Trending Now

Η viral φράση στο TikTok “Thank you, Beyoncé”, το σκάνδαλο Diddy και οι καλλιτέχνες που φοβούνται την Beyoncé

Οι θεωρίες συνωμοσίες για το ζεύγος αυξάνονται και βίντεο από παλιές βραβεύσεις της Adele, της Lizzo, της Taylor Swift, της Rihanna κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To “Thank you, Beyoncé”, ο τρόμος των διασήμων για την Beyoncé, οι θεωρίες συνομωσίας για αυτήν και τον Jay-Z, η κακή σχέση τους με τη Lady Gaga και το σκάνδαλο Diddy

Και τώρα η ερώτηση του εκατομμυρίου. Ποια φράση τρεντάρει αυτές τις ημέρες στο TikTok; “Thank you, Beyoncé”. Αν το κέρδισες, πρέπει να την ευχαριστήσεις και εσύ. Οι χρήστες με αυτή τη φράση χλευάζουν την Beyoncé υπονοώντας ότι εκείνη είναι υπεύθυνη για κάθε τους επιτυχία, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα πράγματα. Έφτιαξες κάτι νόστιμο; ευθύνεται η Μπιγιόνσε. Βρήκες τα κλειδιά σου; Ευθύνεται η Μπιγιόνσε. Πήρες αύξηση στη δουλειά; Ευθύνεται η Μπιγιόνσε.

Κατά αυτόν τον τρόπο τρολάρουν το πόσο σημαντική είναι η Αμερικανίδα σταρ, εκφράζοντας δήθεν υπερβολική ευγνωμοσύνη. Πολλά από αυτά τα βίντεο γίνονται viral. Ανάμεσα σε αυτά είναι και κάποια που υπονοούν τι κακό μπορεί να σε βρει, αν ξεχάσεις να ευχαριστήσεις την Μπιγιόνσε- κάτι σαν τα παλιά μηνύματα στο Facebook που απειλούσαν με 7 χρόνια ατυχίας αν δεν το μοίραζες στους φίλους σου.

Και στο ελληνικό TikTok...

To Thank you Beyoncé στο TikTok και πώς συνδέεται με το σκάνδαλο Diddy

Στο στόχαστρο αυτών των βίντεο είναι η διάσημη τραγουδίστρια και ο άντρας της, Jay Z, τα δύο πιο καυτά ονόματα αυτή τη στιγμή που φαίνονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Diddy με τις θεωρίες συνομωσίας γύρω από το πρόσωπό τους είναι πολλές. Από τις πιο απλές, το ότι γνώριζαν κάθε λεπτομέρεια για τα περίεργα πάρτυ και τις αποτρόπαιες και χυδαίες συμπεριφορές του Sean Combs (aka P. Diddy)-ίσως μάλιστα συμμετείχαν- μέχρι τις πιο τρελές στο πρώτο άκουσμα, ότι δηλαδή ευθύνονται για το αεροπορικό δυστύχημα στις Μπαχάμες το 2021 στο οποίο σκοτώθηκε η γνωστή R&B τραγουδίστρια Aaliyah σε ηλικία 22 ετών. Αλλά και τις πιο τραβηγμένες ότι το διάσημο ζευγάρι ευθύνεται και για τον θάνατο άλλων ταλαντούχων τραγουδιστών, όπως ο Michael Jackson, η Left Eye (Λίζα Λόπες),o Tupac κλπ.  Και αυτό γιατί ο J Cole ραπάρει για τους δύο πρώτους στο hit τραγούδι του «She Knows»: «Only bad thing 'bout a star is they burn up/ Rest in peace to Aaliyah/ Rest in peace to Left Eye/ Michael Jackson, I'll see ya/ Just as soon as I die». Σημειώνεται ότι το She Knows ενδέχεται να είναι ένα κράμα από τα αρχικά τους: Shawn (το μικρό όνομα του Jay-Z) και Knowles (το επίθετο της Beyoncé ). To εν λόγω τραγούδι χρησιμοποιείται ως μουσικό χαλί σε πολλά TikTok βίντεο που τους αφορούν και τους μπλέκουν στην υπόθεση Diddy.

Η κακή σχέση της Lady Gaga με την Μπιγιόνσε και τον Jay-Z

Κάπου στις ενδιάμεσες θεωρίες- καθόλου extreme θα έλεγα- είναι οι σχέσεις του ζευγαριού με τη Lady Gaga, η οποία αρκετά χρόνια πίσω σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει με κλάματα ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από μεγάλο όνομα της μουσικής βιομηχανίας- αυτό το όνομα τώρα αρχίζει και αποκτά γράμματα.Τότε η Gaga είχε πει ότι δεν επρόκειτο να αποκαλύψει το όνομά του, αλλά είχε υποστεί τόση κακοποίηση και εκβιασμό που πρακτικά άλλαξε η ζωή της.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είχε αποκαλύψει ότι το τραγούδι της, που δεν θέλει με τίποτα να ακούει, ήταν το «Telephone» το οποίο είχε γυρίσει σε συνεργασία με την Μπιγιόνσε. «Μισώ το 'Telephone'. Είναι τρομερό αυτό που λέω; Είναι το τραγούδι που μου είναι πιο δύσκολο να ακούσω». Περίεργο, αν λάβουμε υπόψιν ότι έκανε τεράστια επιτυχία: ήταν υποψήφιο για Grammy- συμμετείχε η Beyoncé, ένα άλλο τεράστιο αστέρι και το βίντεό του συγκέντρωσε μισό εκατομμύριο προβολές στις πρώτες 12 ώρες στο YouTube. «Όταν λέω ότι είναι το χειρότερο τραγούδι μου δεν έχει να κάνει με το τραγούδι», διευκρίνισε η Gaga. «Απλά με τη συναισθηματική μου σύνδεση με αυτό». Θυμίζουμε ότι η Gaga και η  Beyoncé δεν έχουν ποτέ, ούτε μία φορά, μοιραστεί τη σκηνή για να ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο τραγούδι.Οι φήμες πήραν φωτιά, καθώς οι φανατικοί θυμούνται ότι το 10λεπτης διάρκειας βίντεο κλιπ του «Telephone» που πρακτικά ήταν μία ταινία μικρού μήκους, τελείωνε με την ένδειξη «to be continued», όμως τώρα πια όλοι γνωρίζουμε ότι σίκουελ δεν υπήρξε ποτέ. Αν και υπάρχει φήμες νωρίτερα μέσα στον χρόνο, ότι κάτι μπορεί να ξαναδούμε.

Μέσα σε όλο αυτό το ξεδίπλωμα θεωριών, αυτό που κάνει μεγάλη αίσθηση είναι ότι φαίνεται όλη η μουσική βιομηχανία να τρέμει την Μπιγιόνσε. Οι χρήστες του TikTok παρατήρησαν ένα μοτίβο, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες συχνά αναφέρουν ή ευχαριστούν την Μπιγιόνσε κατά τη διάρκεια των ευχαριστήριων λόγων, ακόμη και για άλμπουμ που δημιουργήθηκαν χωρίς τη συμμετοχή της- εξ’ ου και όλα τα mocking βίντεο που ακολούθησαν στην πλατφόρμα. Η άσκοπη αναφορά στο πρόσωπό της, μαζί με τις φήμες ότι έβγαλε από τη μέση κόσμο που θα στέκονταν εμπόδιο στην λαμπρή καριέρα της (βλ. θάνατο Aaliyah), μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αποτελεί τον φόβο των συναδέλφων της και ειδικότερα των γυναικών του χώρου.

Ας θυμηθούμε κάποιους από τους ευχαριστήριους λόγους που απέδιδαν φόρο τιμής στην Beyoncé που σίγουρα στη δεύτερη ανάγνωσή τους είναι πολύ πιο ύποπτοι και σηκώνουν περαιτέρω συζήτηση.

Διάσημες που ευχαρίστησαν την Μπιγιόνσεκατά τη βράβευσή τους

To 2001 η Britney Spears στα VMAs το 2011 τονίζει πόσο θαυμάζει τη Beyoncé για τις μουσικές, χορευτικές και υποκριτικές της ικανότητες και την περιγράφει ως ένα από τα πιο ταλαντούχα άτομα που έχει δει.

Το 2017, η Adele κερδίζει το άλμπουμ της χρονιάς στα Grammy και κατά τη διάρκεια της συγκινητικής ομιλίας της, χαρακτηρίζει την Beyoncé ως σημαντική έμπνευση, περιγράφοντάς την ως την «καλλιτέχνιδα της ζωής της».Αργότερα εκείνο το βράδυ, η Adele σπάει κατά λάθος το Grammy της. Οι φωτογραφίες της να κρατάει το σπασμένο βραβείο πυροδοτούν φήμες ότι το είχε σκόπιμα σπάσει στη μέση για να το μοιραστεί με την Μπιγιόνσε. Παρόλο που η Mean Girls-ική επινόηση αποδείχτηκε ψευδής, η φήμη προσέθεσε επιπλέον αλάτι στη συνεχιζόμενη σειρά viral τάσεων με την επανεμφάνισή της βράβευσης στο προσκήνιο.

