Trending Now

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι δύτες κάνουν ντους μετά από κάθε βουτιά

...και όχι, δεν έχει σχέση ούτε με το χλώριο ούτε με τα επίπεδα μόλυνσης της πισίνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί οι δύτες των Ολυμπιακών Αγώνων κάνουν τόσα ντους;
© Clive Rose/Getty Images

Γιατί οι δύτες κάνουν τόσα ντους; Μια εξήγηση που δεν έχει να κάνει ούτε με την υγιεινή ούτε με την καθαριότητα

Από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων οι καταδύσεις και από τα πλέον εντυπωσιακά θεάματα τα αψεγάδιαστα σώματα των δυτών και των δυτριών που «σκάνε» στο νερό από τεράστια ύψη, εντυπωσιάζοντας πάντα το κοινό.

Οι πιο παρατηρητικοί θεατές και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, όμως, συχνά διαπιστώσουν ότι οι αθλητές κάνουν ντους μεταξύ των καταδύσεών τους. Ακόμα κι αν βούτηξαν τώρα και η επόμενη βουτιά τους είναι προγραμματισμένη αμέσως μετά, θα κάνουν ντους. Μα, γιατί;

Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που  το κάνουν αυτό, και δεν είναι ούτε για να παραμένει το νερό της πισίνας καθαρό ούτε καν για να προστατεύονται τα σώματα των αθλητών από το χλώριο. Τότε γιατί;

Στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει καθόλου με την καθαριότητα ή την υγιεινή, αλλά με την απόδοση του αθλητή στο αγώνισμα. Όποιος έχει κολυμπήσει σε εξωτερική πισίνα ή απλώς στη θάλασσα ακόμα και σε μια καλοκαιρινή μέρα, γνωρίζει τη δοκιμασία της εξόδου από το νερό.  

Ένα ήπιο αεράκι που δεν είναι τίποτα όταν είσαι στεγνός ξαφνικά γίνεται μαρτύριο για το σώμα – και κυρίως για το μυοσκελετικό σύστημα αυτού που υφίσταται τη συγκεκριμένη δοκιμασία. Γιατί, όταν βγαίνουμε από το νερό, αυτή η διακύμανση της θερμοκρασίας έχει όντως αντίκτυπο στο μυικό μας σύστημα. Και για εμάς, τους απλούς λουόμενους και περιστασιακούς κολυμβητές δεν έγινε και τίποτα. Λίγη ανατριχίλα, καμιά κράμπα και μετά θα σκουπιστούμε, θα επανέλθει η θερμοκρασία του σώματος στα κανονικά της και όλα καλά. Για τον δύτη ή τη δύτρια όμως που διεκδικεί μετάλλιο αυτή η μικρή απόκλιση στη θερμοκρασία του σώματός του και το παραμικρότερο «πιάσιμο» ή «τράβηγμα» στους μύες μπορεί να είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα που θέλει να καταφέρει.

Και σε ένα άθλημα τέτοιας ακριβείας όσο οι καταδύσεις, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό.

Μιλώντας στο CNN στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, ο προπονητής καταδύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Jacob Brehmer εξήγησε: «Συνήθως, αφού ένας δύτης κάνει μια κατάδυση, θα πρέπει να περιμένει αρκετό χρόνο πριν από την επόμενη κατάδυση. Η θερμοκρασία του αέρα στο κατάστρωμα της πισίνας μπορεί να είναι λίγο ψυχρή, οπότε το ντους μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τους μύες ζεστούς. Η κατάδυση είναι ένα τόσο γρήγορο άθλημα και τέτοιας ακρίβειας, που, αν ο δύτης κρυώσει λίγο και σφίξει, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει την απόδοσή του».

Και ας είμαστε δίκαιοι, αν η ακριβής γωνία ενός από τα άκρα σας καθώς κάνετε πιρουέτα στον αέρα από μια πτώση 10 μέτρων μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ δόξας και ήττας, πιθανότατα θα κάνατε κι εσείς όλα αυτά τα ντους!

Με πληροφορίες από Unilad.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.