλεσμα μετά, το καθάρισμα να γίνεται σχεδόν αδύνατο.
Μέχρι εδώ όλα καλά – τα κάναμε όλα σωστά.
Τα δύσκολα συμβαίνουν, όταν ο λεκές –με κάποιαν από αυτές τις τρεις ουσίες- επιμένει. Και από εδώ ξεκινάει η περιπέτεια που συνήθως αχρηστεύει για πάντα το ρούχο. Τι κάνουμε λάθος; Με το που στεγνώσει το ρούχο από την πλύση και ο λεκές αχνοφαίνεται, έχει ήδη γίνει το πρώτο λάθος βήμα. Αν μάλιστα σιδερώσουμε το ρούχο, ελπίζοντας ότι στη δεύτερη πλύση τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, τότε είναι που έχουμε καταστρέψει την προσπάθειά μας – και το ρούχο.
Ας τα κάνουμε όλα σωστά τώρα, βήμα προς βήμα:
- Με το που λεκιάζεται το ύφασμα, προεπεξεργαζόμαστε τον λεκέ: βρέχουμε το ύφασμα και αν γίνεται το «ποτίζουμε» με λίγο καθαριστικό πρόπλυσης ρούχων.
- Πλένουμε όσο το δυνατόν σε πιο ζεστό νερό μας επιτρέπει το ύφασμα, ώστε να απομακρυνθεί ο λεκές που προκλήθηκε από το άρωμα, το λάδι ή την κόκκινη σάλτσα και είτε χρησιμοποιούμε χλωρίνη αν το ύφασμα το επιτρέπει, ή χλωρίνη για χρωματιστά αν γίνεται.
- Βεβαιωνόμαστε ότι ο λεκές έχει φύγει από το ρούχο με το που το βγάλουμε από το πλυντήριο, διαφορετικά ΔΕΝ το απλώνουμε για να στεγνώσει, γιατί έτσι «κλειδώνουμε» τον λεκέ στο ύφασμα. Αντιθέτως, αν δεν έχει βγει με την πρώτη πλύση, επαναλαμβάνουμε αμέσως τη διαδικασία όσο το ρούχο είναι ακόμη νωπό.
Αν ο λεκές επιμένει ακολουθούμε τα εξής βήματα
- Φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο μίγμα με μαγειρική σόδα και αμμωνία και ψεκάζουμε απαλά στο σημείο του λεκέ. Ωστόσο και πριν το εφαρμόσουμε στην προβληματική περιοχή, ψεκάζουμε πρώτα σε μία περιοχή του ρούχου που δεν πολυφαίνεται για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα χαλάσει το ύφασμα.
- Αφήνουμε το μίγμα να στεγνώσει στον ήλιο και στη συνέχεια ξεπλένουμε και ξαναβάζουμε στο πλυντήριο