Trending Now

Λειτουργία πτήσης: Όσα αγνοούμε γι’ αυτό το feature στο κινητό μας και δεν πρέπει

Τι ακριβώς κάνει η λειτουργία αεροπλάνου;

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η λειτουργία πτήσεις έχει σημαντικό λόγο ύπαρξης στο κίνητό μας και δεν είναι πάντα σίγουρο ότι το γνωρίζουμε

Στην οθόνη του κινητού μας υπάρχει το εικονίδιο ενός αεροπλάνου και όλοι γνωρίζουμε ότι από εκεί ενεργοποιείται η «λειτουργία πτήσης», μια λειτουργία που, όχι, δεν ενεργοποιείται για να κάνουμε ανώδυνο restart χωρίς να σβήσουμε τη συσκεύη. Επίσης, όχι, δεν βρίσκεται εκεί για να τη θέτουμε σε λειτουργία και να μπορούμε να βλέπουμε τα stories των άσπονδων φίλων μας χωρίς να φαινόμαστε.

Η λειτουργία πτήσης στο κινητό μας πρακτικά διακόπτει τη σύνδεση της συσκευής μας σε δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ή να λάβουμε τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα, αλλά ούτε και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας, επειδή εμποδίζει τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από τις συσκευές να επηρεάσουν τον εξοπλισμό πλοήγησης και τα ραντάρ του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την Allianz Travel Insurance, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ακουστικά των πιλότων..!

«Στις ΗΠΑ, είναι στην πραγματικότητα νόμος να θέτετε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης, ενώ πετάτε με το αεροπλάνο με τους κανονισμούς να είναι πολύ σαφείς: ‘Τα κινητά τηλέφωνα που είναι εγκατεστημένα σε αεροπλάνα, αερόστατα ή οποιουδήποτε άλλου τύπου αεροσκάφη ή μεταφέρονται σε αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, ενώ τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται στον αέρα (δεν αγγίζουν το έδαφος). Όταν οποιοδήποτε αεροσκάφος αφήνει το έδαφος, όλα τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται στο εν λόγω αεροσκάφος πρέπει να απενεργοποιούνται».

Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν;

Ένας πιλότος και TikToker, ο @PerchPoint, μίλησε για το τι συμβαίνει αν ξεχάσουμε να βάλουμε το τηλέφωνό μας σε λειτουργία πτήσης.

«Δεν θα πρέπει να το κάνετε αυτό: Αν ξεχάσετε να βάλετε το τηλέφωνό σας στη λειτουργία πτήσης, όχι, δεν είναι το τέλος του κόσμου, το αεροπλάνο δεν θα πέσει από τον ουρανό και δεν θα πειράξει καν τα συστήματα του αεροσκάφους».

Αλλά: «Εάν έχετε ένα αεροσκάφος με 70, 80, 150 άτομα στο αεροσκάφος και ακόμα και τα τηλέφωνα τριών ή τεσσάρων ατόμων αρχίσουν να προσπαθούν να κάνουν σύνδεση με έναν πύργο ραδιοεπικοινωνίας για μια εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση, στέλνει ραδιοκύματα και υπάρχει το ενδεχόμενο αυτά τα ραδιοκύματα να παρεμβληθούν στα ραδιοκύματα των ακουστικών που χρησιμοποιούν οι πιλότοι».

Ο πιλότος συνέχισε να θυμάται μια συγκεκριμένη εμπειρία κατά την οποία μόλις και μετά βίας μπορούσε να ακούσει τα μηνύματα στα ακουστικά του λόγω παρεμβολών.

«Ακουγόταν σαν κουνούπι στο αυτί μου», εξήγησε.

«Όπως είπα, σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά είναι αρκετά ενοχλητικό όταν προσπαθείς να λάβεις οδηγίες και να ακούγεται σαν να πετάει μια σφήκα ή κάτι τέτοιο μέσα στο αυτί σου. Έτσι, αν ποτέ είστε περίεργοι γιατί πρέπει να βάλετε σε λειτουργία αεροπλάνου, αυτός είναι ο λόγος».