Trending Now

Η στιγμή που κεραυνός χτυπά σκάφος στον κόλπο του Λιβαδιού στη Σέριφο

Δείτε την εντυπωσιακή φωτογραφία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σέριφος: Η στιγμή που κεραυνός χτυπά σκάφος
Σέριφος: Η στιγμή που κεραυνός χτυπά σκάφος (εικόνα) © Facebook / Forecast Weather Greece / Μαρία Λιβανίου

Σέριφος: Η στιγμή που κεραυνός χτυπά σκάφος - Η εντυπωσιακή φωτογραφία 

Μία εντυπωσιακή φωτογραφία από τη στιγμή που κεραυνός χτυπά σκάφος στον κόλπο του Λιβαδιού στη Σέριφο βρήκε το φως της δημοσιότητας μετά την κακοκαιρία που έπληξε μεγάλος μέρος της Ελλάδας - και το νησί - το απόγευμα της Πέμπτης (4.7). 

Η φωτογραφία από τον κεραυνό στη Σέριφο ανήκει στη Μαρία Λιβανίου και δημοσιεύτηκε στη σελίδα Forecast Weather Greece και απεικονίζει κεραυνό που φαίνεται να χτυπά σκάφος που παραμένει στον κόλπο του Λιβαδιού την ώρα της καταιγίδας. Η εντυπωσιακή λήψη είναι τραβηγμένη από τη χώρα της Σερίφου. 

📸 Απίστευτη λήψη #κεραυνού από την χώρα της #Σερίφου την ώρα της καταιγίδας με θέα το λιβάδι. ❗️Ο κεραυνός όπως...

Posted by Forecast Weather Greece on Thursday, July 4, 2024

Τη Σέριφο έπληξε ισχυρή καταιγίδα που μετέτρεψε τα σοκάκια του νησιού σε ποτάμια. 

⚡️Ισχυρή καταιγίδα στην χώρα της Σερίφου τώρα Βίντεο : Σωτήρης Γρηγορίαδης / Veranda Serifos Grillhouse

Posted by Forecast Weather Greece on Thursday, July 4, 2024

Τι πρέπει να κάνουμε όταν πέφτουν κεραυνοί και εμείς βρισκόμαστε έξω ή στη θάλασσα

Η Πολιτική Προστασία μάς θυμίζει τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουμε όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Έτσι, θα πρέπει να προσέξουμε: 

•   Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

•   Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

•   Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

•   Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

•   Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

•   Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

•   Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

•   Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

•   Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Τι γίνεται όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα ενώ πέφτουν κεραυνοί - Η εξήγηση Κολυδά

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς μάς προειδοποιεί για τους κινδύνους καταιγίδα και κεραυνοί να μας βρουν στη θάλασσα. Μάλιστα, μαζί με τις συμβουλές του, δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που κεραυνός χτυπά ψαρά που με το καλάμι του βρίσκεται όρθιος πάνω σε βάρκα, δίπλα από ακόμη δύο ψαράδες. 

Ο κ. Κολυδάς εξηγεί ότι οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στη θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα. Και διευκρινίζει: «Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

» Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στη χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων. Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει. Όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας. Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.