Trending Now

Ύπουλος Σκατζόχοιρος: Μαγειρεύει μόλις με τα βασικά, σε βουνά και ποτάμια και γίνεται viral

Ποιος είναι ο λογαριασμός που κάνει το outdoor cooking με τον βασικό εξοπλισμό, trend στα social media

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
29’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαγειρική στην φύση
© Ypoulos Skatzoxoiros.

Ύπουλος Σκατζόχοιρος: Outdoor cooking στην ελληνική φύση

Ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα, πλάι στις όχθες ποταμών, πάνω στα βράχια της θαλάσσας, αλλά και σε υψηλά υψόμετρα με θέα σε βουνοκορφές, η μαγειρική έξω στη φύση με τον απολύτως βασικό εξοπλισμό το τελευταίο διάστημα μοιάζει πιο ελκυστική από ποτέ. Αμέτρητα βίντεο φιγουράρουν στα trends του εξωτερικού, στα οποία food bloggers και tik tokers, παρασκευάζουν εύκολα και απλά, νόστιμα φαγητά πάνω σε πέτρες ή ξύλα και σερβίρονται με αυτό που θα λέγαμε... ρουστίκ στιλ. Από τη στιγμή που η Ελλάδα προσφέρει μαγευτικά φυσικά τοπία και εκλεκτές πρώτες ύλες, ποιος ο λόγος να μη γίνεται κι εδώ κάτι τέτοιο; Κάπως έτσι ίσως σκέφτηκε ο Πάνος Γκ., εμπνευστής του λογαριασμού «Ύπουλος Σκατζόχοιρος» στο Instagram που τακτικά δημιουργεί περιεχόμενο για τους φυσιολάτρεις με εκπαιδευμένους ουρανίσκους, που έχουν αδυναμία στο BBQ. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;
«Η σχέση μου με τη μαγειρική είναι προς το παρόν ερασιτεχνική αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου μάγειρα αλλά ψήστη. Πιστεύω ακράδαντα ότι το μαγείρεμα είναι μιας μορφής ψυχοθεραπεία μια και αδειάζει το μυαλό από σκέψεις και σε “αναγκάζει” να πειραματιστείς με γεύσεις, υφές και υλικά. Αυτό που με ώθησε στο να επικεντρωθώ στο outdoor BBQ είναι ότι ένα καλοψημένο κρέας αποτελεί για μένα μια μορφή ηδονής –από αυτές που απολαμβάνει κανείς ως το τέλος της ζωής του– οπότε προσπαθώ να το εξελίξω έτσι ώστε να ικανοποιεί πρωτίστως τους δικούς μου γευστικούς κάλυκες», θα πει ο Πάνος που όταν δεν ασχολείται με το υπαίθριο ψήσιμο, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ψυχική υγεία και παραδίδει φιλολογικά μαθήματα. Επέλεξε να παντρέψει την μεγάλη του αγάπη για τη μαγειρική με τη φύση καθώς, όπως εξηγεί, σε αυτόν ασκεί μια ξεχωριστή επιρροή.
 
