- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αν είσαι η μοναδική μου αγάηη, κράτα τον ανανά σου ανάποδα, στο σούπερ - μάρκετ, εκεί μπροστά στα κρασιά..!
Στην Ισπανία βαρέθηκαν με τα dating apps -ούτε κι εκεί θα βγάζουν άκρη μεταξύ τους- και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πώς; Πηγαίνουν supermarket να κάνουν τα ψώνια τους, πάνε στα φρούτα, παίρνουν έναν ανανά, τον κρατούν ανάποδα και στη συνέχεια πάνε στον διάδρομο με τα κρασιά. Αυτό θα πετύχει αν πας στη μεγάλη αλυσίδα supermarket Mercadona, στο διάστημα 7-8 το απόγευμα.
Το φαινόμενο φαίνεται να ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από την ηθοποιό και κωμικό Vivy Lin, όταν δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok όπου σπρώχνει το καρότσι της μέσα σε ένα κατάστημα Mercadona.
«Η ώρα για να γνωριστείτε στο Mercadona, είναι 7 μ.μ. έως 8 μ.μ.», είπε.
Ένας λογαριασμός στο TikTok που φέρει το όνομα της αλυσίδας, γράφει στον λογαριασμό του κάτω από την φωτογραφία ενός ανανά: «ο ανανάς στα ράφια του Mercadona σε περιμένει για να βγεις ραντεβού». Το supermarket διευκρίνισε πως ο λογαριασμός δεν ανήκει στην εταιρεία αλλά σε κάποιον ιδιώτη.
Το κόλπο με τον ανανά είναι να τον βάλεις στο καρότσι σου, ή να τον κρατάς, ανάποδα και να πας προς τον διάδρομο με τα κρασιά ελπίζοντας πως αυτός που έχεις βάλει στο μάτι θα ανταποκριθεί θετικά.
Η ιστορία αυτή έχει γίνει viral και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα. Στη Μαδρίτη για παράδειγμα, μια ομάδα εφήβων έσπρωχνε άδεια καρότσια χωρίς να αγοράζουν κάτι. Μια παρέα αντρών έντυσε τον φίλο τους ανανά στα πλαίσια των εορτασμών του bachelor party. Να διευκρινίσω πως τον έντυσαν καταμεσής του Mercadona!
Στο Μπιλμπάο χρειάστηκε να πάει η αστυνομία έξω από το supermarket εξαιτίας των φασαριών που γίνονταν μέσα. Παρόλα αυτά, αυτοί που έκαναν φασαρία δεν ήταν βίαιοι και έτσι δεν χρειάστηκε να παρέμβουν δραστικά.
Ένα τραγούδι που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, συνέβαλε σε περαιτέρω επιτυχία αυτής της τάσης, με τα λόγια: «Στο τμήμα του κρασιού / Η καρδιά μου χτυπάει δυνατά / Ψάχνω για κάποιον ξεχωριστό / που χρειάζεται η ψυχή μου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ανάποδος ανανάς χρησιμοποιείται ως κωδικός. Στα παραδοσιακά πιο …βαρβάτα χρόνια, έχει χρησιμοποιηθεί για να επιτρέπει σε άτομα που ενδιαφέρονται να ανταλλάξουν σεξουαλικούς συντρόφους, γνωστά ως swinging couples, να βρουν ο ένας τον άλλον.
Να πούμε ότι δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από το trend, καθώς πολύς κόσμος που το βλέπει στο tiktok σπεύδει στα supermarket να γυρίσει το βίντεό του, μην αγοράζοντας τίποτα και αφήνοντας τους υπαλλήλους να καθαρίσουν.
Για να ηρεμήσει τους υπαλλήλους της, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το trend δεν ξεκίνησε από αυτούς και το marketing team τους αλλά «είναι κάτι που προέκυψε αυθόρμητα».
