Trending Now

Στενό Αιτωλοακαρνανίας: Το χωριό των 33 κατοίκων στο Instagram

Αναρτήσεις με κουλούρια στον ξυλόφουρνο, πλύσιμο μαξιλαριών από προβατίσιο μαλλί, κρέμασμα κουδουνιών στο κοπάδι και μάζεμα καπνού

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χωριό Στενό
Photo: Σίφης Μοίρας

Οι παραδόσεις του μικρού χωριού Στενό Αιτωλοακαρνανίας στο Instagram

Παραδόσεις άγνωστες για τους περισσότερους, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει κατευθείαν από το παρελθόν. Εικόνες από το ψήσιμο λαπατόπιτας στον ξυλόφουρνο, το πλύσιμο μαξιλαριών από προβατίσιο μαλλί, το κρέμασμα κουδουνιών στο κοπάδι, το ασβέστωμα αυλής, το χτύπημα της καμπάνας, το τάισμα στο κοτέτσι, το άπλωμα του τραχανά, αναγγελείες για τα μνημόσυνα αλλά και τα πανηγύρια του χωριού, αναρτώνται καθημερινά στον λογαριασμό Στενό Αιτωλοακαρνανίας στα social media. H πρωτοβουλία ξεκίνησε από έναν 18χρονο, τον Σίφη Μοίρα, που από την αγάπη του για το χωριό του με τους μόλις 33 μόνιμους κατοίκους και με εξοπλισμό το κινητό του τηλέφωνο, θέλησε να δημιουρήσει ένα ανεπιτήδευτο λεύκωμα με σκηνές από την αγροτική καθημερινότητα, προκειμένου να το αναδείξει στο ευρύ κοινό. 

Στενό Αιτωλοακαρνανίας: Το χωριό των 33 κατοίκων στο Instagram

Βγάζοντας την πατάτα #stenoaitoloakarnanias #στενόαιτωλοακαρνανίας

Posted by Στενο Αιτωλοακαρνανιας on Monday, May 29, 2023

Πλύσιμο τον μαξιλαριών φτιαγμένα απο προβατίσιο μαλλί 

Posted by Στενο Αιτωλοακαρνανιας on Saturday, April 13, 2024

"Στη σελίδα αναδεικνύω παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως η μάζωξη του βαμβακιού και του καπνού χειρονακτικά και η ζωοτροφία-κύρια ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής με πολλές δυσκολίες καθώς πρέπει ανά πάση στιγμή σε εγρήγορση. Έπειτα είναι και οι οικιακές δραστηριότητες, όπως το ζύμωμα του ψωμιού, το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο και η ετοιμασία παραδοσιακών γλυκών σαν το λαδόγλυκο, τον χαλβά, το κουρκούτι και τη γαλατόπιτα."

Τα χωριάτικα κουλούρια με κανέλα και γαρίφαλα

Posted by Στενο Αιτωλοακαρνανιας on Tuesday, February 13, 2024

Περιγράφει ο Σίφης από το Στενό Αιτωλοακαρνανίας και συμπληρώνει: " Η λαπατόπιτα που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε είναι μια πίτα με βασικό συστατικό τα λάπατα και διάφορα άλλα άγρια χόρτα όπως σπανάκι και τσουκνίδα. Η ζύμη φτιάχνεται με αλεύρι και νερό. Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα, τα ζεματίζουμε ελαφρώς, τα αναμυγνύουμε με τυρί και μυρωδικά όπως άνιθο και φρέσκο κρεμμύδι και ψήνουμε στον ξυλόφουρνο.

Η παραδοσιακή λαπατόπιτα με τυρί, τραχανά ,λάπατα ,σπανάκι, κρεμμύδια, σκόρδο ,άνηθο με ντόπια υλικά της κυρίας Σοφίας και το φύλο της πίτας ζυμωτό στα χέρια. ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ 

Posted by Στενο Αιτωλοακαρνανιας on Wednesday, January 17, 2024

Φτιάχνουμε επίσης πιρπίρα, που είναι σαν κουλούρα με ζυμάρι, λάδι και τυρί. Από τα πιο παραδοσιακά μας φαγητά είναι ο τραχανάς. Η εκτέλεσή του είναι αρκετά δύσκολη καθώς βάζουμε πρώτα το καζάνι να βράσει με πρόβιο γάλα, μετά προσθέτουμε τον τραχανά, και κάνουμε το λεγόμενο ζεμάτισμα. Το κοσκινίζουμε στον αρήλογο (κόσκινο που αντί συρμάτινο τούλι έχει τρυπητή λαμαρίνα) και μετά τον απλώνουμε στον ήλιο για τρεις μέρες."

Στη σελίδα προβάλλονται οι θερμές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων του μικρού χωριού, που συγκεντρώνονται καθημερινά σε σπίτια ή στο καφενείο και οι καθημερινές εργασίες, από το βάψιμο του καμπαναριού μέχρι την δημιουργία στεφανιών για τα πρόβατα.

Εικόνες από τον εθελοντικό καθαρισμό της εκκλησίας μας και της γεώτρησης μας Να είμαστε καλά και του χρόνου με υγεία...

Posted by Στενο Αιτωλοακαρνανιας on Sunday, April 14, 2024

"Στο χωριό πλέκουν, κεντούν, ασχολούνται με την ξυλογλυπτική, την καλαθοπλεκτική, το κυνήγι και περιποιούνται τους κήπους τους με προσήλωση. Mια από τις πιο δύσκολες κατασκευές είναι η δημιουργία στεφανιών για τα πρόβατα και τα γίδια. Συνήθως το ξύλο που χρησιμοποιούμε είναι φτελιάς. Παίρνουμε το τρυπητήρι, το κοπίδι και την κασάρα και πελεκάμε το ξύλο για αρκετή ώρα μέχρι να σχηματιστεί μια κλίση. Μετά το βάζουμε στο νερό και αφού περάσουμε μερικές μέρες το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω από το τζάκι για να γίνει σκληρό και να καπνιστεί." Λέει ο 18χρονος που όπως τονίζει, ονειρεύεται να ασχοληθεί με την εικονοληψεία και την δημοσιογραφία, ωστόσο την ζωή στο χωριό δεν την αλλάζει:

Πελέκησε το ξύλο και δημιούργησε ένα στεφάνι για να κρεμάσει τα κουδούνι στα πρόβατα η στα γίδια. Ο Μοιρας Νασος συνεχίζει με τον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο.

Posted by Στενο Αιτωλοακαρνανιας on Sunday, March 3, 2024

"Mου προσφέρει έναν πιο απλό και ήρεμο τρόπο ζωής και επαφή με την φύση όπου μπορείς να δεις όμορφα τοπία και να απολαύσεις πεζοπορία στην ορεινή περιοχή. Οι σχέσεις μεταξύ μας πιο στενές και ο κόσμος πιο φιλόξενος σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις, καθώς όλοι γνωρίζονται και σε περίπτωση ανάγκης πάντα υπάρχει κάποιος να βοηθήσει. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στο χωριό, όπως ένα καλύτερο οδικό δίκτυο, το σύστημα ύδρευσης, η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, η δημιουργία σχολείου, τρόποι επαγγελματικής αποκατάστασεις για νέους, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αλλά και υποστήριξη της φροντίδας των ηλικιωμένων."

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.