«Ανέκαθεν πίστευα πως η επαφή του Ανθρώπου με τη Φύση είναι μια δυναμική αλληλεπίδραση και μια συνεχής ανταλλαγή ενέργειας. Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψεις νέες εικόνες, νέους ανθρώπους και τα όριά σου είναι το να ταξιδεύεις εκτός του αστικού ιστού, να παίρνεις μονοπάτια, να αναπνέεις θαλασσινό αέρα να νιώθεις στη σάρκα σου την υγρασία του βουνού, να βλέπεις τον αντικατοπτρισμό σου στην ήρεμη επιφάνεια της λίμνης, να ακούς το θρόισμα των φύλλων όταν τα τινάζει ο βοριάς, να νιώθεις την ορμή του ποταμού όταν ξεκουράζεις τα πόδια σου στο νερό του από την πεζοπορία. Αυτές οι φυσιολατρικές περιήγησεις μου περιλαμβάνουν διανυκτέρευση σε σκηνή ή σε αυτοσχέδια καταφύγια όλες τις εποχές του χρόνου, μια και μόνο όταν ζεις κάτι σε όλες του τις εκφάνσεις μπορείς να το αγαπήσεις πραγματικά». Μέσα από τις εμπειρίες του σε πεζοπορίες και camping, εμπνεύστηκε και το όνομα του λογαριασμού που σήμερα μετρά σχεδόν 19.000 ακολούθους. 
«Ψάχνοντας ένα όνομα ξεχωριστό, σκέφτηκα το Ypoulos Skatzoxoiros. Ο σκαντζόχοιρος σαν ζωάκι μού ήταν πολύ συμπαθητικός. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα πλάσμα που δεν επιτίθεται, αλλά έχει τα αγκάθια για να αμύνεται και να κλείνεται ασφαλής σαν αγκαθωτή μπαλίτσα αποφεύγοντας τους φυσικούς του εχθρούς. Το «ύπουλος» σαν επιθετικός προσδιορισμός θεωρώ ότι δίνει μια ίντριγκα, ένα μυστήριο και για να μιλήσουμε με μαγειρικούς όρους είναι το αλατοπίπερο που κάνει πιο πικάντικο το όνομα του προφίλ μου. A posteriori αποδείχτηκε πολύ εμπορικό και πιασάρικο. Ούτως ή άλλως όλα στη ζωή είναι θέμα μάρκετινγκ και του πώς πουλάς τον εαυτό σου».
Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που προκαλεί, περισσότερο από ποτέ, το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με τη μαγειρική στη φύση, και υπάρχει αυξανόμενη ροή ακολούθων που ενδιαφέρονται να παρακαλουθούν το περιεχόμενο του Ύπουλου Σκατζόχοιρου; «Στο εξωτερικό η τάση της μαγειρικής στη φύση με τον βασικό εξοπλισμό (χωρίς συσκευές bbq κάθε είδους) εδώ και χρόνια έχει φανατικούς υποστηρικτές. Στη χώρα μας παρουσιάζει μια άνοδο, ειδικά μετά τον κορονοϊό όπου ο κόσμος επαναπροσδιόρισε τις αξίες και επανακαθόρισε την επαφή του με τη φύση. Αυτή η ανακατάταξη έφερε ολοένα και πιο πολλούς πιο κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον και πιο κοντά σε δραστηριότητες, όπως το ελεύθερο camping, τη μαγειρική, το ψήσιμο, το bushcraft, την επιβίωση κ.λπ. Θεωρώ πως στο μέλλον θα διαδοθεί περισσότερο και στην Ελλάδα αυτό το κίνημα της επιστροφής στη φύση αν κρίνω από το feedback που εισπράττω από όσους με ακολουθούν και αλληλεπιδρούν μαζί μου στα social».
Σύμφωνα με τον Πάνο, το να μαγειρεύεις στη φύση είναι τελείως διαφορετικό από το να μαγειρεύεις σε μια κουζίνα επαγγελματική ή ερασιτεχνική, για διάφορους λόγους, με βασικότερο γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον.
«Έχεις να αντιμετωπίσεις αστάθμιτους παράγοντες με βασικότερο, το πώς θα προστατεύσεις το περιβάλλον και θα το αφήσεις όπως ακριβώς ήταν πριν τη δική σου παρουσία. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια που έκανες και το όλο project. Όταν ψήνει κάνεις στη φύση οφείλει να σέβεται το περιβάλλον και βέβαια τους νόμους. Συγκεκριμένοι μήνες είναι αυτοί που επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, πάντα υπάρχει πυροσβεστήρας και όποτε είναι εφικτό είναι ενήμερη η Πυροσβεστική υπηρεσία ή οποιοσδήποτε αρμόδιος φορέας δραστηριοποιείται στην περιοχή» εξηγεί. Ενώ δεν λείπουν και τα ευτράπελα, όπως αναφέρει: «Σε δύο ψησιματα ο σκύλος μου άρπαξε το κρέας και ήταν ο μόνος τελικά που ήταν χαρούμενος!»
Στο προφίλ του στο Instagram, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τοπίων, τρόπων ψησίματος και υλικών – από φρέσκο ψάρι, ψαρεμένο από τον ίδιο τον Πάνο με το ψαροντούφεκό του, κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, επιλεγμένο χοιρινό, διάφορες συνταγές με αυγά και dry aged beef. Δεν λείπουν και κάποιες χορτοφαγικές προτάσεις σύμφωνα με όσα μας λέει, ενώ χρησιμοποιεί αγνή πρώτη ύλη και premium κρέατα από Έλληνες παραγωγούς. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να δει συνταγή για μπριζόλα τόμαχοκ σερβιρισμένη πάνω σε φύλο φραγκόσυκου, για προβατίνα μαγειρεμένη στα 1.500 μ. υψόμετρο στον Ταύγετο, για χοιρινά κεφτεδάκια στο μαντέμι με πατάτες με τη φλούδα μαγειρεμέα στην ακροθαλασσιά, ακόμα και συνταγές για ροφήματα με αποξηραμένα λουλούδια, αλλά και πολλές άλλες μερακλίδικες ιδέες σε διάφορες τοποθεσίες. 
«Τα τοπία που επιλέγω προσπαθώ να γεμίζουν τη δική μου ανάγκη απόδρασης και να εναρμονίζονται στην αισθητική μου είτε πρόκειται για κάποια λίμνη, είτε για κάποιο ποτάμι ή βουνό, δίνοντας πάντα μεγάλη προσοχή στη χλωρίδα, την πανίδα και τη βιοποικοιλότητα του τόπου. Στα επόμενα περιηγητικά πλάνα μου περιλαμβάνονται οι Δρακόλιμνες, ο Βίκος, η Σαμαριά, ο Αχέρωντας και σαφώς ταξίδια στο εξωτερικό, με σκοπό να συνεργαστώ με ανθρώπους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και δράσεις. Θα ήθελα όλο αυτό να πάρει μια πιο επαγγελματική μορφή με σκοπό την προβολή της φυσιολατρικής κουλτούρας, του πειραματισμού στη μαγειρική και γενικά της φιλοσοφίας ζωής μου σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα – κατοχυρώνοντας παράλληλα το Ypoulos Skatzoxoiros ως ένα αναγνωρίσιμο brand name. Στο προφίλ μου, ο ακόλουθος δεν βλέπει μόνο outdoor cooking αλλά και πάρα πολλά καρέ μέσα από τα μάτια μου συνοδευόμενα από τα απομνημονεύματά μου, τα βιώματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου. Έτσι κ αλλιώς, το προφίλ ξεκίνησε και συνεχίζεται σαν ένα ημερολόγιο καταστρώματος, ένα λεύκωμα, μια καταγραφή ερεθισμάτων αντίδρασης σε βιωματικές καταστάσεις. Μελλοντικά θα ήθελα να συνδυάσω το outdoor cooking με την ψυχοθεραπεία και το mindfulness –ιδανικά σε μορφή retreat–, κάτι που παγκόσμια κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα».

Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.