Trending Now

Εσύ ήξερες το Girl Math;

Η νέα τάση του TikTok μάς εξηγεί τη γυναικεία μαθηματική σκέψη της γενιάς Gen Z

Ελένη Βαρδάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Girl Math: Το trend στο TikTok για τη μαθηματική σκέψη των γυναικών της Gen Z.

Πλησιάζουν γιορτές και ενδεχομένως βρίσκεσαι ήδη υπό την επήρεια καταναλωτικής μανίας, για χάρη των χριστουγεννιάτικων δώρων. Δεν χρειάζεται όμως πανικός, μιας και βρήκαμε ένα νέο τρόπο προσέγγισης του τι ξοδεύεις, δίχως να αισθάνεσαι τύψεις. Αν για κάτι είμαστε ευγνώμονες στο TikTok, είναι οι ανεξάντλητες επιλογές που μας προσφέρει, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πιο αισιόδοξα και αστεία την καθημερινότητα.

Girl Math: To trend στο TikTok που ξεκίνησε από το βίντεο της Marley Brown

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο με το βίντεο της έφηβης Marley Brown,που προσπαθούσε να εξηγήσει στον μπαμπά της, πώς υπολογίζει τα έξοδά της. «Αν πληρώσω ένα μικρό ποσό με μετρητά και όχι με κάρτα, είναι σαν να μην το πλήρωσα ποτέ. Είναι δωρεάν, γιατί το ποσό στην κάρτα παρέμεινε ίδιο». Αυτό είναι ένα δείγμα, του πώς σκέφτεται η δεκαοκτάχρονη Marley Brown, με τον πατέρα της να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση και το γυναικείο πληθυσμό να την επευφημεί. Φαίνεται πως τα κοριτσίστικα μαθηματικά ήταν ένα κοινό μυστικό, το οποίο φέτος ξεκίνησαν να αποκαλύπτουν όλο και περισσότερες κοπέλες. Αναμενόμενο, αν το σκεφτείς, καθώς μας αρέσει να ψωνίζουμε, κυρίως αχρείαστα πράγματα, γι’ αυτό και υπήρξε επιτακτική ανάγκη το να βρούμε πώς θα δικαιολογήσουμε αυτή μας τη συνήθεια.

Το μαγικό με το girl math, είναι το πόσο διαφορετικά σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα, σε σημείο που θεωρείς, πως όχι μόνο δεν έχασες, αλλά κέρδισες χρήματα.

Για παράδειγμα, έχεις κανονίσει να ταξιδέψεις σε δύο μήνες και έχεις ήδη πληρώσει αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή. Αυτό σημαίνει, πως μόλις έρθει η πολυπόθητη ημέρα του ταξιδιού, είναι σαν να πήγες δωρεάν. Εφόσον δεν χρειάστηκε να πληρώσεις όταν έφτασες στην είσοδο του ξενοδοχείου, είναι σαν να μην πλήρωσες ποτέ. Τόσο απλό και τόσο εύκολο. Αν αγοράσεις ένα φόρεμα, αλλά τελικά αποφασίσεις πως δεν σου αρέσει και επιθυμείς επιστροφή χρημάτων, είναι σαν να έβγαλες περισσότερα χρήματα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο τραπεζικός σου λογαριασμός παραμένει ίδιος. Για εσένα όμως, είναι αρκετό το ότι σου δόθηκε ένα ποσό που μπορείς να το ξοδέψεις ξανά. Βγαίνεις στα μαγαζιά και βλέπεις κάτι το οποίο σου αρέσει πάρα πολύ, φυσικά όχι είδος πρώτης ανάγκης και εννοείται αρκετά ακριβό. Προσπαθείς να συγκρατήσεις τον εαυτό σου, να σταθείς στο ύψος σου και να μην κάνεις μια ακόμα άχρηστη αγορά. Και τότε σε κυριεύει η φράση «θα κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου, το αξίζω». Και κάπως έτσι έμεινες χωρίς λεφτά τέλος του μήνα, αλλά δεν νιώθεις ενοχές. Χάρη σε αυτήν την αγορά βελτίωσες τη διάθεσή σου. Είμαστε άλλωστε στην εποχή της αυτοβελτίωσης, άρα έπραξες σοφά.

Μέχρι στιγμής, το hashtag girlmath έχει δύο δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, κατακτώντας την πλατφόρμα με όλο και περισσότερα χιουμοριστικά βίντεο. Ο ανδρικός πληθυσμός βρίσκεται σε απελπισία με κάθε προσπάθεια εξήγησης της μαθηματικής αυτής σκέψης, μιας και δεν συμβαδίζει ιδιαίτερα με τη δική του. Ήταν γνωστό το πόσο ευρηματικές μπορούμε να γίνουμε, αλλά μάλλον κανείς δεν το είχε αντιληφθεί ακριβώς. Σαφέστατα το συγκεκριμένο Trend, είναι η απόδειξη του πόσο διαφορετικά λειτουργεί σε ορισμένα ζητήματα ο αντρικός και γυναικείος εγκέφαλος, με τον καθένα να διατηρεί τη δική του χάρη και φιλοσοφία.

Μπορεί το girl math να είναι μια νοοτροπία που ενστερνίζονται περήφανα πολλές κοπέλες, δεν σημαίνει όμως, πως πρόκειται για τον κανόνα. Έχουμε μια τάση, ανεξαρτήτως φύλου, να γενικεύουμε τους πάντες και τα πάντα, όπως και το να ψάχνουμε για αρνητικά, ακόμα και αν δεν υπάρχουν. Μπορεί να θέλεις να ξοδεύεις χρησιμοποιώντας ευφάνταστες δικαιολογίες, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν είσαι καλή στα μαθηματικά, ή ότι έχεις χαμηλή νοημοσύνη. Τα συγκεκριμένα βίντεο δημοσιεύονται στο TikTok από γυναίκες δημιουργούς για να αυτοσαρκαστούν με τις επιλογές τους, όχι για να κρίνουν όποιον λειτουργεί διαφορετικά. Συνέχισε λοιπόν να ξοδεύεις και γενικώς να πράττεις, όπως εσύ πιστεύεις σε κάθε θέμα, αρκεί να είναι συνειδητή επιλογή σου.