Trending Now

Οι celebrities που «συναντούν» τον άλλο εαυτό τους με την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Σαν να μη συνέβη τίποτα»

Ελένη Βαρδάκη
24’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας Photoshop και AI τεχνολογία ζωντανεύουν διάσημα πρόσωπα σε διαφορετικές στιγμές της ζωή τους

David Bowie, Audrey Hepburn και πριγκίπισσα Diana. Τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες που γνώρισε και αγάπησε ο πλανήτης σε κάθε γωνιά του, τρεις μορφές που αφήσαν ιστορία για την προσωπικότητα και το έργο τους. Ένας από τους πιο ταλαντούχους και επιδραστικούς μουσικούς της δεκαετίας του 1970, μια ηθοποιός σύμβολο της μόδας που έδωσε τη δική της πινελιά στον κόσμο του Hollywood και μια πριγκίπισσα που έσπασε τους κανόνες. Πώς θα έμοιαζαν άραγε σήμερα αυτά τα πρόσωπα, αν κάποιος πειραματιζόταν με τα AI εργαλεία;

AI τεχνολογία: Η ψηφιακή επιστροφή των διασημοτήτων και ο φωτογράφος Alper Yesiltas

Ο φωτογράφος Alper Yesiltas αποφάσισε να φέρει στη ζωή διασημότητες που αποχαιρετήσαμε στις ένδοξες εποχές τους, δημιουργώντας μια φωτογραφική σειρά με τίτλο «Σαν να μην συνέβη τίποτα». Lightroom, VSCO και λογισμικό AI Remini για βελτίωση εικόνας, συνθέτουν πορτρέτα με εντυπωσιακά ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, δείχνοντας στο κοινό πώς θα είχαν μεγαλώσει μερικά από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της ποπ κουλτούρας -και όχι μόνο- αν τελικά δεν είχε συμβεί τίποτα. Οι φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί στον προσωπικό λογαριασμό του Alper Yesiltas στο Instagram, παρουσιάζοντας τις χαμένες διάσημες προσωπικότητες, όπως τις περιγράφει στις αναρτήσεις του, που θαύμαζε για χρόνια. Κάθε τέτοιο πορτρέτο συγκεντρώνει πάνω 40 χιλιάδες likes, με ορισμένα να έχουν σχολιαστεί ως αρκετά αμφιλεγόμενα.

Υπάρχουν χρήστες που δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το έργο του φωτογράφου, ωστόσο υπάρχουν εκείνοι που κάνουν λόγο για ασέβεια προς το πρόσωπο των πεθαμένων και εκμετάλευσή τους. «Αποφάσισα να δημιουργήσω μια νέα στιγμή για όλα αυτά τα πρόσωπα, ενσωματώνοντας ρομαντικά συναισθήματα και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια», γράφει ο φωτογράφος στο Instagram.

Εκτός από την ψηφιακή επιστροφή των διασημοτήτων, ο Alper Yesiltas πειραματίζεται και με με τους σημερινούς celebrities, με όλους όσους εμφανίζονται συνεχώς σε εξώφυλλα και sites, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά μια σειρά με τίτλο «Young Age(d)», βασισμένη στην AI τεχνολογία. Justin Bieber, Harry Styles και Billie Eilish, είναι μόνο μερικοί για τους οποίους έχουμε μια πρώτη εικόνα του πώς θα αλλάξουν εμφανισιακά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Τελικά, οι νέες τεχνολογίες στερούν όντως τη δημιουργικότητα ή την εξελίσσουν; 

Γνωρίζοντας τον Alper Yesiltas
Τούρκος φωτογράφος και δικηγόρος που ζει στην Κωνσταντινούπολη και απαθανατίζει στιγμές τα τελευταία περίπου 18 χρόνια. Μερικές από τις φωτογραφίες που επεξεργάζεται παγκοσμίως σε βιβλία, άλμπουμ, περιοδικά, ιστοσελίδες, παρουσιάζονται σε εκθέσεις και βραβεύονται σε διαγωνισμούς.

AI τεχνολογία: Η ψηφιακή συνάντηση των διασημοτήτων και ο καλλιτέχνης Ard Gelinck

Στον ψηφιακό κόσμο μας ξεναγεί με τη σειρά του ο Ολλανδός καλλιτέχνης Ard Gelinck, αποφασίζοντας να φέρει ορισμένες διασημότητες «πιο κοντά με τον εαυτό τους». Σε αυτό το project κάνουμε ένα flashback, επιστρέφοντας στα παιδικά χρόνια της Taylor Swift, στην εφηβεία του Tom Cruise και στον μικρό γελαστό Kurt Cobain. Άτομα κυρίως από τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου, εμφανίζονται στην mini-me εκδοχή τους, δίπλα στην πιο πρόσφατη, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν μέσω Photoshop και εργαλείων AI.

«Όλες οι αναρτημένες επεξεργασμένες φωτογραφίες είναι δικές μου δημιουργικές σκέψεις, καλοπροαίρετες και γίνονται από αγάπη και σεβασμό για τους καλλιτέχνες και τους φωτογράφους. Μπορείτε να το ονομάσετε fan art ή fan Ard», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Ard Gelinck. Ο Ολλανδός καλλιτέχνης έχει βρει τον τρόπο να συνδυάσει φαντασία και τεχνολογία, χαρίζοντας πρωτότυπες εικόνες. Να σημειωθεί, πως για κάθε τέτοιο έργο μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις ώρες, προκειμένου να βγει το ιδάνικο αποτέλεσμα. Παρά τη δημοφιλία και την απήχηση των συγκεκριμένων αναρτήσεων, ο Ard Gelinck τονίζει σε κάθε post ότι δεν πρόκειται για υλικό προς πώληση, μια και δεν αποσκοπεί στην εμπορική χρήση τους. Αντιθέτως, αυτό που προσπαθεί, είναι να δοκιμάσει δημιουργικά τον εαυτό του, ξεπερώνοντας τα όριά του. 

Γνωρίζοντας τον Ard Gelinck
Ολλανδός καλλιτέχνης και γραφίστας που ξεκίνησε να μοιράζεται τα πρώτα του ψηφιακά έργα στο Twitter το 2018, περνώντας στο Instagram και αγγίζοντας σήμερα τους 293 χιλιάδες ακόλουθους. Χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Photoshop, για να ενώνει celebrities με τους νεότερους εαυτούς τους, εντάσσοντας το υλικό του στην κατηγορία της «ψηφιακής τέχνης».

Και κάπως έτσι, χάρη σε δύο διαφορετικούς καλλιτέχνες που ένωσαν τεχνολογία και δημιουργία, γνωρίσαμε ένα νέο σύμπαν διασημοτήτων. Εκεί όπου όλοι είναι παρόντες, αγκαλιάζουν τον εαυτό τους, μας κάνουν να νοσταλγούμε περασμένες δεκαετίες και μας προετοιμάζουν για τις επόμενες. Μήπως τα εργαλεία photoshop και AI, έφτιαξαν τη δική τους  χρονομηχανή;