Trending Now

Πόσο delulu νομίζεις ότι είσαι;

Η έκφραση που έγινε ο οδηγός επιβίωσης της Gen Z - Η κοσμοθεωρία που ξεκίνησε από την K-Pop και το TikTok

Ελένη Βαρδάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Delulu: Από πού προέρχεται η δημοφιλής λέξη των K-Pop και TikTok. Ποιες συμπεριφορές περιγράφει, Ρωτήσαμε για το φαινόμενο την ψυχολόγο Κατερίνα Δασκαλέα

Αν σε έχουν αφήσει και εσένα στο «διαβάστηκε» ή ακόμα χειρότερα στο «προβλήθηκε», μην αγχώνεσαι. Για όλα υπάρχει μια πολύ λογική εξήγηση. Προφανώς σε θέλει και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί, για αυτό δεν απαντάει. Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς; Αν δε, έχει φτάσει στο σημείο να σε αφαιρέσει από ακόλουθο στα social, ο έρωτας σού χτυπάει την πόρτα. Είναι αυτονόητο ότι του/της αρέσεις και θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει την προσοχή σου. Βέβαια, αν όλα αυτά σου φαίνονται παράλογα, μάλλον δεν είσαι αρκετά delulu.

Ο όρος delulu: Ποια άτομα περιγράφει και πώς διαδόθηκε

Ο όρος delulu, προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «delusional», η οποία στην ψυχολογία σχετίζεται με την κατάσταση κατά την οποία το άτομο χάνει επαφή με την πραγματικότητα, διατηρώντας μια ή και περισσότερες ψευδαισθήσεις. Το delulu είναι μία έννοια που υιοθετήθηκε έντονα το 2022, με πρώτη της εμφάνιση το 2014 στην κοινότητα της κορεατικής pop μουσικής. Για τους Κορεάτες, είχε σχεδόν αρνητική χροιά, μια και ήταν συνυφασμένη με τους εμμονικούς θαυμαστές K-Pop καλλιτεχνών. Σήμερα όμως, το να δηλώνεις στην πλατφόρμα του TikTok πως είσαι delulu, είναι απλά υπέροχο, σχεδόν αξιοζήλευτο. Έχεις βρει τον τρόπο για μια ζωή δίχως προβλήματα, ζεις στον κόσμο τον δικό σου. Γιατί άλλωστε να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη κατάσταση, όταν μπορεί απλά να αγνοηθεί ή ακόμα καλύτερα να παραποιηθεί;

Αν αναλογιστείς πόσα έχει βιώσει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας και μετά, είναι αναμενόμενη η ανάγκη για μια πιο ξέγνοιαστη, ανέμελη ζωή, ακόμα και αν είναι δημιούργημα φαντασίας. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Κατερίνα Δασκαλέα, «η περίοδος της καραντίνας προκάλεσε και έφερε ταυτόχρονα στο προσκήνιο πλήθος ψυχολογικών προβλημάτων, πολλά εκ των οποίων ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το άτομο συνήθως αισθάνεται αβοήθητο, σχεδόν ανίκανο να διαχειριστεί την πραγματικότητα». Δεν είναι τυχαίο που το hashtag #delulu στην πλατφόρμα του TikTok έχει προβληθεί επί του παρόντος πάνω από 4,7 δισεκατομμύρια φορές, αποτελώντας μια από τις αγαπημένες λέξεις της Gen Z. Είναι πλέον τόσο φυσιολογικό να θεωρείς τον εαυτό σου delulu, έχοντας δημιουργηθεί ειδικό εφέ μέτρησης φαντασιοπληξίας (delulu scale). Αν πρόκειται να ζεις με ψευδαισθήσεις, ας ξέρεις τουλάχιστον σε τι κλίμακα το κάνεις.

Ο μετρητής τρέλας δεν ήταν όμως αρκετός, χρειαζόταν και ένα «ρητό» το οποίο θα ακολουθούσες πιστά, καταλήγοντας έτσι με επιτυχία στη γέννηση του «delulu is the solulu». Κοινώς, το να είσαι φαντασιόπληκτος είναι η λύση. Η συγκεκριμένη φράση έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση, με τη γοητεία της να έγκειται στο γεγονός πως μπορεί να ισχύει παντού, δεν δέχεται περιορισμούς. Είναι η λύση για θέματα δουλειάς, σχέσεων, οικογένειας, εμφάνισης, για οτιδήποτε μπορεί να σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα εκείνη τη στιγμή. Λειτουργεί σαν ένας μοντέρνος μηχανισμός άμυνας.

Η έκφραση αυτή είναι ο οδηγός επιβίωσης της Gen Z, της γενιάς που επικοινωνεί μέσω social media, αναζητά το άλλο της μισό στο Tinder, και προφανώς έχει ξεχάσει να εκφράζει και να εξωτερικεύει τα συναισθήματά της. Απόρροια αυτής της δυσλειτουργικής κατάστασης, είναι η γέννηση του situationship, του «είμαστε αλλά δεν είμαστε σε σχέση», του «σε θέλω αλλά δεν σε θέλω όσο νομίζεις», ενός γενικότερου συναισθηματικού χάους.

Για να ξεδιαλυθεί το χάος αυτό, οι νέοι επιλέγουν να σκέφτονται ως delulu, φτιάχνοντας μια νέα πραγματικότητα βάσει του δικού τους ιδανικού σεναρίου, κάνοντας τα όλα πιο όμορφα, πιο ρομαντικά και πιο απλά.

Από τη μία ακούγεται διασκεδαστικό και σχεδόν αστείο το να ζεις στιγμιαία σε έναν τέτοιο κόσμο. Από την άλλη, μοιάζει επίφοβο το να προωθείται τόσο έντονα και απροκάλυπτα η συγκεκριμένη νοοτροπία. Η ψυχολόγος Κατερίνα Δασκαλέα χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο φαινόμενο ως μια τακτική με πολλά «κενά», ως ένα εργαλείο συγκάλυψης ανασφαλειών. Ο καθένας έχει τις δικές του ανασφάλειες, τα στοιχεία εκείνα που χρήζουν βελτίωσης, ωστόσο δεν είναι αυτά που καθαρίζουν τον χαρακτήρα και τις δυνατότητές του. Υπάρχουν άτομα που περιστασιακά σκέφτονται ως delulu, καταπολεμώντας έτσι με χιουμοριστικό τρόπο και συνάμα αυτογνωσία τις φοβίες και κοινωνικές πιέσεις. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και εκείνοι που εγκλωβίζονται στον κόσμο που δημιούργησαν τόσο περίτεχνα, αγνοούν την πραγματικότητα, φτάνοντας στο σημείο να καταπιέζεται η αυθεντική τους έκφραση και ανάγκη.

Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι έχουμε μετατραπεί σε προέκταση του κινητού, δύσκολα αγνοούνται οι τάσεις που επιβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και αν μοιάζει αδιάφορη η delulu συμπεριφορά, η πλατφόρμα του TikTok έχει φροντίσει να προβάλλει αδιάκοπα τέτοιου είδους περιεχόμενο, προωθώντας το έμμεσα στους χρήστες. «Η ανάγκη για το αίσθημα του ανήκειν, οδηγεί στην υιοθέτηση και αναπαραγωγή τέτοιων συμπεριφορών», προσθέτει η ψυχολόγος Κατερίνα Δασκαλέα, υπενθυμίζοντας πως αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους, που η επιρροή των social θα παραμένει τόσο ισχυρή.

Υπήρξε το manifest, το fake it until you make it, τώρα το delulu και σε μερικά χρόνια θα βγει νέο μοντέλο, με πιο εντυπωσιακό τίτλο. Όσο εξελίσσονται οι γενιές, γίνονται όλο και πιο δημιουργικές, παραδέξου το. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να βρεθεί η αποτελεσματικότερη μέθοδος αποφυγής προβλημάτων, αλλά το θάρρος να σταθεί κανείς απέναντί τους. Όσο delulu και αν είσαι, έρχεται η στιγμή που πρέπει να σταματήσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου. Σίγουρα δύσκολη, ίσως και περίεργη διαδικασία, αλλά ο κόσμος ήξερε να επιβιώνει και να προχωράει πριν εμφανιστεί το delulu. Μάλλον μπορεί να το ξανακάνει.