Trending Now

Τζεφ Μπέζος: Έτσι προσλαμβάνει τα στελέχη της Amazon

Ούτε βιογραφικό ούτε προσόντα – Τι ζητάει το «αφεντικό» της Amazon από τους υπαλλήλους του

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δυο ερωτήσεις που κάνει ο Μπέζος για να σε προσλάβει
© EPA

Στέλεχος της Amazon εξηγεί πώς προσελήφθη από τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος χωρίς να έχει δυνατό βιογραφικό και χωρίς καμία προϋπηρεσία

Η Ann Hiatt, όταν ολοκλήρωνε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον το 2002, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι την περίμενε μία θέση στην Amazon και σίγουρα δεν περίμενε ότι θα περάσει από συνέντευξη με τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος.

Η ιστορία της και η επιτυχημένη διαδρομή της έχει γίνει κάτι σαν αστικός μύθος και η ίδια φροντίζει να επιβεβαιώνει τα βασικά σημεία αυτής της αφήγησης μέσα από την αρθρογραφία της. Τι το ξεχωριστό όμως έχει αυτή η συγκεκριμένη εργαζόμενη που πριν από μερικά χρόνια έπεισε τον Μπέζος να την προσλάβει χωρίς δεύτερη  σκέψη;

Η Hiatt πίσω στο 2002 υπέβαλε αίτηση για μία θέση στη Amazon, ως junior assistant του Μπέζος.

Παρόλο που δεν είχε δυνατό βιογραφικό να επιδείξει και σίγουρα δεν διέθετε καμία εμπειρία, λίγες ημέρες μετά δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, στο οποίο την ενημέρωναν ότι την περίμεναν για συνέντευξη. Φυσικά, κανείς δεν την είχε ενημερώσει ότι θα περνούσε από «απανωτές συνεντεύξεις με τους ανώτερους βοηθούς» του Μπέζος και κανείς δεν της είπε ότι η τελική συνέντευξη θα ήταν με τον ίδιο τον Μπέζος, το «μεγάλο αφεντικό» της Amazon.

Όπως αναφέρει η Hiatt, αυτό το παράξενο τετ-α-τετ με τον Μπέζος, τελικά, δεν ήταν τόσο τρομακτικό όσο το περίμενε.

«Ο Μπέζος ξεκίνησε τη συνέντευξη υποσχόμενος ότι θα μου έκανε μόνο δύο ερωτήσεις και ότι η πρώτη θα ήταν μια ‘διασκεδαστική’ δοκιμασία για το μυαλό», έγραψε σε άρθρο της στο CNBC.

Για την πρώτη ερώτηση, η Hiatt έπρεπε να υπολογίσει –κατά προσέγγιση- πόσοι υαλοπίνακες υπήρχαν στην πόλη του Σιατλ.

«Τι;!», αναρωτήθηκε η νεαρή γυναίκα, ενώ στο άρθρο της αναφέρει ότι στην αρχή τρομοκρατήθηκε, ωστόσο μετά έβαλε το μυαλό της να δουλέψει και έκανε μερικούς υπολογισμούς.

«Περιέγραψα πώς θα ξεκινούσα με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο Σιάτλ, τον οποίο ευτυχώς μάντεψα σωστά ως περίπου 1 εκατομμύριο, απλά για να κάνω τα μαθηματικά πιο εύκολα. Στη συνέχεια, είπα ότι ο καθένας τους θα είχε ένα σπίτι, ένα μέσο μεταφοράς και ένα γραφείο ή σχολείο - όλα αυτά θα είχαν παράθυρα. Έτσι πρότεινα να βασίσουμε την εκτίμηση στους μέσους όρους όλων αυτών», γράφει η Hiatt. Μετά από 10 λεπτά υπολογισμών, είπε στον Μπέζος την –κατά προσέγγιση- εκτίμησή της.

«Αυτό φαίνεται περίπου σωστό», της είπε τότε, προφανώς ικανοποιημένος από την απάντησή της.

Τώρα, για τη δεύτερη ερώτηση, ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων τη ρώτησε κάτι πολύ πιο απλό – φαινομενικά. Η ερώτηση αφορούσε τους στόχους που είχε για την καριέρα της.

 «Του είπα ότι η Amazon είχε αποδείξει ότι ήταν μια εταιρεία γεμάτη φιλόδοξους και παθιασμένους ανθρώπους», θυμάται η Hiatt.

«Ήθελα να γίνω σαν αυτούς και να μάθω ό,τι ήξεραν. Τα δυνατά τους σημεία βρίσκονταν στους τομείς που προσωπικά ήθελα να αναπτύξω, οπότε η αξία της εμπειρίας ήταν προφανής, παρόλο που όλο αυτό το ένιωθα σαν λοξοδρόμηση από τον στόχο μου να γίνω καθηγήτρια. Εξήγησα ότι δεν είχα ιδέα πώς να γίνω βοηθός, αλλά ότι γνώριζα τη σημασία του να βρίσκομαι σταθερά έξω από τη ζώνη άνεσής μου. Ήθελα να μπω σε μια αστρονομική καμπύλη μάθησης και ανάπτυξης», αναφέρει η ίδια.

Μετά τις επιτυχημένες απαντήσεις της, η Hiatt προσλήφθηκε «επί τόπου» και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία.

Ξεκινώντας ως κατώτερη βοηθός, συνέχισε να συνεργάζεται στενά με τον Μπέζος κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Amazon και τελικά έγινε ένας από τους εκτελεστικούς επιχειρηματικούς συνεργάτες του.

Βέβαια, για να πούμε και τη μαύρη αλήθεια, προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα για το σύνολο των εργαζομένων της Amazon, αλλά προφανώς και ο Μπέζος δεν είναι ο τυπικός εργοδότης...

Με στοιχεία από CNBC.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.