Το φαινόμενο δεν έχει περάσει απαρατήρητο και πολλοί κοινωνικοί σχολιαστές όπως η Susana Quadrado, σχολιάζουν το νέο φαινόμενο. Η Quadrado λέει στην εφημερίδα La Vanguardia:
«Το να πέσεις “θύμα” στα νύχια μιας καμπάνιας που σχεδιάστηκε από τα social media μπορεί να είναι αθώο, να έχει την αίσθηση του παιχνιδιού, όπως συμβαίνει με το Pineapple-gate». Ωστόσο, επισήμανε ότι δείχνει επίσης πώς ο εικονικός κόσμος «μπορεί να ρυθμίσει την κοινωνική συμπεριφορά και να μετατρέψει τους χρήστες σε δωρεάν υποχείρια».
«Τον ανανία μου μέσα»
Το φαινόμενο στην Ισπανία μας δείχνει ξεκάθαρα πως οι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν συνεχώς καινούργιους και ευφάνταστους τρόπους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Ίσως οι νέοι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα mixed signals, τα situationships και όλες τις αποτυχίες στον ερωτικό τομέα και προσπαθούν να γίνουν με σύμβολα όσο πιο ξεκάθαροι γίνεται γιατί φοβούνται να αρθρώσουν με λόγια αυτό που πραγματικά σκέφτονται και αισθάνονται: «Γεια! Μου αρέσεις και θα ήθελα να βγούμε». Τόσο απλό αλλά τόσο πολύπλοκο και επικίνδυνο για τον ανθρώπινο εγωισμό, που προτιμάμε να καταπιούμε καρφιά, ή έστω να κυκλοφορούμε με ανάποδους ανανάδες σαν τρελοί, παρά να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον άλλον.
Φυσικά, το κατά πόσο θα επηρεαστούν ουσιαστικά οι ανθρώπινες επαφές, δεν εξαρτάται από ένα εφήμερο trend που θα σκάσει σε μια εβδομάδα. Θα μπορούσα μάλιστα να πω πως η συγκεκριμένη τάση μπορεί να έχει διττή διάσταση – αν συμφωνήσουμε ότι ένας ανανάς κρύβει βαθύτερα νοήματα…
Από τη μία, η χρήση συμβόλων, όπως ο ανανάς, δημιουργεί μια αίσθηση διασκέδασης και παιχνιδιού, κάνοντας τη διαδικασία γνωριμίας πιο χαλαρή και λιγότερο άμεση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει άτομα να προσεγγίσουν άλλους χωρίς τον φόβο της απόρριψης ή της πίεσης μιας τυπικής κατάστασης ραντεβού. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος, η χρήση τέτοιων «σημάτων» να μειώνει την ουσία των αλληλεπιδράσεων, καθώς βασίζεται περισσότερο στην επιφανειακή επαφή παρά στην αληθινή επικοινωνία και σύνδεση.
Γενικά, ζούμε σε μια εποχή που αποφεύγουμε την άμεση ανθρώπινη επαφή και εκτός από τα dating apps, σε αυτό συνέβαλλε και η πανδημία.
Η τάση αποφυγής της άμεσης ανθρώπινης επαφής, ειδικά μετά την πανδημία και με την άνοδο των διαδικτυακών πλατφορμών γνωριμιών, δημιουργεί μια σημαντική ανησυχία. Οι άνθρωποι πολλές φορές αναζητούν ευκολία και άμεση ανταπόκριση – αν δεν υπάρχουν αυτά, κάνουν swipe στον επόμενο – χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία μιας βαθύτερης επικοινωνίας. Το trend με τον ανανά είναι ακόμα μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τον ουσιαστικό διάλογο.
Συμπερασματικά, ενώ τέτοιες πρακτικές μπορεί να φαίνονται παιχνιδιάρικες και να έχουν μια επιφανειακή γοητεία, είναι σημαντικό να μην αντικαταστήσουν την αυθεντική, άμεση ανθρώπινη επαφή και τις ουσιαστικές συνομιλίες που βοηθούν στην ανάπτυξη πιο βαθιών και ρεαλιστικών σχέσεων. Νομίζω ότι σε όλους αξίζει κάτι περισσότερο από έναν ανανά…