Trending Now

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα

Η πρώτη αναφορά στις αρχές του 19ου αιώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημείο σε μάρμαρο που έχει χαραγμένο τον αριθμό 13
Πότε υπήρξε η πρώτη αναφορά για τη «γρουσούζικη» Παρασκευή και 13 © Unsplash / Anne Nygård

Παρασκευή και 13: Πώς προέκυψε να θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Παρασκευή και 13 σήμερα και οι προληπτικοί θα πουν ότι πρόκειται για μία εξ ορισμού γρουσούζικη μέρα. Πώς, όμως, έχει προκύψει και επικρατήσει αυτή η άποψη για τις Παρασκευές του χρόνου που τυχαίνει να αποτελούν την 13η ημέρα του μήνα;

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η «Τρίτη και 13».

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, στην Πληροφορική υπάρχει και ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13. Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία «Παρασκευή και 13» έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:

  • Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.
  • Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = "κακό" και malum = "μήλο").

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.