Trending Now

Ο μπλε Διόνυσος ασπάστηκε τον γυμνισμό -και δεν είναι ο μόνος

Η εκκεντρική εμφάνιση σε ραδιοφωνικό σταθμό και μια έκθεση για... λίγους

Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο μπλε Διόνυσος που γνωρίσαμε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ασπάστηκε» τον γυμνισμό· και δεν είναι ο μόνος

Τι σχέση έχει με τον γυμνισμό ο Γάλλος τραγουδιστής Φιλίπ Κατερίν, που έκανε αίσθηση στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τον Ιούλιο, όταν εμφανίστηκε ως «Διόνυσος», ημίγυμνος και βαμμένος μπλε; 

Φαίνεται πως μετά την ημίγυμνη εμφάνιση ως Διόνυσος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το να «ασπαστεί» τον γυμνισμό ήταν το... λογικό επακόλουθο. Κι έτσι εμφανίστηκε γυμνός σήμερα στο ραδιόφωνο.

Ο μπλε Διόνυσος και ο γυμνισμός στη Γαλλία

Ο «Διόνυσος» των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 παρουσιάζει από σήμερα και κάθε Πέμπτη μια εβδομαδιαία, χιουμοριστική εκπομπή στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Το βίντεο που τον δείχνει γυμνό μέσα στο στούντιο προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο σταθμός ανέφερε ότι ο Κατερίν, που είναι «γνωστός στους ακροατές του» αφού παρουσίαζε το 2015 μια άλλη εκπομπή, τη «La langue a l’oreille», θα έχει «λευκή επιταγή (…) με την ιδιορρυθμία και την έλλειψη προβλεψιμότητας που τον χαρακτηρίζουν».

Στην πρεμιέρα του, εν αδαμιαία περιβολή, ερμήνευσε –τι άλλο;– το τραγούδι «Γυμνός» (Nu) όπως είχε κάνει και τον Ιούλιο μπροστά σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές. «Αυτό το τραγούδι δεν μπορώ να το τραγουδήσω ντυμένος», εξήγησε ο 55χρονος καλλιτέχνης, γνωστός για το προκλητικό στυλ και τις εκκεντρικότητές του.

Τι είπε για την εμφάνιση ως Διόνυσος

Η σημερινή εκπομπή ήταν μια ευκαιρία για τον Κατερίν να σχολιάσει με χιούμορ τις επικρίσεις που δέχτηκε για την «ερμηνεία» του ως Διόνυσος.

«Με έκαναν γλυκό στην Κίνα (…) Μια γυναίκα μιας κάποιας ηλικίας που είπε κατά πρόσωπο ότι είμαι η ντροπή της Γαλλίας (…) αλλά γενικά οι άνθρωποι μου έδειξαν αγάπη, πρέπει να το πω, μου έλεγαν ‘μπράβο, μπράβο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες’ λες κι είχα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο», είπε.

Το ταμπλό στο οποίο μετείχε ο Φιλίπ Κατερίν στην τελετή έναρξης σόκαρε τους συντηρητικούς κύκλους, τα ακροδεξιά κόμματα και ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους που νόμισαν ότι επρόκειτο για μια εκτός τόπου και χρόνου ειρωνική ματιά στον Μυστικό Δείπνο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομάς Ζολί διευκρίνισε ότι ήθελε να δείξει «μια μεγάλη, παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στους Θεούς του Ολύμπου».

«Λυπάμαι πολύ αν αυτό σόκαρε (…) δεν ήταν στις προθέσεις μου», είπε ο Φιλίπ Κατερίν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, υπογραμμίζοντας ότι και ο ίδιος γαλουχήθηκε με τα χριστιανικά ιδεώδη και ότι «το ωραίο στη θρησκεία αυτή είναι η συγχώρεση».

Η εμφάνισή του πάντως άρεσε όπως φαίνεται στην Κίνα όπου ο τραγουδιστής απέκτησε το παρατσούκλι «ο καλλιτέχνης Στρουμφ» και ενέπνευσε σκίτσα ή γλυπτά ομοιώματά του από αμυγδαλόπαστα.

Το κίνημα του γυμνισμού στη Γαλλία

Πάντως, όσο και «σοκαρισμένοι» να δηλώνουν κάποιοι, ο Φιλίπ Κατερίν δεν είναι ο μόνος που «ασπάστηκε» τον γυμνισμό, και στη Γαλλία δεν είναι κάτι πρωτάκουστο.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι Γάλλοι πολίτες βγάζουν τα ρούχα τους για να απολαύσουν πιο φυσικά τη νέα έκθεση στο Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας.

Σε αυτήν την έκθεση το γυμνό δεν είναι μόνο στους τοίχους. Το Μουσείο της Μασσαλίας, σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη σχέση τους με τον γυμνισμό βλέποντας τα έργα τέχνης μη φορώντας τίποτα άλλο εκτός από τα παπούτσια τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ερίκ Στεφανό, της γαλλικής οργάνωσης γυμνιστών FFN, δήλωσε ότι δεν υπήρχε αντίρρηση για τα γυμνά πόδια, απλά είναι μια προφύλαξη από το παρκέ του δαπέδου. «Είναι για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί από σκλήθρες».

Οι γυμνές επισκέψεις στην έκθεση Naturist Paradises πραγματοποιούνται ένα βράδυ κάθε μήνα, όταν το μουσείο είναι κανονικά κλειστό. Η έκθεση περιλαμβάνει 600 φωτογραφίες, ταινίες, περιοδικά, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης από κοινότητες γυμνιστών καθώς και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία και την Ελβετία.

«Η Γαλλία είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο για τους γυμνιστές: το εύκρατο κλίμα της και οι θάλασσες έχουν διευκολύνει τη δημιουργία κοινοτήτων, οι οποίες –με εξαίρεση την Ελβετία– δύσκολα μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ελεύθερα αλλού στην Ευρώπη» επισημαίνει και προσθέτει:

«Σήμερα, υπάρχει μια νέα τάση για γυμνό στη φύση, μια τάση που συμβαδίζει με την αναζήτηση για υγιεινη διατροφή, χορτοφαγικές δίαιτες και τη χρήση φυσικών θεραπειών, διαλογισμού και γιόγκα στην ύπαιθρο. Είναι ένας τρόπος ζωής που απορρίπτει αυτά που μας βαραίνουν και υιοθετεί τον φυσικό τρόπο».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο αγαπημένος «μπλε Διόνυσος» δεν είναι και τόσο avant garde στη Γαλλία, όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη...