Trending Now

5 Minute Mum: Η Έλενα Χαραλαμπούδη σατιρίζει τη μητρότητα

Φτιάχνει το πολύ πετυχημένο «5 Minute Mum» στο Youtube, και παίζει στο θέατρο. Ό,τι και να κάνει η Έλενα Χαραλαμπούδη «σκίζει»… και γελάμε εμείς που τη βλέπουμε να «σκίζει»

Μανίνα Ζουμπουλάκη
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έλενα Χαραλαμπούδη: Το κανάλι «5 Minute Mum» για τη μητρότητα και η θεατρική παράσταση «Μίξερ» στο Μικρό Γκλόρια

Το «5 Minute Mum» το επεσήμανε μια φίλη πριν κάμποσο καιρό κι άρχισα να το τσεκάρω κάθε τόσο: η Έλενα Χαραλαμπούδη, ηθοποιός, περφόρμερ και μαμά της πεντάχρονης Φαίδρας, γυρίζει σύντομα κλιπάκια (ή βιντεάκια, ή δεν ξέρω πώς αλλιώς λέγονται) με θέμα τη μαμαδοσύνη. Κάθε τύπος μαμάς που σατιρίζει είναι υπαρκτός, τις μαμάδες της Έλενας Χαραλαμπούδη τις έχω γνωρίσει σε παιδικές χαρές, πάρτι και σχολικές συγκεντρώσεις γονέων. Γελάς επειδή βλέπεις μαμάδες που ξέρεις, ή μαμάδες κοντά σε αυτό που είσαι, κι επίσης γελάς επειδή η Έλενα είναι τόσο μα τόσο αστεία.

«Είναι απομυθοποίηση και από-ενοχοποίηση αυτό που κάνω, θέλω να πω, δεν είναι τρομερό που είσαι μάνα ενώ ταυτόχρονα είναι τρομερό… δεν θεωρώ φεμινιστικό το να πεις “α εγώ δεν μαγειρεύω”, είναι επιλογή σου, όπως είναι επιλογή σου να κουβαλάς ταπεράκι με χουρμάδες και σπόρους τσία σε παιδικά πάρτι επειδή στο παιδί σου δεν δίνεις ζάχαρη. Τις σατιρίζω και τις δύο μαμάδες (και πολλές άλλες). Κοίτα, μπορεί να είμαι καλή μαμά Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, αλλά κακή μαμά Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ας πούμε, που δουλεύω στο θέατρο, ή οπουδήποτε. Να μη με βλέπει το παιδί μου καθόλου για τρεις μέρες. Γιατί πρέπει να είμαι καλή ή κακή μαμά, μέση λύση δεν υπάρχει; Και για τους άντρες γιατί δεν μπαίνει ποτέ τέτοιο θέμα;»

Πάμε στο θέατρο: στο Μικρό Γκλόρια όπου η Έλενα Χαραλαμπούδη παίζει 800 διαφορετικούς ρόλους στο «Μίξερ». Το «Μίξερ» είναι ό,τι πιο μοντέρνο και παράλληλα αστείο έχω δει τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχω κανένα εξπερτίζ στο θέατρο – το «Μίξερ» τα σπάει. Είναι μοντέρνο χωρίς να σε ξενίζει όμως, εσένα που είσαι από αλλού και ίσως μη-μοντέρνα, δεν καταφεύγω στον όρο επειδή δεν βρίσκω άλλον αλλά επειδή… εκφράζει τόσο το έργο, όχι ως «μοντερνιά» παρά ως σύγχρονη καθημερινότητα πιασμένη από μια απρόσμενη, τρελή πλευρά. Γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο από την σούπερ ταλαντούχα Ζέτη Φίτσιου, που έχει βραβεία στο ενεργητικό της και το απαραίτητο τρελό χιούμορ, είναι έργο τριών ατόμων.

© Διονύσης Κούτσης

Ο Αλέξανδρος Σιάτρας υποδύεται τον ηθοποιό που ήθελε να ανεβάσει Άμλετ, αλλά δεν του βγήκε και ανέβασε τον «Βαγγέλη», κι αντί για τη Δανία, το στήνει στην Κυψέλη. Εντελώς σουρεαλιστικά, μέσα από πολλές περιπέτειες (η μία πιο μουρλή από την άλλη) γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Έλενα γίνεται τα πάντα όλα, αλλάζει ρόλους συνέχεια και καταλήγει ως αναρχο-αυτόνομη Αλέκα, αντικείμενο του πόθου του Βαγγέλη. Ο τρίτος της παρέας λέγεται Κωνσταντίνος Τσιμπούκης και πλαισιώνει μουσικά το σόου, «ένα λαϊκό μιούζικαλ τσέπης» όπως λέει το πρόγραμμα, πάνω σε μουσική που έχει γράψει ο Θοδωρής Οικονόμου. Οι τρεις τους έχουν καταπληκτική κίνηση, τρομερή πλάκα, χημεία και ρυθμό που βγαίνει αβίαστα, λες και έχουνε μεγαλώσει παρέα.

© Διονύσης Κούτσης

Σκηνοθετεί ο Κώστας Σιλβέστρος, με σουρεαλιστική ματιά και δικό του ύφος, οπότε όλο μαζί το μίνι υπερθέαμα είναι το κάτι άλλο. Με την έννοια ότι δεν έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο, κι ότι είναι εξαιρετικό, για τον κοινό θεατή σαν εμένα τουλάχιστον. 

Εκτός που είμαι φαν της «5 minute mom», τώρα έγινα και της Ζέτης Φίτσιου και του Κώστα Σιλβέστρου, του Αλέξανδρο Σιάτρα, του Κώστα Τσιμπούκη αλλά κυρίως-κυρίως, της τρομερής Έλενας Χαραλαμπούδη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Μίξερ» στο City guide της Athens Voice