Η Lizzo το 2023 και ο Jay-Z το 2024 ευχαριστούν επίσης την Beyoncé κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στα Grammy (αν και το τελευταίο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο Jay-Z ο σύζυγος της και συνεργός της αν λάβουμε υπόψη ότι οι θεωρίες συνομωσίες είναι αληθείς.).

Ακόμα και η διαβόητη, πολυσυζητημένη στιγμή που ο Kanye West διέκοψε την Taylor Swift κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου της στα VMA το 2009 αναφέρθηκε ως παράδειγμα της υποτιθέμενης –οριακά θεϊκής- δύναμης της Beyoncé, καθώς ο West είπε: «Θα σε αφήσω να τελειώσεις, αλλά η Μπιγιόνσε είχε ένα από τα καλύτερα βίντεο όλων των εποχών»! Κάποιοι βρίσκουν αυτή του την παρέμβαση σωτήρια, διατηρώντας σε ασφάλεια την καριέρα και τη ζωή της 21χρονης τότε τραγουδίστριας. Η θεωρία των χρηστών είναι ότι, δεδομένης της κατάληξης που είχαν οι πετυχημένες τραγουδίστριες (απεβίωσαν σε «ατυχήματα» όπως η Aaliyah και η Left Eye, ή απλά εξαφανίζονταν από το προσκήνιο), ο Kanye West φρόντισε με αυτή του την παρέμβαση ώστε η Bey να μη δει ανταγωνιστικά την TayTay και άρα να μην τη βλάψει. Τραβηγμένο; Πολύ. Αληθινό; Μπορεί.

Όλες αυτά τα πλεονάζοντα credits, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν οι καλλιτέχνες να αναγκάζονταν να προβούν σε αυτά σκεπτόμενοι τις συνέπειες που μπορεί να είχαν αν έπρατταν διαφορετικά- άγνωστες σε εμάς, πιθανόν γνωστές σε αυτούς. Επομένως τα θερμά ευχαριστήρια στην Queen Bey περισσότερο μοιάζουν με φόβο και ψυχολογικό εκβιασμό, παρά με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη.

Ανάμεσα στα πιο τρανταχτά περιστατικά που δείχνει ότι το ζευγάρι θέλει να έχει τον έλεγχο στη μουσική βιομηχανία ακόμη και στα πιο δυνατά ονόματα είναι τα Grammys 2008. Τη στιγμή που βραβεύεται το Umbrella και η Rihanna ξεκινά τον ευχαριστήριο λόγο της, ο Jay-Z φαίνεται πολύ χλευαστικός και χειριστικός διακόπτοντας της και υποδεικνύοντας ποιον να ευχαριστήσει, αναφερόμενος φυσικά και στον εαυτό του ως Jigga Man, τον καλύτερο στον κόσμο. Μία σκηνή που προκαλεί φοβερή αμηχανία τόσο στην τραγουδίστρια όσο και σε εμάς βλέποντάς της- ειδικά πλέον γνωρίζοντας όλο το παρασκήνιο.

Ένα παλιό βίντεο ήρθε ξανά στην επιφάνεια στο διαδίκτυο και δείχνει τον Jay Z να εξηγεί πώς ανάγκασε την 16χρονη Rihanna να υπογράψει για εκείνον. Στο βίντεο, ο Jay Z λέει ότι κράτησαν τη Rihanna στο δωμάτιο μέχρι τις 3 το πρωί και είχε δύο επιλογές: είτε να υπογράψει το συμβόλαιο και να φύγει από την πόρτα είτε να βγει από το παράθυρο, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον 19ο όροφο. «Υπάρχουν δύο τρόποι για να φύγεις από εδώ: είτε από αυτή την πόρτα με υπογεγραμμένο συμβόλαιο, είτε από αυτό το παράθυρο, και είμαστε στον 19ο όροφο». Η Rihanna αφηγήθηκε επίσης την ίδια ιστορία σε συνέντευξή της λέγοντας ότι την κράτησαν στο δωμάτιο για σχεδόν 9 ώρες. Αν αυτό κάποτε το βρίσκαμε χαριτωμένο και μορφή διεκδίκησης μίας ταλαντούχας νέας, πολύ κακώς κάναμε. Είναι μία κακοποιητική συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια μίας επαγγελματικής συνεργασίας.

Αν όλα αυτά έχουν βάση, θα φανεί στη συνέχεια.