Trending Now

Η Σλαβένα Καραγιάννη πουλάει τα ρούχα της για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους

Στο πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στο Μενίδι έστησε τον πάγκο με τα υπάρχοντά της

Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μενίδι:H 23χρονη Σλαβένα Καραγιάννη που πουλάει τα ρούχα της για πυρόπληκτους 

Η Σλαβένα Καραγιάννη είναι 23 χρονών, τελειώνει το μεταπτυχιακό της πάνω στο κομμάτι της μετάφρασης και τις τελευταίες μέρες μια φωτογραφία της έκανε τον γύρο του ίντερνετ συγκεντρώνοντας σχόλια επιδοκιμασίας από κατοίκους σε κάθε περιοχή της Αθήνας. Στη φωτογραφία στέκεται μπροστά σε έναν αυτοσχέδιο πάγκο στο πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στο Μενίδι εκθέτοντας τα προσωπικά της αντικείμενα με σκοπό να πουληθούν και με τα έσοδα να βοηθήσει τους πληγέντες από τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την Αττική μέσα στο καλοκαίρι.

© Αλέξανδρος Καρασαββίδης

Σε μια περίοδο που η οικονομική αβεβαιότητα προβληματίζει τους νέους και υλικά αγαθά όπως τα ρούχα είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικά γι’ αυτούς, η Σλαβένα θεωρεί πως η αλληλεγγύη με όσα μέσα διαθέτει κανείς, έχει περισσότερο σημασία και επί μια εβδομάδα συνέχιζε με χαμόγελο την δράση της παρά την περιορισμένη όπως μας λέει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Πώς πήρε την απόφαση; 

«Από το 2014 ασχολούμαι με τον εθελοντισμό. Ξεκίνησα με το να μοιράζω φυλλάδια και να κολλάω αφίσσες και στην πορεία έφτασα να είμαι υπεύθυνη σε διάφορες ομάδες προσφοράς. Μέσα από αυτές έμαθα πολλά πράγματα, όπως οτι όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά ίσοι και τους λόγους που αξίζει να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας αφού στην πραγματικότητα το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον. Έπειτα ο καθένας κουβαλά τον δικό του σταυρό και η κατανόηση και η ανθρωπιά είναι σημαντικά να υπάρχουν.

© Αλέξανδρος Καρασαββίδης

Είχα φύγει διακοπές το καλοκαίρι και μόλις άνοιξα την τηλεόραση του ξενοδοχείου είδα οτι η φωτιά είχε φτάσει στα σπίτια στην περιοχή του Μενιδίου. Από εκείνη την στιγμή δεν ήταν διακοπές για μένα, ο νους μου ήταν στην περιοχή μου. Μιλούσα με έναν φίλο μου και ήταν σοκαριστικό να ακούω από αυτόν “δεν μπορώ να σου απαντήσω τώρα γιατί κόβουμε δέντρα να μην καούμε”.

Γύρισα και σκέφτηκα πως κάτι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω με κάποιον τρόπο και έτσι ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι. Ξεκίνησα λοιπόν αρχικά μαζεύοντας ρούχα από την ντουλάπα μου και τα έβγαλα έξω από το σπίτι μου ενημερώνοντας τους γείτονες πως προσπαθώ έστω με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσω τους πυρόπληκτους, πουλώντας τα δηλαδή ώστε να συγκεντρώσω χρήματα για τους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη στήριξη από τη γειτονιά μου κι έτσι αποφάσισα να στηθώ στο πανηγύρι που προς έκπληξή μου αν και συγκέντρωνε πολλούς πιστούς δεν υπήρχε πουθενά κάποιο ταμείο βοήθειας για τους πυρόπληκτους της περιοχής. Πείσμωσα και τότε με βοήθησαν οι φίλοι μου να κουβαλήσω τα πράγματά μου με τα πόδια από το σπίτι μου ως το πανηγύρι.» εξηγεί.

Ο κόσμος εκεί πως ανταποκρίθηκε; Ρωτάω την Σλαβένα.

«Στο Μενίδι είμαστε μια πολύ κλειστή κοινωνία, που αν δεν σε γνωρίζουν προσωπικά δεν θα σε βοηθήσουν αν έχεις πάθει κάτι κακό-προσωπικά δεν γνωρίζω για κάποια ομάδα εθελοντισμού στο Μενίδι. Ήρθαν κάποιοι γνωστοί μου στο πανηγύρι, άφησαν κι αυτοί κάποια ρούχα, άλλοι πάλι με προσπερνούσαν λέγοντας πως είναι τέλεια η ιδέα μου χωρίς να συμβάλλουν με κάποιον τρόπο, κάτι που δεν με ενθάρρυνε πραγματικά. Ακόμα και άνθρωποι που γνώριζα πως είχαν πληγεί οι συγγενείς τους στο Μενίδι με προσπερνούσαν, κάτι που με έκανε να νιώσω πικρία.

Η μεγάλη κινητοποίηση μέσα από τα social media από αναρτήσεις και reposts. Η απήχηση και τα μηνύματα ήταν τέτοια που έστειλα ρούχα μέχρι και στις Σέρρες. Σύντομα συγκεντρώθηκαν 6 μεγάλες σακούλες με ρούχα, 3 μικρές σακούλες για οικογένειες του Μενιδίου, μια σακούλα για μια κάτοικο που κάηκε το σπίτι της, μια σακούλα για πλημμυροπαθείς και για έναν άστεγο, όπως και 300 ευρώ. Κόσμος μου έστελνε τα ρούχα του αλλά και χρηματικά ποσά, ακόμα και από το εξωτερικό και σε αρκετές περιπτώσεις τα έδινα χέρι με χέρι σε ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά και συνεχίζω να επικοινωνώ με οικογένειες για να βοηθήσω με αυτόν τον τρόπο. Όταν κάνεις καλό, το καλό σου επιστρέφει αργά ή γρήγορα.» μας λέει.

Η Σλαβένα ξεκίνησε να προσφέρει τα ρούχα της ντουλάπας της και έφτασε να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας μέσα από τα social media. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα μπορεί να την βρει εδώ.

Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com